Laat de leeuwin niet in haar hempie staan

Afgelopen week was ik een paar dagen in Nederland. Vaak zie ik dan ’s avonds nog een stukje Jinek voorbij komen op tv. Aan tafel zitten meestal bekende Nederlanders waar ik nog nooit van heb gehoord. Maar dat heeft waarschijnlijk meer met mijn afwezigheid dan met hun bekendheid te maken. Vorige week zat Daphne Kosters aan tafel. Eén van Nederlands beste vrouwelijke voetballers met meer interlands op haar naam (139) dan Wesley Sneijder (131), zo informeerde Eva ons kijkers. Het gesprek ging onder meer over Daphne’s boek - Nooit Meer Buitenspel - maar ook over de (non-)emancipatie van het vrouwenvoetbal.

Eerder dit jaar werden de vrouwen van Ajax voor het eerst in de geschiedenis Nederlands kampioen. Reden voor een feestje (lees: publieke huldiging) zou je zeggen, toch? Niet dus, besloot het stadsbestuur, want de Ajax Vrouwen zouden niet genoeg toeschouwers trekken. Zelfs de petitie die werd ingediend om het stadsbestuur over te halen mocht niet baten: pas als het dameselftal meer publiek trekt valt er over een feestje te praten, aldus loco-burgemeester Kajsa Ollongren. Voor de Ajax mannen daarentegen stond er een feestje op het Museumplein gepland als zij kampioen zouden worden. Toch jammer dat dat kampioenschap vervolgens uitbleef …

Waardering in de vorm van een huldiging met een feestje zit er voor vrouwen dus helaas niet in. Hoe zit het dan met de waardering in geld? Gisteren ging in Nederland het EK vrouwenvoetbal van start, een mooie aanleiding om het prijzengeld eens onder de loep te nemen. De totale pot bedraagt 8 miljoen euro en de winnaar gaat met 1.2 miljoen naar huis. Ter vergelijking: het totale prijzengeld bij het EK voetbal voor mannen vorig jaar bedroeg 301 (nee, ik ben geen komma vergeten hier) miljoen euro en de winnaar streek 8 miljoen op. Inderdaad, dat is gelijk aan het totale prijzengeld voor de vrouwen dit jaar.

Ik schreef eerder al dat geslacht betaalt, oftewel dat mannen simpelweg door hun man-zijn meer betaald krijgen dan vrouwen. In voetballand is de situatie nog nét een tandje erger: veel dames die op topniveau spelen trainen net als hun mannelijke collega's een keer of 5 per week. Daar waar de heren verder echter niets meer hoeven te doen, werk technisch gezien bedoel ik dan, hebben vrouwen daarnaast vaak nog een (fulltime) baan omdat het voetbal niet of nauwelijks betaalt. Dat is pas echt topsport als je het mij vraagt. Ik ben benieuwd of onze Leeuwinnen, mochten zij in augustus Europees kampioen worden, wél officieel gehuldigd gaan worden. Laten we op z'n minst afspreken dat we met z’n allen gaan kijken, dan kan in elk geval niemand zeggen dat er ‘niet genoeg toeschouwers’ waren. Hup Holland Hup!

‘Deze column werd geschreven door Neelie van schrijverscollectief Kaf.’