Worden we dommer?

Idiocracy
In 2006 zag ik de film Idiocracy. In deze film speelt Luke Wilson een gemiddelde Amerikaan die zich voor een jaar laat invriezen in een leger-experiment, om vervolgens per ongeluk 500 jaar later wakker te worden.  

500 Jaar in de toekomst blijkt de wereld ontzettend dom te zijn geworden. Was Wilson een gemiddeld intelligent persoon in 2006, in 2506 is hij de aller-slimste mens ter wereld. 

De film komt over als een komedie en ergens is het dat ook. Maar de film is vooral een satire over waar de Verenigde Staten en de rest van de wereld heen lijken te gaan. Een bevolking met een laag IQ waar de domme wordt geleid door de net iets minder domme. 

Ik vind het treurig (en toch een beetje grappig) dat voor een aantal voorspellingen uit deze film het geen 500 jaar heeft hoeven duren, maar slechts 10 jaar. Zoals de maffe president in de film die de vreemdste uitspraken doet en vooral zichzelf promoot. Vergelijk dat met vandaag de dag waar één van presidentskandidaten debatteert over de grootte van zijn handen en zijn geslachtsdeel. De gemiddelde Amerikaan smult er van.  

Reality TV
Ik kijk zelden TV. Dat was vroeger anders. Dan zette ik Discovery op en keek ik een mooie documentaire over al die vage beesten die we op deze aardkloot vinden. Of over ruimtereizen. Kijk je nu Discovery dan wordt je opgezadeld met reality series over redneck families die eendenfluitjes maken, of over volledig in scène gezette documentaires over survivors of slangengifverzamelaars. 

Of TLC. Veel weten het niet, maar die afkorting staat voor The Learning Channel. Het was ooit een educatieve zender. In die vorm kennen de meeste mensen het in Nederland niet. Hier kennen we het als die zender met programma’s over trouwjurken en drama, gezinnen en drama, rijke mensen en drama, redneck uitkeringstrekkende families die aan schoonheidswedstrijden meedoen en de bijbehorende drama. 

History Channel, dat ooit documentaires uitzond over onze geschiedenis, maar zich tegenwoordig alleen nog maar richt op ‘documentaires’ over samenzweringen, ufo’s, zweefkezerij (bovennatuurlijke onzin, gebedsgenezers en praten met overleden mensen) en meer reality onzin. 

Op MTV werd ooit muziek uitgezonden. Nu word je gebombardeerd met reality shows over sletterig gedrag en andere zaken die ik mijn kinderen niet wil laten zien. 

Elke minuut waarin je geterroriseerd wordt door het huidige televisie-aanbod kost je een IQpunt. 

Zeg eens eerlijk, hoeveel van deze rommel kijk jij? 

Politiek
Jaren geleden maakte South Park een aflevering over verkiezingen en stemmen. Hoofdpersonage Stan werd gedwongen te stemmen. De enige keuze die hij had was stemmen op een broodje poep of een vaginale spray. Dat is precies de keuze die de Amerikaan nu geboden wordt.  

Moeten ze kiezen voor iemand die vaker een faillissement aan heeft gevraagd dan ik een column op fok.nl heb geschreven? Iemand die de meest bizarre uitspraken doet zoals: “Als ze niet mijn dochter was zou ik haar doen.”, of “Weet je, het maakt niet uit wat de media over je schrijven, zolang je een lekkere jonge vrouw hebt met een geweldige kont.” en  “Ik denk dat het enige verschil tussen mij en de andere kandidaten is dat ik eerlijker ben en mooiere vrouwen heb”.  

Of moeten ze kiezen voor een vrouw die van het ene naar het andere schandaal wandelt (Whitewater. Troopergate. Paula Jones. Monica Lewinsky. Travelgate. Vince Fosters zelfmoord. Juanita Broaddrick)? Liegen over beschoten worden in Benghazi. Het verwijderen van 30.000 classified e-mails vanaf haar onbeschermde privé-computer. Het houdt niet op met oma Clinton. 

Social Media & Taal
Op mijn facebook en twitter zie ik steeds vaker berichten voorbij komen waarvoor ik me plaatsvervangend schaam. “Ik ga na het strand”, “Me vriend ze auto is gestolen”, “Er was is een prinses”, “De enigste keer”. Maar ook de berichten “Ik heb een Persoonlijkheidstest gedaan en ben een Pikachu, welke Pokémon ben jij?" 

Onze eigen Dikke Van Dale doet ook lekker mee door het toevoegen van modewoorden zoals 'selfie', 'sukkelseks', 'plork' en 'koekwaus'. 

Cijfers
Wat de media, het internet, de TV en radio ons voorschotelen kan niet meewerken in ons voordeel. We leren weinig nieuws en wat we wel leren is nutteloos. Who cares dat Kanye West graag een dildo in z'n reet krijgt? Wat boeit het ons nou dat Johnny Depp ruzie heeft met z'n bijna ex-vrouw? Wie ligt er wakker van dat Gerard Joling niet kwam opdagen op de Gay Pride omdat ie bang was voor een aanslag?  

Maar wat zeggen de cijfers? Worden we echt dommer? 

Nee, we worden niet dommer. Het gemiddelde IQ wereldwijd is ongeveer 100. Toevallig zit Nederland precies op dit gemiddelde.  

Het lijkt alleen alsof we dommer worden omdat we dankzij technologie de mensen met een laag IQ een podium geven om zich te laten horen. Het is steeds makkelijk om je mening en gedachten te spuien, hoe dom die mening ook is. 

Op Wikipedia staat: "Het begrip zwakbegaafd is een term voor minder dan gemiddeld begaafd zijn. In een schatting van het Nederlands Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit maart 2010 wordt aangenomen dat 13% van de Nederlandse bevolking zwakbegaafd is. 

In een IQ-test waar een normaal begaafd persoon een gemiddelde IQ-score van 100 haalt, heeft een zwakbegaafde een IQ-score tussen de 70 en 85. Als er naast een IQ tussen de 70 en 85 ook sprake is van een verminderd aanpassingsvermogen, dan worden zwakbegaafden tot de groep licht verstandelijk beperkten gerekend.

Als je dan kijkt wat het gemiddelde IQ is van de landen waar de import Nederlander vandaan komt, dan verklaart dat ook een en ander: Marokko 85, de Nederlandse Antillen 85. De nieuwe importlanden doen het nog slechter, Syrië heeft bijvoorbeeld een gemiddelde van 83. En ja, al deze mensen geven we een platform waarop zij zich kunnen laten horen.  

De wereld is dus niet dommer geworden, het issue is dat domme mensen/zwakbegaafden zich makkelijker kunnen laten horen. De wereld past zich daarop aan met het aanbod op televisie en internet. Zo lijkt het alleen maar alsof de wereld dommer wordt.