Fruitvliegjes

Het schijnt een nuttig beestje te zijn. Het kleine, vliegende ding dat altijd bij toverslag op warme dagen bij je fruit verschijnt. Het liefst wat overrijp fruit, want daar zijn ze dol op. De prestige cocktailbar voor fruitvliegjes.

Sinds de invoering van de gft-bak lijkt het aantal fruitvlieg-immigranten zich ook te hebben vermeerderd. Ben je op vakantie geweest en je bent per ongeluk je gft-vuilnisbakje vergeten te legen, is de kans groot dat je honderden van deze illegalen in je huis hebt vliegen. Ze komen namelijk nooit alleen, die klerebeesten. Waar je je vroeger op vakantie nog wel eens zorgen maakte of je het gas wel had uitgedraaid, had je nu gehoopt dat het had aangestaan. Oké, dan was de hele straat afgezet geweest, maar had je tenminste geen levende fruitvliegjes in huis. Even de bezem erdoor en je veegt ze zo met stoffer en blik de ton in.

Fruitvliegjes. Ik weet nog niet wat erger is. De mug of het fruitvliegje. Voor de mug ben ik zo’n beetje de Yab Yum van ons huis. Is Michiel thuis, party time! Ik ben al zo vaak gestoken dat ik bijna immuun ben voor die beesten. Fruitvliegjes terroriseren je keuken. Ze steken dan wel niet, maar vliegen irritant overal op en in. Ik probeer ze wel eens dood te maken door mijn handen dicht te klappen, maar daar vliegen ze weer vrolijk uit. Waarschijnlijk zich helemaal de rambam lachend om mijn poging.

‘Zag je die lange? Met die komische kop? Hij probeerde me weer te grazen te nemen met zijn ongecoördineerde handen.’

‘Hij daar met die kromme vingers?’

‘Ja. Lachen man. Laat ik mij vangen tussen die bezwete rimpels, dan wacht ik even en net als hij denkt dat hij me heeft, vlieg ik zo heel koel langs zijn vingertoppen.’

‘Ha! Hilarisch! Ik zal hem vanavond wel even leegzuigen. Dont’ fuck with my friend.’

Dan word ik ook daadwerkelijk die avond gestoken door een klotemug! Fruitvliegjes. Ik had al bij de titel kunnen stoppen, denk ik, want iedereen ergert zich er wel aan. Sinds kort heb ik een fruitvliegvanger op het aanrecht staan. Dat is een flesje loklucht met daaromheen een piramide van enorm plakkend karton. Dat weet ik uit ervaring, want het heeft een kwartier geduurd voordat ik mijn vinger vrij had bij het in elkaar zetten van dat ding. Ik weet zeker dat de fruitvliegjes zich de ballen uit hun broek gelachen hebben bij het zien van mijn worsteling met een fruitvliegjesvanger. Ik weet dan ook niet wat nu irritanter is, het vliegje of de vanger.

Nu staat mijn vanger er een beetje treurig bij. Het heeft twee (waarschijnlijk dronken) fruitvliegjes gevangen, een bromvlieg, een langpoot en een stuk aardappel. De overige fruitvliegjes hebben er een attractie bij. Het is zelfs zo erg dat ik met die kartonnen vanger achter de fruitvliegjes aan ren in de hoop er zo wat te grazen te nemen. Maar helaas blijven er maar weinig plakken.