Buma is de nieuwe Trump

In de Verenigde Staten gaat het al een paar maanden los. In alle “respectabele” media is een hetze gaande tegen de kersverse president. Nadat president Trump de voormalige president Obama beschuldigde van het afluisteren van zijn telefoonlijnen, ging de New York Times los op deze “ongefundeerde claim”. En dat terwijl NYT op 20 januari jongstleden zelf beweerden dat Obama Trump afluisterde!

Ook hebben celeb’s ineens heel veel te zeggen over Trump. Aan actrice Leighton Meester werd gevraagd wat ze aan de geschiedenis zou veranderen als ze dat zou kunnen. Haar antwoord was verbijsterend: ‘Trump zou niet gekozen worden. Dat is alles. Als Trump niet gekozen zou zijn, zou ik zeggen dat ik de geboorte van Hitler zou voorkomen, maar zo voel ik mij nu.’

Hierna voegde ze toe dat mensen ‘fucked up’ zijn. Hier kan ik het niet anders dan mee eens zijn. Voor zover ik weet is Trump namelijk niet van plan om Joden, gehandicapten, zigeuners en homo’s massaal te vermoorden. Daarnaast heb ik Trump nog niet kunnen betrappen op het inlijven van Mexico als “lebensraum”.

Dichter bij huis hebben we soortgelijke gevallen. De Noorweegse minister van immigratie wordt ervan beschuldigd xenofoob te zijn. Niet om haar beleid of om haar uitspraken, maar omdat ze een crucifix draagt. Volgens de Noorse journalist Sven Egil Omdal had hij de persfotodatabase doorgezocht en is er geen enkele foto van haar voor 2015 met een crucifix. Hij denkt dat zij dit draagt voor christenen die xenofobie als een christelijke deugd zien.

Naast die belachelijke en verder ongefundeerde claim, staan er dus wel foto’s van haar met dezelfde crucifix in die database. Voordat de minister deze schandalige leugen de nek omdraaide, was dit verhaal al duizenden keren gedeeld door onder andere professionele journalisten.

De meest bizarre uitspraak van deze week kwam van ons eigen grondgebied. Op Twitter beweerde Jan Kuitenbrouwer dat Sybrand Buma een Quisling is. Een collaborateur, dus. Buma wil namelijk dat scholen het Wilhelmus leren aan kinderen. Je zou kinderen maar een stukje identiteit en vaderlandsliefde meegeven, dan ben je natuurlijk even erg als de Nazi’s.

De angst voor vaderlandsliefde zit klaarblijkelijk heel diep bij deze cosmopolitische journalisten. Volgende week kunnen we dit nog verergeren. Met wat voor hysterie zullen ze dan komen?