Johan Derksen. 'Vuilnisman, kan deze zak ook mee?'

Het blijft grappig. Een amateurspeler wordt zonder enig talent, buiten tegenstanders uit de wedstrijd schoppen, profvoetballer. Hard werken is soms genoeg. Berry van Aerle werd er Europees kampioen door. Het gaat me echter om de arrogante snorremans, bij wie iedereen de sigaar is en bij wie na enig tegengas er rook uit zijn neusgaten komt.

Hij zegt tegenwoordig gehecht te zijn aan huis en haard, terwijl ie 25 jaar lang alle windstreken heeft gezien. Zonder een relevante scheet in de afgelegen streek achter te hebben gelaten. Jammer dat angstschreeuw niet meer kan en mag. Is boegeroep geen mooie vervanger?

Het roeptoeteren kan ie irrelevant doen tegen zijn "vijanden". Zegt en pocht dat ie met Willie Brokamp heeft gespeeld. Net zoals de Pirlo Pierlala, Hans Kraaij Jr. zonder enig talent, met George Best heeft samen gespeeld. Ik zou graag met een speler als Pierlo hebben samen gespeeld. Derksen en Kraaij zouden me destijds echter uit de wedstrijd hebben geschopt. Er nog trots op zijn ook. Kraaij jr. die ooit 24 wedstrijden werd geschorst door het slaan van een scheidsrechter. Tegenwoordig doorgeslagen als kop van Jut in Voetbal Inside.

Johan Derksen werd na zijn desolate voetbalcarierre een dollemans schrijver van niks. Op dorpsniveau, regionaal de gemeenteraadsvergaderingen verslaand. Bleef echter ambities hebben, werd plots journalist in de Voetbal International. Welke kruiwagen hij daarvoor gebruikte is me onbekend. Als talentloze schrijver, met de taalvaardigheid van Sylvana Simons, bombardeerde hij de Ajax-speler Ton Blanker tot de nieuwe Johan Cruijff. Een jaar later speelde Blanker bij Excelsior, niet lang daarna zat ie op de reservebank van de gevangeniscel.

Zijn arrogantie zorgde er voor dat ie zelfs hoofdredacteur werd. Kon ie mooi zichzelf tot columnist benoemen. Ik las ze graag, door zijn uitgesproken mening. Het was echter een kunstje dat ie uitoefende. Eerst een halve column vullen uit de Aaron Winter-Prince encyclopedie, om daarna het onderwerp af te branden of in de loftrompet te steken. Geen tussenweg.

Bij Voetbal Inside zit ie ook zijn uitgesproken mening uit te dragen. Van Gaal vergelijken met Hitler, te ratelen over de kutscheet van Linda de Mol, of continue te herhalen dat het voetbalwereldje hem niet aanstaat. Het wereldje waardoor ie bekend werd en zijn brood mee verdiende. Hij hekelt ook "Hilversum." Daar moet ie niets van hebben. Altijd dezelfde incrowd koppen in elkaars programma. Nee hij verschuilt zich liever in zijn éénzijdige muziekverzameling. Met Blues, Cuby & The Blouserts en, Singer Songwriters on the bluez. Gisteren zat ie weer bij De Wereld Draait Door. Z.g.n als expert van The Rolling Stones. Een band waar ie laatst niet mee op de foto wilde, ze waren immers oude zakken. Daar wilde ie zich niet mee veréénzelvigen.

Buiten dat ie in Koffietijd zat, die hij later natuurlijk heel stoer afkraakte, zat ie bij Pauw, Jinek, Knevel en wandelen met een stok op het ijs. Ik zal vast nog wel een incrowd-programma vergeten zijn. Hij verwijt de mediageile Hilversummers dat ze in alle programma's verschijnen. Een beetje schrijver probeert dan het woord gotspe te vermijden. Word derderangs profvoetballer, een sportjournalist van lik m'n leren vestje. Je kostje is dan zelfs gekocht in de muziekwereld. Over Mart Smeets heb ik het nog wel eens.

'Er wordt geen soul en Blues gedraaid bij de nationale omroepen.' Sylvana belde Johan.....Die had 10 jaar lang een Soulprogramma op Radio5.

Zijn uitsmijter bij DWDD vond ik wel briljant. 'Heb heel die Tom Waits nooit iets gevonden.' Ha ha ha. Wat zijn argumentatie was is me ontgaan. Zal wel weer als een krultang op miss Piggy hebben geslagen. Derksen eet van drie walletjes, niet hinkend op twee gedachten. Integendeel. Zeker van zijn gelijk. Dat zijn de ergste. Alleen W.F. Hermans had altijd gelijk. Was nog een groot schrijver bovendien.