Voor Ben. De wedstrijd van zijn leven.

De onderstaande drie alinea's heb ik op woensdag 24 mei in 'Een Echte Bommelaar' geplaatst. Het zegt alles over de persoon waar ik het nu weer over wil hebben. Het was de dag van de Europa Cup-finale Ajax-Manchester United........

'Een authentiek, echte Bommelaar geeft vanavond voorrang aan z'n vriendin boven zijn andere grote liefde, Ajax. Al een tijd geleden hebben ze kaartjes voor een theatervoorstelling van Tineke Schouten gekocht. Ik ken Ben al meer dan veertig jaar, als klasgenoot op de middelbare school en als voetballers vanaf onze jeugdjaren. Een hart van goud zou de oude Neil Young zingen. Ben is weer jong van geest door de liefde in zijn leven. Nooit verwacht dat ie een Europese finale van Ajax zou laten schieten voor een voorstelling van Tineke Schouten.

Jan Schouten was voorzitter van FC Den Bosch, tevens fan van Ajax. Zijn zoon Jan Hein een waardig opvolger bij FC Den Bosch. Ik denk echter niet dat ze voorrang zouden hebben gegeven aan het pluche van het theater, boven de unieke wedstrijd van Ajax in hun huiskamer of in het stadion. Al heet Tineke ook Schouten.

Ben is dan ook een unieke man. Ben Welbie, Je mag trots zijn op jezelf, trots dat je dit doet. Het lijkt iets kleins, maar het getuigt van grootsheid. Klinkt misschien dramatisch. Maar een echte Ajacied of voetballiefhebber begrijpt het. Echte liefde overstijgt alles. Ook die voor je club. Over twintig jaar misschien pas weer een Europese finale voor Ajax. Ben geniet elke dag. En ik geniet van m'n jeugdvriend.'

Helaas mocht het die avond niet zo zijn, en verloor Ajax kansloos van de grootmacht uit Engeland. Het was eigenlijk een ongelijke strijd. De kapitaalkrachtige club uit de grootste competitie ter wereld, tegen de club met een rijk verleden, maar met een heden zonder vergelijkbare financiële mogelijkheden. Het palmares van Ajax is vele malen groter dan de toch niet kleine erelijst van Manchester United. Daar wordt tegenwoordig echter niet meer naar gekeken. Het gaat om het grote geld. Wie geld heeft, heeft het voor het zeggen. De minder bedeelden hebben het nakijken.

Romantiek en tradities tellen bijna niet meer in de harde voetbalwereld. De ziel van een club wordt verkocht aan Arabische sjeiks of megalomane Amerikaanse golddiggers. Het hart van goud heeft plaats moeten maken voor de goudstaven op de bank. Daarom ging mijn romantische voetbalhart die woensdag in mei open. Mijn en Bennies club trad tegen alle voorspellingen aan in een Europa Cup-finale. Vier gouden sterren prijkten op het shirt en de borst van 'onze' spelers. Ik was trots op mijn cluppie. Net zoals ik voor de wedstrijd trots was op Ben zijn beslissing te kiezen voor Antoinette en Tineke.

Hoe de voorstelling die avond is geweest weet ik niet. Wat ik wel weet is wie er die avond in het theater heeft gewonnen. Dat was een echte Ajacied, die niet voor eigen gewin ging, maar voorrang gaf aan zijn gevoel voor schoonheid. Hij zal achteraf teleurgesteld zijn geweest over het resultaat van Ajax in de finale. Hij wist toen nog niet dat ie zelf voor een veel grotere strijd zou komen te staan. Een oneerlijk gevecht, een gevecht dat in de oudheid in een arena werd gestreden.

Ik had zijdelings iets vernomen, wist niet wat er nu daadwerkelijk aan de hand was. Toen ik zijn FaceBook-pagina las schrok ik. Heb hem onmiddellijk gemaild en waar ik bang voor was klopte. Bennie was er open, eerlijk en duidelijk over. Ik hoef het woord niet te gebruiken. Doe ik ook liever niet. Het is al hard genoeg. Vrijwel iedereen heeft er mee te maken gehad, of ervaart het nog steeds. Ik voelde de woede opkomen, waarom deze goedzak dit moest treffen. Hij gaat de strijd aan en zal er voor vechten vertelde ie me.

Ik weet zeker dat ik mede namens vele Bommelaren en anderen spreek als ik zeg dat we aan hem denken. Hoe triviaal die opmerking ook is. Hoe machteloos we ook zijn, we hopen dat deze joviale sportman en warme persoonlijkheid de wedstrijd van zijn leven gaat winnen. Het heet niet voor niets het Theater van de Lach. Als Ajacied mag ie eindelijk met zijn kameraden hand in hand lopen. Ga er voor goudhaantje. Om met Bennie zelf te spreken: 'Kom op vriend, maat, kul. Je kunt het. Je gaat deze tegenstander glorieus verslaan.'