Rare jongens, die Fransen

Het is geen geheim dat ik een groot fan ben van alles wat Frans is. Van Franse balkonnetjes tot Franse kaas, van vers brood zoals alleen de Fransen dat bakken tot aan de Franse taal. Alleen van Franse mannen ben ik nooit echt hoteldebotel geweest; te verwijfd, te zoetsappig en te onbetrouwbaar in mijn nuchtere Hollandse ogen.

Niet voor niets wordt in talloze films gerefereerd aan de rekbare Franse definitie van trouw en de reputatie van de Franse man. Er bestaat zelfs een officieus window, zo aan het einde van de middag tussen 5 en 7, waarop een doux moment met de clandestiene geliefde kan worden doorgebracht. Wanneer het hun President betreft, zijn de Fransen al helemaal bereid om slippertjes door de vingers te zien. Het is bijna alsof ze het verwachten, alsof het bij de rol van President hoort. Een aantal amoureuze Presidentiële escapades op een rij:

François Mitterand
Mitterand was president van 1981 tot 1995 en daarmee meteen de langst zittende Franse president. Hij bleek een dubbelleven te leiden: naast zijn huwelijk met Danielle Mitterand had hij een 30 jarige(!) geheime affaire met Anne Pingeot. Samen kregen ze een dochter, Mazarine. Een boek met daarin een luttele 1200 liefdesbrieven van Mitterand aan Anne is inmiddels gepubliceerd.

Jacques Chirac
Was president van 1995 tot 2007 en staat bekend als een echte rokkenjager. Hij was getrouwd met Bernadette, maar het is een publiek geheim dat hij een groot vrouwenliefhebber was. Bernadette Chirac zei in een interview vorig jaar zelfs dat het ‘er nu eenmaal bijhoort als je man president is’ en dat ze dat zo ‘waardig mogelijk’ moest accepteren.

Nicolas Sarkozy
Sarkozy was president van 2007 tot 2012. Hij arriveerde in het Presidentiële Paleis met zijn tweede vrouw, Cécilia Attias, die daar slechts 5 maanden verbleef. Het jaar daarop trouwde Sarkozy met ex-mannequin en zangeres Carla Bruni.

Francois Hollande
Was de eerste ongetrouwde president. Voor het oog van heel Frankrijk – en de rest van de wereld – had hij een affaire met de Franse actrice Julie Gayet en bedroog daarmee zijn officiële vriendin Valerie Trierweiler. Zij schreef daarna (uiteraard) een boek over haar tijd met President Hollande.

Inmiddels is Emmanuel Macron verkozen tot President. Met zijn 39 jaar is hij meteen de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad. Maar meer nog dan over zijn leeftijd wordt er gesproken over die van zijn vrouw, Brigitte. Met haar 64 lentes is ze zo’n 25 jaar ouder dan de kersverse president. De tortelduifjes leerden elkaar kennen toen Emmanuel nog op (een katholieke!) school zat waar Brigitte destijds les gaf; een echte histoire d’amour à la française dus weerGeef mij maar dat verse brood met Franse kaas.

Deze column werd geschreven door Neelie van schrijverscollectief Kaf.