Janktaal van Rutte

Buma, lijsttrekker van het CDA, ergert zich aan Rutte en zijn harde taal. Heel Nederland heeft van de week op tv en op YouTube-kanalen kunnen zien hoe jong menselijk uitschot met een getint velletje het de Nederlandse overheid moeilijk probeert te maken en dan met name de politie. Ze doen stoer, schelden negen van de tien woorden en hebben het verstand van een eencellig weekdier. En zo proberen deze levende placenta’s een toekomst op te bouwen hier.

Zo, dat is dan ook maar weer gezegd. En ik besef dat ik nu met hetzelfde bezig ben: schelden. Geeft het mij voldoening? Nee niet echt, ik ben het even kwijt zeg maar. Pure frustratie en machteloosheid en daarom reageerde Rutte op deze non-stoere jongens zoals hij dat van de week deed: tuig van de richel. Ze worden natuurlijk niet voldoende gehoord, ze krijgen geen luxe theehuis, ze krijgen ook geen goed betaalde banen in hun schoot geworpen, zonder diploma’s. En tot overmaat van ramp drinkt een burgervader, de grootste salonsocialist die burgermeester was in Amsterdam, ook nog een kopje thee met ze. En dit werkte ook al niet! Hier worden wij met z’n allen niet vrolijk van.

Maar het zijn Nederlanders, behandel ze dan ook zo! O ja? Nou, velen versta ik na dertig jaar nog steeds niet. Het verschil tussen integreren en profiteren blijkt door al die jaren blijvend dun. We kunnen hier natuurlijk een discussie beginnen over wat een Nederlander nu echt een Nederlander maakt. Maar in mijn beleving kun je na een jaar na binnenkomst communiceren met je buren en snap je iets van de cultuur.

Dat premier Rutte zo uit zijn dak gaat, is logisch en toch weer niet. Waarom? Hij heeft al die jaren slecht beleid gevoerd en de daarbij passende beslissingen genomen. Het neoliberalisme staat naar mijn stellige overtuiging voor ontbinding van de samenleving. Het scheidt en splijt de samenleving in kampen van ‘arme en rijke Nederlanders’. Rijk en welopgevoed, veel oud geld, maar nog veel meer nieuw geld waarbij nieuwe - door innovaties en de daarbij behorende ‘psychologische marketing’ - en oude banken steeds meer verdienen terwijl ‘de gewone man’ daar absoluut niet van meeprofiteert. Nee, ze krijgen steeds magerdere arbeidscontracten voorgeschoteld waarbij de vrijheid die werknemers eerst hadden nu steeds meer naar de werkgevers gaan. Waar ik vroeger in beveiligingswerk nog een fatsoenlijke 15 euro bruto per uur kon verdienen, kun je nu maximaal 9 euro 68 verdienen.

Het neoliberalisme staat ook voor verschraling van een empathische samenleving. ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’, en ook ‘zelfredzaamheid’ zijn Ruttes eerste woorden uit zijn neoliberale bijbel. Dan kun je nu niet verwachten dat iedereen op straat en in de arme wijken jouw beleid begrijpt. Want meedenken en voelen, Rutte, is die jongens niet verder terug uitschelden! Toch zouden die jongens op straat, die nu negen kankers in tien woorden blaten, zich er eens van bewust kunnen worden dat je met geweld en al die ‘kankers’ niet zoveel oplost. Ga leren en zorg ervoor dat je een stem krijgt waarnaar geluisterd wordt. Ga studeren, leer een vak en zorg ervoor dat je mee kan praten. Want vechtend ga je het niet voor elkaar krijgen. Dat zie je bijvoorbeeld en uiteindelijk ook aan IS dat langzaam van de kaart geveegd wordt.