Een touwtje uit de brievenbus

Vrijwel iedereen weet wel dat Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door een betoog hield tegen het vernietigen van de aarde en het herstellen van het vertrouwen in elkaar en de politiek. Hij had het tijdens dat betoog over het touwtje dat uit de brievenbus hing zodat mensen bij elkaar naar binnen konden lopen.

Dat touwtje is er niet meer. Mensen durven dat tegenwoordig niet maar aan. Logisch. Inbrekers komen al binnen met een pasje als de deur niet op slot is, moet je het ze dan nog makkelijker maken door een touwtje uit de brievenbus te laten hangen?

Toch moet je je dan afvragen waarom het toen wel kon en nu niet. Waren er toen geen inbrekers dan? Natuurlijk wel en er werd ook ingebroken. Ik heb die tijd nog meegemaakt en ik denk dat ik wel weet waarom het toen kon en nu niet.

Ik ben geboren in 1944 in Putten, maar ben opgegroeid in Duindorp, een dorp in Scheveningen. Daar konden wij als kind gewoon midden op straat spelen zonder ons druk te maken over verkeer. Waarom? Er waren vrijwel geen auto’s. Natuurlijk bestonden ze al, maar in onze buurt konden maar zeer weinig mensen zich een auto permitteren. De mensen hadden maar weinig te besteden.

Mijn vader was commies bij de overheid. Tegenwoordig bestaat die baan niet meer, maar destijds was hij goed voor een middeninkomen. Toch konden we daar maar net mee rondkomen en dat net rondkomen gold voor vrijwel de hele buurt en ook voor meerdere buurten.

Er was bovendien nog vrijwel nergens een televisie te zien. Ik luisterde als kind voor het slapen gaan naar de radio. Later was er één adres in de straat waar ze een televisie hadden en daar ging dan de hele straat tv kijken.

Bij ons thuis hing nooit een touwtje uit de brievenbus, maar er waren diverse Scheveningers die dat wel hadden. Wat zouden inbrekers daar echter moeten halen? Geld was er niet in huis. Autosleutels ook niet. Geen televisie, laptop, iPhone, Smartphone, tablet, dure schilderijen, Friese staartklokken en zelfs geen elektrische wasmachine, want de was werd nog met de hand gedaan in een tobbe, dan door de wringer gedraaid en in de wind gedroogd.

Je kond dus makkelijk het touwtje uit de brievenbus laten hangen. Sterker nog: dat was voor inbrekers een teken dat er niets te halen viel.

Ik zat in de Haagse wijk de Vogelwijk op school. Daar hingen echt geen touwtjes uit de brievenbus. Daar woonden de rijken. En dacht je dat er in Wassenaar touwtjes uit de brievenbus hingen? Ja, in het arme gedeelte van het dorp Wassenaar misschien, maar zeker niet in de villawijk.

Jan Terlouw kan dus lekker lullen, maar die touwtjes waren er toen alleen maar omdat er in die wijken totaal geen welvaart was.

Tegenwoordig valt er overal wel wat te halen. De mensen hebben het qua welvaart namelijk vele malen beter dan de mensen in die tijd. Nu gaan vele Nederlanders tijdens de voorjaarsvakantie naar de wintersport. Dat was in die tijd alleen weggelegd voor de rijken uit die Vogelwijk, Wassenaar en andere rijke buurten of steden.

Het is dus logisch dat er nu geen touwtjes uit de brievenbussen meer hangen. Als we die tijd dus terug willen, dan moeten de komende regeringen de mensen flink meer belastingen laten betalen zodat ze geen luxe artikelen meer kunnen kopen. En dan nog. Een tv is allang geen luxe artikel meer, maar kan wel door inbrekers worden gestolen. Als de mensen geen auto’s meer kunnen betalen dan worden ook de werkgevers boos, want dan krijgen die het ook moeilijk. Eigenlijk moet de hele economie in Nederland in elkaar storten als we terug willen naar de tijd dat de touwtjes uit brievenbussen hingen. En laten we maar eerlijk zijn. Wie wil dat nou? Ik denk zelfs Jan Terlouw niet.