De uitslag volgens een linkse kut columnist

Je moet een column goed overdenken en voorbereiden Thako! Iedere komma is belangrijk als je een boodschap of visie over wilt brengen. Eén fout woordje en je hele verhaal is naar de kloten! Eén verkeerd feitje kan ieder ander argument torpederen. Eén schrijffoutje en je geloofwaardigheid gaat eraan. Check, check, check en dubbel check Thako!
Sodemieter eens heel gauw op. Het zijn verkiezingen. Ik schrijf deze column een uurtje voor publicatie!

Tja. Als ik maandag was begonnen met schrijven, had ik het hele verhaal nu net zo goed weg kunnen flikkeren. Met vier á vijf partijen op redelijk gelijke hoogte en 70% aan zwevers kon er nog van alles gebeuren. Maandag kon het met DENK nog alle kanten op. Jantje Roos had virtueel nog zetels. En als van Jesse Klaver nog ergens een foto met ontbloot bovenlijf was opgedoken, had hij zomaar een heel leger dertigjarige vrouwen met klapperende eierstokken het stemhokje in kunnen rukken. Lastig peilen dus.

Maar om te beginnen het eerste echt goede nieuws: een opkomst van zo'n 80%! Daar mogen we met z'n allen best verrekte trots op zijn! Met alle camera's van de wereld op Nederland gericht en de recente beschuldigingen van fascisme en dictatuur, hebben de Nederlanders wel degelijk laten zien dat wij onze vrijheden en onze rechten serieus nemen. En nog belangrijker: wij laten ons niet opnaaien door complottheorieën, angstbeelden of leugens. Wij maken nog steeds zélf wel uit op wie we stemmen!

Waar ik op zich wel een pesthekel aan blijf hebben zijn blije VVD'ers. En daar heb ik toch de hele avond tegenaan moeten kijken. Alhoewel dit natuurlijk wel in de lijn der verwachting lag. Daar heb ik dan ook wel weer een dubbel gevoel bij. Persoonlijk blijf ik zeggen dat het laatste kabinet VVD/PvdA het in die verdraaid lastige regeerperiode echt niet zo verkeerd heeft gedaan. Dat ze beiden klappen zouden krijgen door de keiharde maatregelen die genomen moesten worden, begrijp ik dan op zich ook wel weer. Maar waarom de PvdA dan toch zoveel harder is geraakt?

Oké. Dat is ook gewoon toe te schrijven aan een verdomd beroerde campagne en een verdomd slechte uitleg over het gevoerde beleid. Als Asscher twee maanden terug was begonnen zoals hij dinsdagavond in het debat eindigde, had het helemaal anders uit kunnen pakken. Ze hadden op zich een goed verhaal kunnen vertellen. Of in ieder geval geen slechter verhaal dan dat van de VVD. Maar dit hebben ze simpelweg niet gedaan.

Waar ze wel een verrekte goed verhaal wisten te vertellen? Groen Links! Absoluut een groot winnaar! En wat mij betreft ook absoluut verdiend. Maar ik ben dan ook wel weer die linkse kut columnist. Toch moet je zelfs als onafhankelijke toeschouwer concluderen dat Jesse Klaver met zijn team hele mooie dingen heeft laten zien en communicatief verrekte slim campagne heeft gevoerd. En ook nog eens de eerste partij sinds een eeuwigheid die zelfs de jeugd massaal naar de stemlokalen wist te krijgen. Alleen dat verdient al een enorm compliment.

Wat mij betreft ook goed nieuws. Geen Brexit effect. Geen Trump effect. Geen enorme gevolgen van de Turkije rel. Geen ineenstorting van de reguliere politiek door de opkomst van het populisme. Sterker nog: ik zie zelfs een paar hele lieve proteststemmen. De Partij voor de Dieren die ruim is verdubbeld! En dan geloof ik echt niet dat het aantal veganisten in Nederland is verdubbeld. Dit zijn dus voor een groot deel kiezers die de reguliere partijen niet meer zagen zitten, maar ook zeker geen stem wilden geven aan de extremere partijen. Dus CNN: pak die camera's maar weer in!

Nu schrijf ik dit inderdaad wel als die linkse kut columnist. Voor mij is dit zeker niet mijn gedroomde uitslag. Puur persoonlijk had ik ook de VVD graag naar de oppositiebankjes verwezen zien worden. Maar ik kan wel degelijk met deze uitslag leven. De VVD gaat met deze uitslag nooit hun écht keiharde plannetjes door kunnen voeren. De fanatiek anti-Europese partijen gaan het absoluut niet voor het zeggen krijgen. En we gaan vandaag dus echt niet naar de kloten.

Of we moeten zometeen met het grootst mogelijke verkiezingsbedrog ooit te maken gaan krijgen. Als Markje toch nog even een kopje koffie gaat drinken met Geert. Maar dan hoopt deze linkse kut columnist toch echt oprecht dat ze stikken in dat kopje koffie.