Veel Rijswijkers zijn smeerlappen

Fokkers die wel eens in Rijswijk komen en vooral in winkelcentrum In de Bogaard, weten wel wat voor smeerboel je daar aantreft.

Het winkelcentrum is genoemd naar burgemeester Bogaardt, die het destijds ook heeft geopend. Die Burgemeester hield erg van bouwen, maar ook van groen. Groen dat overigens tegenwoordig weer steeds meer wordt vernietigd ten bate van huizenbouw. Hij liet overal rozenstruiken neerzetten en onder zijn bewind kwamen het Wilhelminapark en het Elzenburgerbos tot stand. De man zou zich omdraaien in zijn graf als hij zag wat er tegenwoordig allemaal voor rotzooi in zijn mooie rozenstruiken ligt.

Overal in Rijswijk ligt rotzooi op straat en in de struiken, maar In de Bogaard spant volgens mij wel de kroon. Vooral het Bogaardplein. Volgens de gemeente moet daar een groot terraseiland komen. Het plein moet een aantrekkelijke, overzichtelijke en groene entree zijn van het winkelcentrum. Als je van de andere kant de Bogaard binnenkomt maakt het blijkbaar niets uit.

Nou, het is op dit moment zeker geen aantrekkelijke entree van het winkelcentrum. Als je ziet wat voor een bende de winkelende mens daar achterlaat. Veel van wat ze hebben meegenomen uit de supermarkt en Mc Donald flikkeren ze gewoon op het plein of in de struikjes. Er zijn daar bankjes waar mensen van de kantoren uit de buurt of gewoon winkelende mensen even kunnen zitten. Die eten daar vaak een broodje en drinken er iets. Naast die bankjes zijn prullenbakken, maar die worden blijkbaar niet gebruikt, want op, onder, naast en achter de bankjes is het één grote troep.

Laatst zag ik op een bankje een plastic bakje met nog een derde yoghurt erin staan. Daar had iemand van die yoghurt gegeten en was daarna gewoon weggelopen. Dan ben je toch gewoon een luie smeerlap? Er zijn er bij die lopen naar hun fiets, drinken daar een frisdrankje uit een kartonnen bekertje en gooien dat daarna op de grond, terwijl er echt voldoende prullenbakken aanwezig zijn. Te lui om er even naar toe te lopen en het bakje erin te gooien. Ook elders in het winkelcentrum ligt trouwens veel troep. Op het plein voor de Hema zie je talloze blauwe plastic vorkjes liggen. Daar hebben mensen hun frietjes mee uit een zakje gegeten en vervolgens hebben ze het gewoon op de grond geflikkerd.

Ik doe er een paar keer per week mijn boodschappen en soms ga ik naar de Media Markt, of de visboer, of de Handyman, maar het is nooit voor de gezelligheid van het boodschappen doen. Als ik gezellig boodschappen wil doen dan ga ik naar Delft. Dat is ook niet zo ver van mijn huis.

Ik zou natuurlijk veel thuis kunnen laten bezorgen, want ik doe mijn boodschappen bij Appie, maar ik wil liever even op de fiets naar die supermarkt. Dan ben je er toch even uit en er zijn leuke kassameisjes bij Appie. Die komen nou eenmaal niet aan huis. Dat zijn lelijke kerels, vermoed ik.

Nou ligt het natuurlijk aan de mensen die In de Bogaard bezoeken. Dat zijn voor een groot deel smeerlappen zonder opvoeding. De gemeente en het winkelcentrum zelf doen er echter ook niets aan voor zover ik weet. Anders zou ik niet veel troep zien liggen die ik ook eerder al had zien liggen. Als je een aantrekkelijke entree van dat winkelcentrum wilt hebben, dan moet je er toch tenminste voor zorgen dat het niet bezaaid ligt met kassabonnen, papieren zakjes waarin patat heeft gezeten, plastic bekertjes, kartonnen doosjes waarin drankjes zaten, glasscherven bij de glasbakken en vieze zakdoekjes waarin neuzen zijn geleegd. Dat soort dingen vind je trouwens ook nogal eens in je winkelwagentje van Appie, want ook daarin laat de winkelende mens gewoon alles achter voor een ander.

Ik ben een paar jaar geleden in Wenen geweest. Dat is toch een ‘iets’ grotere stad dan Rijswijk, maar in het centrum zie je helemaal nergens zwerfvuil liggen. Nog niet een sigarettenpeukje en ook daarvan zijn er genoeg te vinden op het Bogaardplein en had ik de kauwgom die overal vastgeplakt zit al genoemd?

Kortom, als je niet per se in winkelcentrum In de Bogaard hoeft te zijn, dan is het ook niet aan te raden om er ook maar één voet te zetten, laat staan twee. Ik weet niet hoe erg het in andere steden is in de winkelcentra, maar ik denk dat het best moeilijk zal zijn om In de Bogaard te overtreffen.

Ik wens de gemeente Rijswijk veel succes met het aantrekkelijk maken van het Bogaardplein, maar ik heb wat dat betreft niet veel vertrouwen in de toekomst.