De geile clown

Wat hebben Assad, Trump, Poetin, Idi Amin en de vele anderen die in het rijtje passen gemeen? U en ik zeggen: ‘Ze sporen niet’. Wat ze gemeen hebben is dat ze een leugen als waarheid presenteren en ermee wegkomen op het wereldtoneel. Ik ben van mening dat zij zelf het hardst in hun leugen geloven. Dit geloof brengen ze over op grote groepen burgers. Zonder dit geloof van hun burgers zouden ze wegkwijnen in een of ander donker hol. De leugens worden overgoten met een sausje dat de naam ‘macht’ draagt.

We kunnen zien dat Trump lijdt onder zijn autisme, maar daar doe ik de echte autisten mee tekort. Hoe harder er op hem gescholden wordt, hoe steviger mensen als hij in hun schoenen lijken te staan. Haat is hun voeding. Zonder haat geen macht. Als je hongert naar macht dan heb je een verdeeld land nodig, maar vooral scherpe tegenstellingen. Meer dan de helft van de Amerikanen haat de persoon Trump, maar die veertig procent die overblijft niet en die vinden zijn harde woorden en houding perfect. Hoe controversiëler hoe beter. Alle protocollen worden met het grootste gemak terzijde geschoven. Het lange handen schudden geeft hem alweer macht over die ander omdat die zijn hand eigenlijk terug wil. En maar vast blijven houden, die hand. Nog een beetje knijpen mocht je hem terug willen trekken omdat je het wel genoeg vindt.

We kunnen een miljoen columns per dag schrijven, kranten vullen met zijn gedrag en rare capriolen. Hij is een groteske en geile clown. Geil naar macht op het wereldtoneel. Let wel: een clown met handen aan knoppen die de wereld en de mensheid voorgoed kunnen vernietigen.

Waar Assad nog op een wat stijve, alerte buffel lijkt, vertonen Poetin en Trump trekken van grote giftige slangen zonder enige emotie.

Maar we kunnen blijven kankeren, er verandert niets. Er is geen licht aan het einde van de tunnel der gekte. We mogen wel stellen dat gemiddeld 40 procent van een volk aan vormen van krankzinnigheid en hysterie lijdt. Op een of andere manier verwarren deze mensen een oprechte, sterke leider met een leider die onmenselijk hard kan optreden en leggen ze zijn clownsgedrag uit als macht. Hij kan het doen en hij doet het, hij onderscheidt zich van andere leiders en daarom houden we van hem. Dat hij daarmee totale bevolkingsgroepen schoffeert en die beledigt is niet meer relevant.