Het Stockholm angstsyndroom

Stockholm was de vierde stad in relatief korte tijd waar een gek met een truck of auto een menigte inreed. We hadden al Nice, Berlijn en Londen en nu staat ook Stockholm op de lijst.

Als je op Wikipedia kijkt naar de lijst met terroristische aanslagen vanaf de 19e eeuw, dan rijzen je haren te berge. De meeste aanslagen vonden echter plaats in verweggistan en niet in Nederland. In de 20e eeuw waren het voornamelijk aanslagen van Arabieren op Israël. Verder had je natuurlijk de aanslagen van de Ira, de ETA, de PLO en andere terroristische organisaties waarvoor ik niet bang hoefde te zijn. Als je als Nederlander in de 20e eeuw iets overkwam dat met een terroristische aanslag te maken had, dan was dat een groot toeval, want dan zat je bijvoorbeeld net in het eerste vliegtuig dat werd opgeblazen. De kans was groter als je ergens heen ging waar vaker aanslagen waren, zoals Engeland, Spanje of Israël. Maar in Nederland zelf was je toch wel veilig.

Natuurlijk hadden wij in de jaren 70 problemen met de Molukkers, maar het kwam toch nooit in je hoofd op om maar niet naar een groot evenement te gaan omdat er wel eens wat zou kunnen gebeuren. Oké, Theo van Gogh is slachtoffer geworden van een aanslag, maar ook dat was geen reden om weg te blijven van een leuk feestje in de stad.

De aanslagen op de lijst va Wikipedia zijn ook overwegend bomaanslagen die werden uitgevoerd door leden van terroristische organisaties die niet in Nederland opereerden. Bommen, bomgordels, autobommen, dat waren vaak de wapens.

Sinds IS de oorlog aan Europa heeft verklaard is er echter een nieuw wapen: de auto of truck. Bovendien worden daarmee aanslagen uitgevoerd op willekeurige plekken door een enkeling of een klein groepje. En dan vragen veel mensen zich terecht af: wanneer gebeurt het in Nederland?

Ik vroeg me dat ook af, maar ineens realiseerde ik me dat het al gebeurd is. Karst Tates reed op Koninginnedag in Apeldoorn met zijn auto acht mensen dood. Waarschijnlijk was dat niet zijn plan en wilde hij een aanslag op het Koninklijk Huis plegen, maar het interesseerde hem ook niet dat er een grote groep mensen in de weg stond.

Toch was dat ook geen reden om voortaan bij zulke evenementen weg te blijven. Tates was de pijp uit en het zou toch wel heel erg toevallig zijn als er nog zo’n gek rondliep. Oeps, we hadden ook nog Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn. Maar dat was geen auto of truck. Zulke gekken had je al lang over de hele wereld en voornamelijk in Amerika. Ook toen was er voor mij geen reden om niet gewoon naar het winkelcentrum van mijn stad te gaan. Je kunt altijd ergens pech hebben. Dat kan ook als er net iemand door rood rijdt als ik oversteek op het zebrapad.

Maar nu komt het allemaal wel wat vaak voor en wordt de kans veel groter dat het nog vaker gaat gebeuren, want er lijkt een trend te zijn ingezet en na Stockholm krijg ik toch wel een beetje een Stockholm angstsyndroom. Al die aanslagen worden urenlang uitgezonden op tv, alle nieuwsrubrieken geven er aandacht aan, de beelden komen talloze keren op de buis en worden in alle eindejaarsoverzichten nog eens uitgebreid uitgezonden. Je bent dus als aanslagpleger met een eenvoudige en goedkope aanslag meteen wereldberoemd. Oké, vaak ook dood, maar dat is voor een beetje geradicaliseerde moslim toch heel anders dan voor Karst Tates bijvoorbeeld. Dan zit je niet alleen tijdens je laatste levensdagen goed, maar ook nog na je dood. Dus ik ben niet blij met al die aandacht, want je ziet dat het nu steeds vaker wordt gekopieerd.  

Binnenkort is het Koningsdag. Nu ga ik de 27e toch al niet naar Tilburg, want ik ga nooit naar Koningsdag, maar ik wil bijvoorbeeld wel naar The Life I Live in Den Haag. Dat is de Koningsnacht, of op zijn Haags gezegd: de Nach. Dat is woensdag de 26e en het spektakel gaat ook nog donderdag de 27e door. Kan ik daar dan nog wel veilig heen? Dat is nu dus de vraag. En die vraag zullen velen zich met mij stellen.

Ik heb al vaak bij eventuele doelen gestaan. De Marathon in Rotterdam bijvoorbeeld. Dat was in 2009. Diverse keren aan de start van de City Pier City, de Zeven Heuvelen Loop en de Berenloop op Terschelling. Of in het Zuiderpark in Den Haag voor Parkpop, of in Biddinghuizen bij het Arrow Rock Festival. Bij die festivals kom je trouwens niet zomaar met een truck naar binnen gelukkig maar bij die loopevenementen wel.

Na Stockholm als het vierde voorbeeld van zo’n aanslag ga je toch nadenken. De AIVD kan veel opsporen en wellicht ook voorkomen, maar een idioot die in korte tijd radicaliseert, of gewoon gek wordt, is onmogelijk te voorzien.

Maar ja, als we aan angst toegeven, dan winnen de aanslagplegers en ook verdorven organisaties als IS en Al-Qaeda. Bovendien heb ik er geen zin in om mijn feestjes te laten bederven door dit soort malloten. Ik ga dus gewoon naar The Life I Live. Maar het zou best kunnen dat ik meestal op plekken ga staan, waar je niet zomaar met de auto of truck kan komen en ik denk ook wel dat ik niet alleen op de muziek let. Dat dan weer wel.