Roeping

Wat maakt of we ons leven als zinvol ervaren?

Volgens mij heeft ieder mens een roeping in het leven. Voor mij is dat boeken schrijven en kinderen een stem geven.
Wanneer we de tijd nemen om naar binnen te kijken, komt er vaak een ingeving. Intuïtie is een krachtige raadgever, maar wie gestrest of gehaast is, zal deze stem niet verstaan of horen.

Meditatie, een natuurgebied bezoeken, even nietsdoen behalve voelen en ervaren, zijn manieren om in contact te komen met ons innerlijke stem.
We kunnen onszelf open vragen stellen. Wat zou je het allerliefst doen? Denk even niet aan belemmeringen als geld, opleiding of woonsituatie. Wanneer je bestemming duidelijk is, komen er ook mogelijkheden in beeld. Je kunt je levensscript veranderen.
Op je zestigste nog topsporter worden is niet realistisch. Wel kun je streven naar 'topprestaties' in je eigen leven, op gebieden die je liggen en die je voldoening geven. Het is een mooie uitdaging om steeds mooier te leren schrijven, zingen of schilderen. Of steeds beter te luisteren, waar te nemen en met mensen om te gaan.
Over het algemeen wensen mensen iets wat ze ook in zich hebben en wat nog niet tot z'n recht is gekomen.
Wel kan de weg ernaar toe lang zijn. Dan is het zaak weer naar het Nu te keren. Iedere reis begint met de eerste stap.
Wat kunnen we doen om ons idealen te verwezenlijken?
Meestal zullen we daarvoor onze geijkte paden moeten verlaten. Onszelf ontwikkelen, nieuwe plaatsen leren kennen en een netwerk opbouwen.

Soms komt er iets op ons pad waardoor we te weten komen wat ons rol is in ons leven. Het kan een nare gebeurtenis zijn, een ervaring of een ontmoeting die ons raakt.
Zelf heb ik veel psychisch geweld, onmacht en pijn doorstaan. Mede hierdoor wil ik een klokkenluider zijn. Niet om medelijden, maar om zaken aan het licht te brengen.
Ondanks de beproevingen probeer ik vertrouwen te hebben in mijn levenspad.
Uiteindelijk hebben veel van die ervaringen, hoe beschadigend en pijnlijk ze ook waren, me sterker gemaakt.
Het is zeker mogelijk om positieve ervaringen te beleven en heel te worden, ook met een beladen verleden. Steeds meer vertrouw ik op mijn innerlijke kracht.
Als kind had ik genoeg te eten, groeide ik op in een gewoon gezin, werd ik beschermd tegen al het mogelijke gevaar en toch was ik er steeds beroerder aan toe. Het werkelijke gevaar zagen mensen pas achteraf.

Doordat er ook weer mooie herinneringen bovenkomen, voelt mijn leven lichter aan.
Logeren bij oma en opa. Mijn nichtje met wie ik allerlei avonturen beleefde. Tijdreizen (met een enorme pluche beer als voertuig), verstoppertje, samen in een duik liggen. Ook mijn broertje deed vaak mee.
Naar het zwembad, de dierentuin of speeltuin.
Kikkers bekijken en vangen in een natuurpark.
Toen mijn ouders nog getrouwd waren, speelde mijn vader iedere dag met mijn broertje en ik. Dan zaten we elkaar achterna.
Ook wat je graag als kind deed, kan je helpen om je roeping te vinden.

Veel mensen zijn zo van zichzelf verwijderd, dat ze van hun levenspad zijn afgeraakt en ook hun bestemming niet meer in beeld is. Van binnen ervaren ze een leegte. Hoewel ze actief zijn, brengt het ze nergens. Ze missen een doel in hun leven, of het bereiken van doelen geeft hen geen voldoening.
In tijdens van crisis denken mensen ook: wie ben ik om voorkeuren aan te geven en voorwaarden te stellen?
Toch kan een duidelijke wens helpen om werk te vinden dat bij je past.
Veel mensen hebben een baan waar ze allang geen voldoening meer uit halen. Als ik vraag waarom ze niet iets anders gaan doen met hun leven, krijg ik te horen wat een onzekere tijd het is en ze allang blij zijn dat ze iets hebben. Ze spelen (begrijpelijk) op veilig.
Veel mensen komen (alsnog) thuis te zitten. Ze kregen een burn-out of hebben een re-organisatie (massaontslag) niet doorstaan.

Het helpt om helder te krijgen waar je talenten, interesses en wensen liggen, in plaats van enkel wat er te krijgen is. Als je zicht hebt op je eigen roeping, kwaliteiten en waarde, kun je veel doelmatiger zoeken en zal er ook eerder iets op je pad komen. Je toont eigen initiatief en hebt meer inspiratie om iets te vinden dat bij je past.
Het is een kwestie van omdenken.
Het is ook niet nodig om in het diepe te springen. We kunnen kleine stappen zetten naar een andere situatie. Stappen die samen een grote verandering teweeg kunnen brengen. Zo kunnen we onze vastgeroeste patronen doorbreken.

Door op mijn levenspad te vertrouwen, heb ik ook een uitgeverij gevonden die interesse heeft in mijn boeken. Ook ging ik lezingen geven toen ik er aan toe was. Ik ben er min of meer ingerold.