Pas op: internettrolls

In de aanloop naar de verkiezingen worden er geen middelen geschuwd om de tegenstanders onderuit te schoffelen en de aanhangers te beledigen of zelfs te mishandelen, zoals een recente post op Facebook opriep. Gezien dit echter helemaal niet bleek te werken, zijn er mensen bij elkaar gekomen die hebben besloten om een nieuw wapen in de strijd te werpen. Ze gaan de aanhangers van zogenaamde populisten te wapen met een op feiten gebaseerd tegengeluid te laten horen op internetfora.

Wat een ontzettend vernieuwend idee! Je opponent proberen te overtuigen door daadwerkelijk te discussiëren en met feiten te komen is inderdaad een nog nooit vertoonde zet in het politieke schaakspel! Ik was meteen geïntrigeerd en ben de website van Operatie Libero, zoals ze zichzelf noemen, gaan bekijken. Het is alvast erg fijn dat ze hun strategie op internet hebben gepubliceerd.

Eerst naar de hoofdvraag: wie zijn de populisten? Volgens de website gaat het immers om de aanhangers van grote en kleine populistische partijen die aangepakt moeten worden. Helaas, alleen de PVV wordt genoemd. Eveneens ontbreekt de onderbouwing waarom de PVV een populistische partij is of waarom populisme eigenlijk zo slecht is.

Enfin, verder met het idee achter deze groep. Blijkbaar wil de groep achter Project Libero dat de rechtsstaat nooit meer wordt aangepast, de grondwet blijft zoals hij is en individuele vrijheid voor iedereen. Dan stemmen de mensen achter PL in ieder geval niet op PvdA, D66, GroenLinks, SP, CU en CDA, gezien die artikel 1 van de grondwet aan willen passen door LGBTQXYX's en gehandicapten eraan toe te voegen.

Er wordt ook aangeraden om PVV’ers niet aan te vallen op hun normen en waarden en die vooral te respecteren. Gelukkig worden die normen en waarden later toegelicht, zodat daar geen misverstand over kan zijn. Je mag dus niet in discussie over nationalisme, respect voor autoriteit, persoonlijke miskenning, veiligheid, zuiverheid en schoonheid (waarbij vreemd genoeg “verzet tegen de multiculturele samenleving” wordt genoteerd). Je mag dus zo’n beetje alle hoofdpunten van de PVV niet bekritiseren. Mooie discussies worden dat.

Vervolgens wordt er nog een kleine handleiding gegeven over hoe je moet discussiëren. Hier staan zo’n beetje de basisregels in opgetekend. Niet te veel hoofdletters en uitroeptekens, niet schelden, altijd beleefd blijven, bij het onderwerp blijven, et cetera.

Het meest hilarische aan het project is de zin “Pauzeer als je emotioneel wordt van alle onderbuikgevoelens”. Eindelijke komen de arme schaapjes van de deugelite buiten hun safe space en ze worden zowaar gewaarschuwd voor emotioneel worden van “onderbuikgevoelens”. Groei een huid, kleuters.

Verder staat de site vol belabberde oneliners, belachelijke memes en uit hun verband gerukte feiten. Als je die rommel als onderbouwing van je argument wilt gebruiken, zal je het deksel lelijk op je neus krijgen in werkelijk elke discussie.

Tot slot worden de platformen genoemd waarop deze zogenaamde “activisten” te werk gaan en zowaar! Ons eigen forum FOK! wordt genoemd. Vanaf nu kunnen we dus beleefde mensen ontmoeten die verstandig in discussie gaan over de PVV. De eerste die een troll rapporteert krijgt persoonlijk van mij een dank-meme in de DM.