[Tour] Oranje boven

Greipel keek een beetje sip
Want hij had nog steeds geen zege
En in de allerlaatste rit
Won Dylan Groenewegen

De camera aan de zijkant deed het niet, maar dat gaf niet, want we zagen van voren ook wel dat Dylan Groenewegen won. Hij ging van ver, maar niemand kwam meer in zijn wiel. Greipel dacht toen Dylan ging: scheisse ich bin zu spät. En dat was ook zo. Oké, Froome heeft de Tour gewonnen, maar dit was toch wel een fantastische dag voor Nederland. We hebben weer een Nederlandse sprinter.

Geen regen, een klein valpartijtje, een fietswissel voor Froome, maar verder gebeurde er weinig en konden de renners aan hun rondjes over de Champs-Élyssées beginnen. Offredo was de eerste aanvallers. Nu zou het niet meer stilvallen.

En toen ging het toch nog regenen. E.T. scheet meteen in zijn broek zolang de jury nog niet beslist had dat de koers werd geneutraliseerd zodat hij ook bij een val de Tourwinst binnen had.

Herbert dacht dat Barguil niet zo lekker zat, maar hij had alleen een ander wiel gehad, Herbert. Het was dezelfde fiets met hetzelfde zadel. En de rest was net zoals de laatste jaren. Een kopgroep voorop, maar die haalde het niet en het werd een massasprint. Er was echter één verschil: er won dit keer een Nederlander. Ik ben echt geen nationalist, maar als Nederlanders in de Tour winnen, dan ben ik het wel. Dus pet af voor Bauke en Dylan.

Tweet van de dag: Jojo: Is Landa al ontsnapt?

Opmerking van de dag: Maarten over de kopgroep: Negen man die allen een motor hebben waarmee je een kleine auto aan de gang krijgt.

Nabeschouwinkje

De Tour 2017 zit erop. Froome won zoals van tevoren al was voorspeld. Toch was het minder overtuigend dan zijn eerste overwinningen en evenals vorig jaar won hij hem niet bergop.

Eerlijk gezegd vond ik de Giro leuker. Natuurlijk ook vanwege Dumoulin, maar dat niet alleen. Er wordt meer aangevallen en er zitten meer aankomsten bergop in. In deze Tour ging het maar om een paar ritten en daar zaten de tijdritten ook bij. Volgens mij had de Tourorganisatie deze Tour aardig afgestemd op Bardet. Logisch als je Fransman bent en de Fransen al jaren de Tour niet meer winnen. Maar zolang er een tijdrit in de Tour zit, zal Bardet hem niet winnen. Hij kan het gewoon niet, net als Quintana.

Over Quintana gesproken. Die had het Froome wel lastig kunnen maken als hij en zijn ploegleider niet zo hooghartig hadden gedacht dat hij wel even twee grote rondes ging winnen. Nu werd het er geen en we hebben allemaal kunnen zien dat de Columbiaan een beetje afging in deze Tour.

Contador is nog altijd wel goed voor wat spektakel. We zullen hem zeker gaan missen als hij inderdaad gaat stoppen met het rijden van de Tour. Winnen zal hij hem niet meer, maar hij gaat nog altijd voor een stunt. Dat was dit jaar ook weer leuk om naar te kijken. Hij gaf de rit naar de Izoard mede kleur.

Uran is voor mij een mysterie. Toen ik zag hoe snel hij naar Froome toereed op de Izoard, toen Froome Bardet en hem een poets wilde bakken, dacht ik dat hij ook wel van Froome zou kunnen wegrijden, maar dat deed hij niet. Hij heeft de gele trui niet één keer aangevallen, of je moet dat sprintje om de bonificatiepunten meetellen. Dat zou bij Contador niet zijn gebeurd. Die viel altijd aan.

Gisteren in de Avondetappe vroeg Thijs Zonneveld zich af, wat er zou zijn gebeurd als Porte en Valverde niet waren uitgevallen. Dat heeft geen zin, want ze zijn wel uitgevallen en Froome niet. Je kunt je ook afvragen wie er de Tour zou hebben gewonnen in 2014 als Froome en Contador niet waren uitgevallen. Misschien had die lange er dan nu wel vijf gehad.  Zo kun je wel aan de gang blijven.

Ik vind Froome trouwens niet onsympathiek. Hij wordt uitgefloten door het Franse publiek terwijl de Spaanse en Italiaanse overwinnaars nooit werden uitgefloten. Dat is voor mij psychologisch niet echt verklaarbaar. Misschien verdenken de Fransen Froome van het gebruik van doping , maar ze denken toch niet dat die Spaanse en Italiaanse renners allemaal brave koorknaapjes waren? Het kan natuurlijk ook met zijn ploeg te maken hebben. Dat vind ik wel een punt. Je kunt het die ploeg natuurlijk niet kwalijk nemen, maar ze leggen de strijd in de Tour wel een beetje lam. Dat is misschien ook een reden dat de Giro en vaak ook de Vuelta leuker zijn. Dan sturen ze niet de sterkste ploeg.

Wat was er wel leuk aan deze Tour? Voor mij was dat natuurlijk de overwinning van Bauke. Maar ook Barguil en Matthews. Zij gaven kleur aan deze Tour. Nu zullen de Fransen in Barguil wel weer een nieuwe winnaar van de Tour zien, maar als hij kort in het klassement had gestaan was hij niet zo makkelijk ontsnapt uit het peloton zoals nu. Het loont dus wel om veel tijd te verliezen als je etappes wilt winnen. De Gendt was ook zo iemand die de Tour kleur heeft gegeven. Hij werd er echter nooit voor beloond.

En nu maar weer een jaar wachten op de volgende Tour. Zou Dumoulin er voor gaan en zou hij Froome kunnen verslaan? Dat is niet te voorspellen. We lopen de kans dat het parcours nog meer op Bardet wordt toegesneden en dan kunnen we het vergeten, want dan zit er misschien wel helemaal geen tijdrit meer in. Dan zal Dumoulin niet meedoen, denk ik.

Verder zijn er dan misschien nog meer en andere kapers op de kust. Chaves is misschien volgend jaar wel goed. Porte valt misschien niet. Adam Yates en Simon Yates zijn weer wat sterker misschien. Pinot zal niet weer de Giro willen winnen als hij nog de Tour moet rijden. Je weet het niet. Froome is weer een jaartje ouder en de laatste twee jaar is hij niet zo overtuigend als daarvoor. We zullen het zien.

Een ding weet ik wel. Als ik geen problemen krijg met mijn vrouw, dan zal ik weer iedere dag een column schrijven over de Tour, want ik vind het nog steeds leuk. Morgen ben ik jarig en word ik 73, maar mijn cadeautje heb ik vandaag al gehad van Dylan Groenwegen.

Jan (Bakoenin)