Geen wereld zonder slachtoffers

Je bent geen held als je in Manchester tientallen hoofdzakelijk zeer jonge slachtoffers maakt. Het is pure lafheid om dit met een zelfmoordaanslag te doen, waardoor je nooit verantwoording af hoeft te leggen of met je eigen geweten in overleg moet. Als je dan een organisatie vertegenwoordigt die dit stimuleert of faciliteert, gaat ook die organisatie daar nooit applaus voor krijgen, anders dan van de smerige lafaards die al aan die organisatie waren gelieerd. Heel de wereld haat je alleen maar meer. Meer niet.

En toch zijn er dus kereltjes van 22 jaar die hier hun ultieme natte droom van maken. Ik zie ze niet anders dan 22-jarige kereltjes die denken dat de drugshandel of tasjesroven een grote toekomst hebben. 22-jarige jongetjes die zich op de snelweg ernstig misdragen. Jonge gastjes die denken dat ze de rest van hun leven de hooligan kunnen blijven spelen. Het is de aard van 22-jarig knulletjes dat ze onder invloed van testosteron godsgruwelijk beïnvloedbaar zijn en amper zelf nadenken.

Zijn ze allemaal zo? Niet allemaal. Wel veel. En juist daarom maken gewelddadige organisaties daar graag gebruik van. Ook in het leger krijgen ze hun soldaten graag jong binnen. Tegen de tijd dat ze 21 zijn, denken ze allemaal precies zoals het leger het graag ziet. In onze F16’s zitten ook veelal piloten die amper ouder en soms zelfs jonger zijn. Jonge gasten dus, die niet nadenken over de slachtoffers waar ze hun precisiebommen op laten vallen.

IS en Al-Qaeda – of welke terroristische organisatie dan ook – staan hier niet anders in. Wat is de beste potentiele terrorist? Ofwel iemand wiens familie net door ‘de vijand’ is uitgemoord. Ofwel jonge gasten die nog totaal geen beeld hebben bij hun toekomst en gruwelijk eenvoudig zijn te beïnvloeden. Dat zijn twee totaal verschillende maar toch ook weer twee heel identieke gevallen. In de zin dat het verklaarbaar is dan.

Ik begrijp volkomen een vader wiens vrouw en kinderen zijn verkracht en vermoord door een tegenstander van IS en vervolgens besluit om met IS mee te gaan vechten. Grote kans dat ik in exact dezelfde situatie exact hetzelfde zou doen. En grote kans dat iedere man binnen de waanzin van een oorlog uiteindelijk ook exact dezelfde misdaden als de moordenaars van zijn familie gaat plegen.

Ik begrijp ook hoe jongens tussen de 15 en 22 jaar eenvoudig kunnen worden meegesleept in die waanzin. Zit er logica in voetbalrellen? Niet echt en toch doen daar hoofdzakelijk jongens van die leeftijd aan mee. Zit er logica in vuurwerkbommen? Nee, maar het zijn jonge gastjes die dit keer op keer flikken. Zit er logica in de keuze voor een loopbaan als crimineel? Slechts enkelen verdienen er goed mee en komen er mee weg. Toch zijn het jongens van die leeftijd die er voor kiezen. En juist daarom is het niet zo moeilijk te begrijpen dat deze aanslagplegers juist in die leeftijdsgroep zitten.

Nee. Je bent geen held. Je bent niet dapper. En je bent zeker niet boven anderen verheven. Je bent en blijft gewoon een smerige lafaard. Dit is alleen nooit uit te leggen aan een eenmaal losgeslagen tiener of twintiger. De drijfveren zijn de kick plus de erkenning van een groep idioten, waar helaas geen enkele logica iets aan gaat veranderen. Niet bij een voetbalhooligan of een straatbendelid en ook niet bij een terrorist.

Ik heb ook geen bevredigende antwoorden of oplossingen. De wereld is nog nooit zonder legers en gewelddadige groeperingen geweest en er is nog nooit een gebrek aan jonge, idiote heethoofden geweest. Een wereld zonder slachtoffers hebben we daarom ook nog nooit gekend.