Seks in het basispakket

Ik ging vorige week weer eens een lange fietstocht maken. Met de racefiets een rondje Zuid-Holland. Heen via Zoetermeer, Bodegraven, Woerden en dan via Oudewater en Gouda terug naar Rijswijk. Dan ga ik altijd even op een terrasje op het plein bij de kerk en het stadhuis in Delft een biertje pakken. Vaak kom ik dan bekenden tegen, want wij gepensioneerden houden van genieten en in Delft wonen veel gepensioneerde mensen die ik ken en die ook graag genoten. Ook nu zaten er twee bekenden van me op het terras en dus konden we gezellig een pilsje pakken en een beetje bijpraten.

Bert en Wouter waren oude bekenden. Ze waren een aantal keren met hun vrouwen met ons op wintersport geweest. Ik organiseerde tot vorig jaar ieder jaar een wintersportreis. Eerst voor de personeelsvereniging van de zaak waar ik werkte en later deed ik het samen met mijn vrouw. Daar kende ik ze dus van. Bert begon meteen herinneringen op te halen.

Wat ik altijd zo grappig vond, was dat er vaak een relatie ontstond op die reizen’, zei hij nadat ik een pilsje had besteld. Wouter moest meteen lachen. ‘Ja, maar er waren ook mensen die dat niet zo leuk vonden. Weet je nog van Monique? Ze had de hele nacht wakker gelegen van het geneuk van haar dochter in de kamer onder haar. Die had net een relatie gekregen met Richard van de administratie. Ze kon er niet om lachen. Wij wel.’ Ik herinnerde het me ook weer. En er waren veel meer van dat soort verhalen. Ik genoot ondertussen ook van mijn biertje en zei na de eerste slokjes: 'Ja, dat waren mooie tijden. De laatste jaren was dat er niet meer bij. Misschien omdat de wintersporters steeds ouder werden, hoewel ik denk dat ze heus nog wel seks hadden. Ze maakten er alleen niet meer zoveel herrie bij.'

Bert moest lachen om wat ik zei. ‘Nou’, zei hij grinnikend, ‘ze zouden het eigenlijk iedere week nog moeten doen.’ Wouter en ik fronsten onze wenkbrauwen. ‘Iedere week? Als je boven de 65 bent?’ Wouter lachte een beetje schaapachtig. ‘Dat kun je die mensen toch niet aandoen. De een heeft een hernia, de ander kan hem niet meer omhoog krijgen, de volgende heeft alleen nog de conditie om twee keer te stoten en dan valt hij in slaap en dan de vrouwen. Die hebben op die leeftijd constant hoofdpijn als het om seks gaat. Dat wordt bonje in de tent.’ Ik dacht hetzelfde als Wouter, maar Bert liet het er niet bij zitten.

Ik heb anders een tijdje geleden in de Telegraaf gelezen dat je langer leeft als je iedere week seks hebt. Bij de mannen is het goed voor hun hart vanwege een betere doorstroming van het bloed en bij vrouwen komen er stoffen vrij die goed zijn voor de reparatie en het behoud van het DNA.’ Hij keek ons triomfantelijk aan. Waarschijnlijk omdat hij trots was dat hij dat verhaal helemaal zonder fouten uit zijn hoofd had verteld. Ik moest erom lachen.

Ik weet heus wel dat er stoffen vrij komen als je seks hebt met een vrouw, maar daar wordt ze alleen maar zwanger van.’ Bert kon niet om mijn grapje lachen, Wouter wel. Toch kwam Wouter met een slim idee. ‘Iedere week seks op hoge leeftijd hoeft voor mannen niet altijd een probleem te zijn natuurlijk. Je kunt altijd nog iedere week naar de Haringkoning.’ Ik had net een slok van mijn bier genomen en die zat nu in het gezicht van Wouter. Ook Bert proestte het uit. De Haringkoning is een vistent in Den Haag, vlakbij de Geleenstraat en in de Geleenstraat kun je wel iedere dag en ieder uur seks hebben. Het kost alleen wat. Wij hadden bij de wintersporters een man die vrijgezel was en altijd zei dat hij regelmatig naar de Haringkoning ging. Dat betekende echter dat hij een heel ander visje ging kopen dan een haring.

Toch was het wel een goed idee van Wouter. Je hebt meteen een goede smoes. ‘Lieverd, ik ga weer even mijn wekelijkse gezondheidskuur doen.’ We gingen er wat dieper op in. ‘Maar de vrouwen hebben daar niets aan, natuurlijk’, zei Bert slim. ‘Ja, maar als ze niet met hun man willen dan kunnen ze altijd nog een businessboy inhuren.  Die kun je gemakkelijk vinden op internet, hoor.’ Wouter en ik keken meteen naar Bert. ‘Hoe weet jij dat?’, vroeg Wouter. Bert kreeg een rode kop. Dat gebeurde niet vaak. ‘Nou ja, dat weet toch iedereen? En trouwens, seks met een man is ook seks en dus gezond voor je hart.’ Nu was ik toch echt verbaasd. Bert had altijd grote verhalen gehad over vrouwen. Ik dacht daarom dat hij wel duizend procent hetero was, maar blijkbaar was hij bi. Ik schoof meteen de stoel een beetje bij hem vandaan. Ik heb niets tegen mannen die het met mannen doen, maar niet met mij.

Jezus’, zei Wouter ineens, ‘daar schiet me iets te binnen. Als het waar is dat het zo gezond is om iedere week seks te hebben dan zouden de zorgverzekeringen toch eigenlijk die seks moeten stimuleren door het te vergoeden?’ Die Wouter had toch maar goede ideeën. ‘Ja’, zei ik, ‘seks in het basispakket. Het voorkomt bij mannen hartkwalen en dat is uiteindelijk goedkoper. Dus vergoed het bezoek aan de hoeren dan maar.’

Daar was Bert het ook mee eens. ‘Dat is een uitstekend idee. Dan kost een jaarabonnement bij Blonde Mieke maar € 380 in plaats van een paar duizend. Proost.’Proost’, zeiden Wouter en ik in koor.

PS Lieve vrouwen van FOK! Mochten jullie ook gezonder door het leven willen gaan en geen mogelijkheid hebben om iedere week seks te hebben, dan kunnen jullie je bij mij wel melden. Dan doen we elkaar een plezier en leven we langer.