[Tour] Lang, warm en saai

Er was wel twintig man vooruit
En Bauke was weer heel erg fit
Maar hij deed wel een beetje dom
En Hagen won vandaag de rit

Het was vandaag warm, de rit was erg lang en het was lange tijd saai. Totdat de kopgroep van twintig man voor de dagzege ging strijden. Dat was strijd. Iedereen probeerde weg te komen. Er werd een grote groep met Mollema geëlimineerd. Zouden de ploegleiders van Arndt en Hagen geweten hebben van die rotonde? Feit was wel dat ze bewust de goede kant kozen. De streep kwam steeds dichterbij. Zou het weer een zege voor Sunweb worden? Daar ging echter de turbo van Hagen aan en hij reed Arndt gewoon rechtstreeks uit het wiel. Dit keer was er geen fotofinish.

Ik had al op de tracker van de Toursite gelezen dat Bauke weer in de ontsnapping zat. Chapeau voor die man. Natuurlijk zat de Gendt er ook weer bij. Trouwens,  er zaten er meer bij die elkaar van de vorige dagen kenden. Het leek wel een reünie.

Toen ik de tv aanzette zag ik dat er nog 145 kilometer te rijden was en dat de grote kopgroep meer dan zeven minuten had en dat Sky op het gemakje het peloton leidde. Ik wist dus al dat ik nog wel even van de zon kon genieten. Maarten had het echter over een mistral op de neuzen van de wielrenners. Met een mistral zou je waaiers kunnen krijgen. Was het echt een mistral? Dan moest die wel van de andere kant komen en niet op de neuzen van de renners. Ik zag echter even later aan de vlaggen dat het absoluut geen mistral was. Maarten overdreef dus weer eens.

Ik was benieuwd of de ploegen van de sprinters die er nog waren nog iets gingen ondernemen. LottoNL-Jumbo bijvoorbeeld. Groenewegen had nu toch een goede kans op de overwinning en gisteren hadden ze lekker kunnen uitrusten, want ze waren niet mee in de kopgroep. En ook nu zat er niemand mee. Ze hadden natuurlijk ook niet veel renners meer over. Het kon dus alleen maar als er meer ploegen van sprinters mee zouden doen om het gat dicht te rijden op de kopgroep.

De tussensprint kwam eraan en Maarten zei dat de Gendt er wel voor zou gaan want als hij een streep ziet dan is hij niet meer te houden. Dat klopte. Hij won de tussensprint. Ik denk dan ook dat zijn vrouw ook een streepje heeft.

Aan de tijdmeting onderweg zag ik dat ik het peloton gemakkelijk had kunnen bijhouden vandaag.  Het leek echt helemaal nergens naar. Ik zag wat later echter ook donkere wolken. Zouden er nog gladde afdalingen komen?

Keukelere wilde graag voor de bui binnen zijn want hij startte een kamikaze-actie door met nog 61 kilometer voor de streep alleen uit de kopgroep te vertrekken. Vreemd, want hij kon ook gewoon de sprint afwachten.  Waarschijnlijk vond zijn ploegleider dat ook, want even later was hij weer gewoon terug in de kopgroep.

Mollema begon als eerste aan de klim van derde categorie. Zou hij wat van plan zijn? Hij moest natuurlijk van de betere sprinters in de kopgroep af. Sicard ging als eerste, maar hij was wel de eerste maar niet de beste. Toch kwamen er drie renners los, maar op de top was alles weer bij elkaar, behalve Gallopin. Als Mollema zou willen winnen moest hij dus nog ergens een jump doen en terwijl ik dit schreef, ging hij. Het lukte echter niet dit keer. Gallopin kwam ook weer terug in de afdaling.

Met zo’n 21 kilometer te rijden kon Kalme Jan weer niet kalm blijven. Het spel was echter op de wagen. Keukelere ging het ook weer proberen. Maar allen wegkomen was niet zo slim, want er was dan wel geen mistral, maar wel een aardige wind op kop. De kopgroep spatte wel uiteen en Mollema spatte naar achteren. Het was wel duidelijk dat de groep waarin hij zat niet meer terug voorin zou komen.

Het regende nog geen water, maar wel aanvallen in de kopgroep. Boasson Hagen en Arndt waren slim bij een rotonde, maar Hagen reed Arndt gewoon uit het wiel. Ze pakten hem niet meer terug.

Tweet van de dag: Jeroen Schreurs: Maandagochtend zit Thomas de Gendt gewoon weer stug in de kopgroep

Opmerking van de dag: Herbert tijdens een afdaling: Er wordt nou toch stevig doorgereden.

 De rit van morgen

Morgen de tijdrit in Marseille. Een vlakke rit langs alle bezienswaardigheden van de stad. En dat zijn er wel een paar. De renners zullen er echter geen oog voor hebben. Die zijn blij dat na de tijdrit de Tour er zo’n beetje op zit. Misschien dat ze ’s avond nog eens teruggaan om te zien wat ze hebben gemist, maar ik denk het niet, want ze moeten nog helemaal naar het Noorden omdat de laatste etappe in Montgeron start.

Marseille is natuurlijk bekend als havenstad en ook omdat Zidane er vandaan komt. Ze noemen het ook de stad van Marcel Pagnol, maar die is een ietsje verderop in Aubagne geboren. Pagnol was een bekend schrijver. Een van zijn bekendste werken is ‘Topaze’. Misschien ken je het boek van je boekenlijst op school en anders misschien van de film met de bekende Franse acteur Fernandel. Dat was de tweede filmbewerking van zijn boek en hij regisseerde de film zelf. Ik weet niet of het met Pagnol als regisseur te maken heeft, maar sinds 2001 is er in dat kleine plaatsje een heus filmfestival.

Natuurlijk is de invloed van Marseille in de regio groot. Ook die van de Franse maffia. De misdaad wordt er met de paplepel ingegoten en dat merk je in de omliggende steden. Wij hebben er in lichte mate ook mee te maken gehad in 1991. We hielden een fietsvakantie met een groep in de Provence en een van de laatste dagen bezochten we Aix en Provence, dat niet ver van Marseille ligt. Tijdens het boodschappen doen werden van twee meisjes de fietsen gestolen. Ze stonden goed op slot, maar ze kwamen gewoon met een busje en daar konden ze meerder fietsen in kwijt. Als je de thema’s film en Franse maffia wilt combineren dan raad ik je de film ‘The Immortal’ van 2010 met Jean Reno aan.

Het is niet te hopen dat in Marseille ook fietsen van renners worden gestolen. Dat gebeurt wel vaker.