Rail Away

Er rijdt een trein door een landschap van A naar B begeleid door een rustige mannelijke commentaarstem.

Een van de meest suffe programma's op tv en ik kijk er soms naar. Vandaag was mijn excuus dat ik een fanatiek 2 voor 12-kijker ben, dat Rail Away daar vanavond vóór zat en dat dat halfuurtje toch te kort is om iets anders te doen. Ik zoek het programma niet op, ga er niet speciaal voor zitten, maar als ik het al zappend, of zoals vanavond tijdoverbruggend op heb staan, dan kijk ik elke keer weer gefascineerd naar de trein en het landschap. En elke keer denk ik: die treinreis wil ik ook een keer maken.

In de aflevering van vanavond zat een gele Franse trein die over smalspoor reed vanaf Villefranche naar ik-weet-niet-meer-waar in de Pyreneeën. Een van de wagons was open, dus zonder dak en ik heb me voorgenomen daar nooit in te gaan zitten. De viaducten, tunnels en smalle maar hoge bergpassages bezorgen me al hoogtevrees als ik er via de tv naar kijk, laat staan als ik er echt in zou zitten.

Normaal gesproken kijk ik naar films en series met veel geren, geschreeuw en liefst veel bloed. Geen horror of oorlogsfilms, maar The Walking Death, Game of Thrones, kortom veel sf en fantasy, en af en toe een detective, liefst met een goed in beeld gebracht lijk om te beginnen. Ook humor kan me zo af en toe bekoren zoals The Big Bang Theory. En natuurlijk hier en daar een quiz zoals 2 voor 12. Maar waarom kijk ik Rail Away? De formule is altijd hetzelfde. Er rijdt een trein van A naar B, in het buitenland. Er vliegt soms een helicopter boven voor de mooie beelden van bovenaf. Soms staat er een camera langs het spoor om de langsrijdende trein te laten zien en soms bevindt die camera zich voorin bij de conducteur, vooral als ze een tunnel of een station inrijden. En de rustige mannelijke commentaarstem vertelt wat weetjes over de trein, de geschiedenis van de spoorlijn en soms ook wat over de omgeving. Meer is het niet.

Alhoewel de trein een van mijn favoriete vervoermiddelen is (ik heb geen auto) ben ik geen treinofiel. Het enige wat mij interesseert is dat ik zelf van A naar B kom zonder incidenten en liefst op tijd. Altijd fijn om voor het eerst door een stuk Nederland te reizen waar ik nog niet eerder was, omdat er dan buiten veel nieuws te zien is. Maar ik zoek dat soort trajecten niet uit. Ik ga niet 'zomaar' met trein. Dus nu ik er eens over nadenk snap ik niet waarom ik Rail Away toch een fijn programma vind. Het hele programma is volkomen voorspelbaar en dus oersaai. Maar toch ga ik er af en toe voor zitten en word helemaal blij dat dat een reis is die ik misschien ook zou kunnen maken. Misschien is dat het wel: dat deze treinreizen vaak binnen mijn mogelijkheden liggen, in tegenstelling tot veel reisprogramma's met exotische bestemmingen waar ik toch nooit van zijn leven naar toe kan gaan. Behalve dat reisprogramma van Floortje natuurlijk, ik hoop dat die nog heel lang naar de meest waanzinnige plekken gaat en dat ik daar nog lang naar mag kijken op tv.