Bewegen. Maar waar?

Sommige dingen zijn tegenwoordig wat moeilijk te volgen. Je kijkt televisie en dan komt er een spotje van de Gezondgeidsraad dat je aanraadt om meer te bewegen. Die spotjes zijn er al langer, maar ze gingen altijd over een halfuur per dag bewegen. Dus als je een halfuur per dag ging wandelen dan was het al oké. Daar is men nu ineens van teruggekomen, want nu zie je in die spotjes iedereen ineens in de sportschool. Het gaat nu niet meer alleen over een halfuurtje bewegen, maar je moet meer spieren en spierkracht ontwikkelen en dat kan blijkbaar alleen in de sportschool. Het kan echter zomaar gebeuren dat na het spotje van de Gezondheidsraad een spotje van Bever komt met de mededeling dat niemand een binnenmens is. Doe wat je wilt, maar doe het buiten. Natuurlijk heb je wel voor alles wat je buiten wilt doen spullen van Bever nodig.

Wat moet je dan? Naar binnen voor de spieren of naar buiten voor alles? Ik krijg toch een beetje de indruk dat die spotjes over bewegen uit de koker van de sportscholen komen. Waarom moet ineens iedereen aan spieropbouw doen? Als je hardloopt of aan wielrennen doet, krijg je niet alleen meer conditie, maar je bouwt ook spieren op, maar daar hoef je niet voor naar de sportschool.

Ik moet altijd mijn gewicht in de gaten houden. Als ik dat niet doe, dan ben ik binnen de kortste keren zo rond als een tonnetje. Ik weet niet precies hoe dat komt, maar het is een feit, want ik heb dat al meegemaakt. Toen ik manager was van een grote afdeling hadden we zo vaak vergaderingen op de hei met eten en drinken erbij dat ik op een gegeven moment zo’n twaalf kilo te zwaar was. Ik ben toen op mijn gewicht gaan letten door me iedere dag te wegen. Ik ging minder eten, vooral ’s avonds, want dan nam ik voor het naar bed gaan nog wel eens wat plakken beleg en likken pindakaas en dat laatste is funest voor je gewicht.

Ik ging ook meer sporten. Ik fietste al altijd, want ik heb geen rijbewijs, maar ik ging nu ook hardlopen en met een racefiets lange afstanden fietsen. Dat zou volgens mij toch snel moeten helpen. Maar in het begin viel ik niet af. Er kwam soms zelfs wat bij en dat kwam omdat ik meer spiermassa opbouwde.

Ik stond echter iedere dag op de weegschaal en zag ook dat het scheelde wat voor middageten ik had gegeten de vorige dag. Na een pasta kwam ik aan, ook al had ik tien kilometer hardgelopen. Maar na aardappelen met een gehaktbal en bloemkool in combinatie met het sporten viel ik af. Op die manier kon ik in een aantal maanden mijn overtollige gewicht kwijtraken. Toch moet ik er altijd op blijven letten. Als ik een vakantie op Kreta heb gehad dan moet ik weer minstens twee kilo afvallen ondank dat ik veel in de bergen heb gefietst. Ik ben namelijk geen strandganger. Het is dan de combinatie Grieks eten in de restaurants en alcohol. Een paar grote glazen bier na een tocht door de bergen en veel wijn bij het eten en dat eten is in Griekenland altijd te veel.

Maar al dat sporten was gewoon buiten en het kostte me niets. Alles was gratis. Ja, een racefiets moet je kopen en hardloopschoenen ook, maar het sporten zelf doe ik gewoon altijd buiten. Dat was al zo voordat Bever met die reclame kwam.

Ik ben een paar jaar geleden een keer drie maanden in de sportschool geweest omdat het een gratis aanbieding was. Op de hardloopband en de spinbike had ik niets te zoeken, dus ik ging maar armtrainingen en trainingen voor de rug doen. Dat scheelde wel wat, maar om daar nou € 35 per maand voor te betalen, dat vond ik wel wat te veel van het goede. Je kunt prima oefeningen voor je armspieren en voor je rug gewoon thuis doen. Of buiten op een grasveld. In de winter lukt dat natuurlijk niet zo, maar dan doe je die oefeningen gewoon thuis op de grond in de kamer. Zoveel keer opdrukken en andere grondoefeningen. Dat werkt prima.

Dus ik begrijp eigenlijk niet zo waarom we in die spotjes waarin we worden opgeroepen om spieren op te bouwen allemaal mensen in de sportschool zien. Er zijn veel mensen die een sportschool niet kunnen betalen. In die groep leeft met ook vaak ongezonder omdat het eten ook zo goedkoop mogelijk moet. Overgewicht komt dan waarschijnlijker ook meer voor in die groep. Als je die wilt laten bewegen en aan spieropbouw wilt laten doen, moet je dus niet naar de sportschool verwijzen, maar juist naar de mogelijkheden die niets of niet veel kosten en dat zijn niet de sportscholen.

Ik heb eigenlijk de indruk dat we bij die spotjes naar één lange reclame voor de sportscholen zitten te kijken en dat vind ik vreemd. Het blijken nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad te zijn. Daarin staat dat volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur moeten bewegen en kinderen dagelijks een uur. Verder worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dat verlaagt het risico op chronische ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten.

Dat was echter allemaal al eerder bekend en toen was een halfuur wandelen al voldoende. Nu ineens niet meer. Misschien is het over tien jaar wel weer een halfuur. Je weet het tegenwoordig niet meer met al die onderzoeken die steeds weer nieuwe resultaten opleveren.

Ik blijf maar gewoon mijn eigen ding doen. In de zomer veel fietsen met de racefiets en een of twee keer per week hardlopen en ’s winters meer hardlopen en af en toe wielrennen, maar wel overal op de fiets naartoe. Dat is allemaal gratis beste Gezondheidsraad. En natuurlijk skiën, maar dat is helaas niet gratis.