Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van…

Het stormde afgelopen week flink in Nederland. Code oranje werd afgegeven door het KNMI. Auto’s konden beter de weg niet op. Goed luisterend als wij zijn als Nederlands volkje stonden er grote files met gefrustreerde reizigers. Het had me verbaasd als dit anders was geweest. Het stormt ook in Europa. Rechts rukt op, landen willen uit de EU en ze zit letterlijk klem tussen de hernieuwde koude oorlog tussen Rusland en Amerika.

Leugens worden de nieuwe waarheid en waar kan, laten we ons zonder moeite bang maken. Zelfs in onze eigen verkiezingsstrijd wordt er maar wat geroepen. Ondeugdelijke huisartsen, vermeende terroristen, gaswinning ten koste van een provincie en tot overmaat van ramp ook nog een lek bij de politie. We kunnen wel stellen dat het goed gaat met onze maatschappij.

Zonder dat we het door hebben, glijden we door onze eigen angstneurose steeds verder af naar een niveau welke eng dichtbij de periode komt van, pak hem beet, een 75 jaar geleden.

Wanneer de welvaart slinkt, slinkt ook de humaniteit. Het maakt in dezen ook niet uit of je nu een linkse of een rechtse denker bent. We doen er allemaal doodleuk aan mee. Je denkt bijvoorbeeld goed bezig te zijn voor veel geld te doneren in een tehuis van weeskindjes in een ver weg arm land. Blijkt het gewoon een wassen neus te zijn vol ingehuurde kindjes om zoveel mogelijk geld binnen te harken.

Muren worden gebouwd om alles wat vreemd en eng is te weren. Landen worden geweerd bij onze grote vriend Amerika. Onze andere grote vriend, Rusland probeert met een psychologische oorlog verdeeldheid in Europa te zaaien. Of is dat wat wij denken? Waarheid of leugen? We weten het zelf al niet meer.

Trump wil meer kernwapens. Liever had hij ze niet, maar zoals grote kinderen betaamt, wil hij er wel meer dan Poetin. Anders is het niet eerlijk. Maar wat maakt het uit? Of je er nu 6800 of 7000 hebt? Laat ze maar eens los. Benieuwd wat er over blijft van ons blauwe bolletje.

Vind het leuk of niet, maar dit is wel de koude koelkast waar we terecht zijn gekomen. Een wereld voor extremen en valse geloven. Franky goes to Hollywood zong er ooit al over. When two tribes go to war, zal iedereen de verliezer zijn.

Belgische wetenschappers hebben onlangs zeven aardse planeten ontdekt. Alle culturen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen maar een eigen wereld? Of zouden we dan weer ruzie krijgen wie de grootste bol mag?

Bewaren

Bewaren

Bewaren