[Tour] Vallen en niet meer opstaan

Barguil had al de bollen
En dacht: ik ben de man
Maar met een millimeter
Won dit keer toch Uran

Waarom kunnen renners niet gewoon eens slim zijn? Froome pakt nu nog vier seconden bonificatie. Twee concurrenten vielen letterlijk weg en hij werd op het laatst geholpen door mannen die hem zouden moet gaan bedreigen de komende twee welen. Maar goed. Hij is er nog niet. Niet dat ik hem niet mag, maar ik hoop dat het nu weer eens een ander wordt die de Tour wint.

Ik was vandaag net wakker toen Herbert en Maarten al begonnen te keuvelen. Van start tot finish uitzending. Ik hoopte dus op spektakel.  Na een snelle afdaling van een man met een vlag kon de strijd beginnen, want het ging meteen omhoog. Wie zouden er ontsnappen? Werd het een strijd op twee fronten?

Wellens was de eerste aanvaller. Die ging dus niet winnen vandaag. Ik vermoedde dat Démare er vandaag wel uit zou gaan. Pinot had er ook wel zin in. En er was een groep met Roglic en daar zaten meer goede renners bij. Mollema onder andere. Er zou dus aangevallen worden door Contador.

Herbert hoopte bij het lossen van Greipel dat hij snel een busje zou vinden, waarop mijn vrouw vroeg of dat mocht.

En toen was er een valpartij met Gesink erbij en een kermende Mori. Hoe kun je bergop nou zo vallen? Ik dacht dat er wel meer valpartijen zouden volgen met de afdalingen en de regen.

Helaas moest Gesink, net als Mori, de Tour verlaten. Geen ritwinst voor hem dus deze Tour. Jammer. Maar de Tour ging verder en Pinot pakte de eerste bergpunten.

In andere jaren liet Sky de kopgroep nog wel eens ver uitlopen, maar met zo’n grote groep met sterke renner erin wilden ze dat blijkbaar niet en men had toch wel zo’n acht minuten nodig om uit de greep van de klassementsrenners te blijven op de laatste col.

In tegenstelling tot gisteren werd er nu wel goed samengewerkt in de grote kopgroep. Vooral door Lotto en Sunweb. De bergpunten waren nu voor de Gendt.

De col de la Biche kwam eraan. Wie zouden in de kopgroep blijven en wie zou lossen? Tijdens de klim liep de voorsprong wel op tot boven de vier minuten, maar verder bleef alles vrij rustig. Ten Dam nam de hele klim voor zijn rekening en de voorsprong ging zelfs naar de vijf minuten. Er waren er een paar uit de kopgroep weggezakt. En er was regen. Niet erg voor de klim, maar hoe zou de afdaling gaan? Wellens was er al af, maar die gekke Matthews hing er nog aan. Toen kwam de aanval van Rolland, maar Roglic ging de virtuele bergtrui pakken. Nu kwam AG2R op kop van de Tête de la Course en meteen ging de voorsprong naar de zeven minuten.

De eerste valpartij was er al snel in de afdaling. Lutsenko heb ik al wel eens eerder zien vallen. Ondertussen zag ik AG2R zowel in de kopgroep op kop alsook in het peloton. Ze gingen het gat dicht rijden. Waarom snapte ik dat niet? Herbert en Maarten hadden weer niet in de gaten. Natuurlijk was het voor Bardet, maar toch was het gek. Totdat ik in de gaten kreeg dat Bardet de mannen van Sky op de proef stelde en het lukte, want Thomas zat even later op de grond. Net als in de Giro. Het was oorlog in de afdaling. De eerste aanval mislukte, want Froome kon weer aansluiten, maar Sky was wel Thomas kwijt als luitenant van Froome. Tomas viel weer uit.

Vier renners bleven over uit de kopgroep.  In de beklimming van de Grand Colombier zagen we Contador ineens onderuit gaan. Gelukkig had hij niets, maar het was wel vreemd. Roglic had de virtuele bergtrui, maar die ging nu naar Barguil.

In de afdaling kwamen Mollema, Vuillermoz en Roglic kwamen bij Barguil en Benoot. Die gekke Mattews was intussen de tweede Kelly aan het worden. Als je zo mee over de berg kan, dan verdien je in de Tour de groene trui. Natuurlijk won hij de sprint, maar ja, als Kittel overmorgen de massasprint weer wint dan is het tevergeefs geweest.

Op het vlakke stuk ging Sky toch weer proberen het gat dicht te rijden. En toen kwam de gevreesde kat. Met een gemiddelde van 10,2%. Lekker klimmetje. Bakelants en Galopin waren de eersten, maar ik dacht dat ook vandaag wel de eersten de laatsten zouden zijn.

Daar was zowaar een aanval van Mollema. Gesink weg, leve Mollema. Kwam er nog strijd in de groep van de klassementsrenners?  Ik zat het te schrijven en Aru ging met Quintana en Porte weg en Froome was in de problemen kwam. Een beetje vals spel, maar ja. Moet kunnen toch? Dat vond Porte niet. Dan kwam de aanval van Fuglsang. En we zagen het afscheid dat Contador nam van de grote rondes.  Aru viel nu weer aan en Porte nam over. Het was aanval na aanval.  Nu ging Froome zelf maar eens. Dat kon nog leuk worden in de afdaling.  Barguil had in ieder geval loon naar werken. De bollen. Porte zal Froome niet meer kunnen aanvallen, want hij viel zodanig dat het over was voor hem. Froome krijgt het bijna cadeau op deze manier. Martin nam hij even mee in zijn val. Dan Martin reed verder, maar liet zien dat hij Porte niet nodig had om te vallen. Bardet probeerde weg te komen in de afdaling.

Wat waren Aru en Fuglsang dom dat ze Froome gingen helpen. Bardet liet Barguil achter. Frankrijk boven. Froome bleek ineens twee vriendjes te hebben. Domme vriendjes. Laat Froome lekker zelf Bardet halen, dacht ik. Maar helaas werd Bardet terug gepakt. Ze hadden allemaal gewerkt om Bardet terug te pakken, alleen Barguil was natuurlijk al opgerookt. Maar hij won toch maar bijna de sprint. Uran was maar een milimetertje sneller.

Tweet van de dag: James de Butler: Efkes Eurosport opgehad Een vrouw die commentaar gaf "Als je gevallen bent, krijg je dan een nieuwe outfit?" WTF

Opmerking van de dag: Herbert over Ten Dam: ‘Al schroeven ze een been eraf, dan fietst hij nog door’

De rit van morgen

Morgen is er een rustdag en is er geen Tourcolumn. Ik rust met de renners mee. Die rusten in de Dordogne en daar is het heel goed rusten. Ik ben er een aantal keren geweest en ook in Perigueux. Een mooie oude stad met vooral veel terrasjes waar je wijn kunt drinken. Dat moeten die renners maar niet doen. Ze kunnen beter naar de boerenmarkt in het middeleeuws centrum.

De rit eindigt overmorgen in Bergerac, ville d’Art et d’Histoire. De stad waar de man met de neus vandaan kwam. Je weet wel, Cyrano, de man die verliefd was op zijn nichtje. In Volendam snappen ze dat wel. Bergerac ligt in de paarse Périgord. Je hebt de groene, de witte, de paarse en de zwarte Périgord. En daar kun je ontzetten dronken worden van de wijn. Daar kom ik morgen nog op terug.

Perigueux ligt in de witte Périgord en Bergerac in de paarse. Bergerac heeft veel gebouwen uit de 14e, de 15e en de 6e eeuw, vandaar ville d’Historie. De ville d’Art komt vanwege de meesters van de kunst die daar hun ateliers hebben. Zoals les Métiers d’Art du Pays de Bergerac. Overigens is Sarlat officieel uitgeroepen tot Ville d’Art et d’Histoire en daar kan ik wel inkomen, want ik ben er geweest en het is één groot middeleeuws sprookje.

Als je in Bergerac bent dan moet je ook eens het Maison des Vins de Bergerac bezoeken. Het bevindt zich in een klooster uit de 17e eeuw. Je krijgt er een rondleiding en kunt alle dertien appellations uit de wijnkelder proeven. En het is allemaal gratis.

Ik ben benieuwd welke sprinter overmorgen een lange neus naar de andere sprinters trekt, want zeer waarschijnlijk wordt het een massasprin.