Manifesteren

Over manifesteren is veel te zeggen.

Een vriend hielp mij met een plastic scherm voor op het balkon, zodat de katten niet naar de buren kunnen. We zochten een stevig stuk plastic folie, zodat ze niet meer eronderdoor kunnen kruipen.
Vaak konden we de katten niet vinden. Dan was er een naar de buren gelopen.

“Kijk eens wat er staat”.
Die vriend had al een keer bij Ikea gekeken en bij de Action, maar vond het te duur.
Nu stond het zomaar in de garagebox.
Het was een dik plastic plaat.
“Nou, je bent geweldig.”
“Wat heb ik dan gedaan?”
“Door het voor je te zien, komt het naar je toe.”
“Jeetje zeg, stel dat het ook zo werkt met je angsten en zorgen. Dan krijg je al die narigheid op je dak.”
“Nou, dat zal zo'n vaart niet lopen, omdat je het niet werkelijk gelooft. Maar je krijgt wel de spanning.”

Er zijn al veel positieve zaken naar ons toegekomen, door erop te vertrouwen, maar er niet krampachtig mee bezig te zijn.
Alles wat we proberen te bereiken vanuit druk, stress of een gevoel van tekort, dat doel leek juist te stagneren. Terwijl als we er ontspannen mee omgingen, dan kwam het vaak naar ons toe.

Let op, het gaat nu vast zoals die andere dingen.

Bureaustoel. (De blibliotheek ging inkrimpen en zette prima spullen aan de kant, die we mochten meenemen)

Bordjes die precies passen in de oven.

Milde olijfolie.

Een kleine moestuin.

Of iets anders dat zomaar in een hoekje opduikt.

Onlangs was die vriend boodschappen aan het doen. Zo begint hij de dag graag.
Hij kwam in een buurt waar we vaker kwamen, omdat er een fijne sfeer heerst. Er is een veld met vier bomen. Een plek om je op te laden.
Die dag werd hij weer tot die buurt aangetrokken. Hij wist niet waarom. Hij had het druk genoeg. Toen kwam hij langs een vereniging, waarvan hij dacht dat het voor schooltuintjes is. Nu bleken ze ook wijktuintjes te hebben.
En er was er nog een vrij! We moesten snel beslissen, anders zou ie al vergeven zijn. 10 m2, niet te groot, zodat het voor ons ook te behappen is.
Het is de fijnste buurt van Zoetermeer.
Intussen hebben we er veel tijd en energie in gestoken, wat zich terugbetaalt. Het is verzorgd, het staat vol planten. Sla, aardbeienplanten waar we al van kunnen eten, kool, broccoli, boontjes.

Vaak als je iets visualiseert, komt het op een dag naar je toe. Soms vroeg, soms later, maar op het juiste moment.
Hoe duidelijker en levendiger je een wens visualiseert, hoe duidelijker is je signaal naar het universum.
Het levendig voorstellen, alsof het er al is en daarna weer loslaten, werkt vaak. Je kunt het niet afdwingen. Als je ernaar gaat 'vissen' of op zitten wachten, dan stagneert de energiestroom.
Als je snel gaat twijfelen aan jezelf of aan het leven, wanneer je niet meteen krijgt wat je wilt, dan geef je die signalen ook naar de kosmos. Het resultaat zal dan ook twijfelachtig zijn.
Vertrouwen lijkt hier een sleutelwoord.

We creëren dus (tot op zekere hoogte) onze eigen realiteit.
Heeft het dan te maken met positief denken?
Dat zeg ik niet.
'Negatieve' gevoelens wegdrukken, werkt vaak averechts. Waar je je tegen verzet, krijgt meer macht over je. Ook dat schijnt een universele wet.
Beter kunnen we onze gevoelens aanvaarden, doorleven en onderzoeken waar ze vandaan komen, zodat we ze daadwerkelijk kunnen oplossen.

Een scheiding tussen positieve en negatieve gedachten is eigenlijk kinderachtig. Wanneer je een creatief leven leeft, dan dienen je verleden, ervaringen, gevoelens en gedachten allemaal als brandstof, welke je helpt om in te zien wat er voor jou toe doet. Zo kun je een realiteit scheppen die aansluit bij je intrinsieke waarheid.
Emmeren over positief of negatief, blokkeert de creativiteit. Als je iets vervelends overkomt, ga je je nog schuldig voelen omdat je een negatieve gedachte had.

Toch heb je wel degelijk iets over je leven te zeggen.
Begin nu al het leven te leiden zoals je wilt. Al zijn de omstandigheden verre van ideaal, het nu is het enige uitgangspunt. Je kunt kleine stappen zetten, die te overzien zijn en samen voor grote veranderingen zorgen.
Wil je bijvoorbeeld een slank en vitaal lichaam, stel je voor dat het al zover is. Hoe zou je leven, wat zou je eten, hoe is je lichaamshouding? Leef ernaar. Recht je rug. Je kunt je gedragen zoals je je wilt voelen, in plaats van hoe je je nu voelt.
Je kunt echter alleen iets veranderen vanuit acceptatie wat er nu is. Weerstand zorgt dat je juist meer krijgt van wat je niet wil. Dat kan lastig zijn, want gevoelens zijn vaak moeilijk te veranderen.

Wil je bijvoorbeeld meer geld en je voelt spanning en schaarste bij die gedachte, dan zul je spanning en schaarste ervaren en geen overvloed, of rijkdom.
Voel je echter overvloed en voel je je rijk, dan kun je dit ook aantrekken.
Wees ook helder voor jezelf hoeveel geld je wil. Waar wil je het aan besteden? Soms gebeurt het dat het gewenste in een andere vorm naar je toekomt.
Wil je bijvoorbeeld biologisch eten, maar denk je er het budget niet voor te hebben. Dan kan het gebeuren dat je een moestuin aangeboden krijgt.

Rijkdom is natuurlijk ook subjectief. Er zijn mensen die van een minimum moeten rondkomen en toch in overvloed leven, omdat ze creatief gebruik maken van hun mogelijkheden. Ook zijn er mensen met een bovenmodaal inkomen die het gevoel hebben te moeten beknibbelen op hetgeen dat belangrijk voor hen is.

Leef nu al het leven dat je wil en wees creatief. Iets wensen en vervolgens achterover leunen, is niet erg effectief. Door te handelen naar je dromen, help je deze te realiseren. Kleine stappen die makkelijk te overzien zijn, kunnen je langzaam maar zeker ver brengen.

Onze gedachten en gevoelens zijn energie.
Leven in het hier en nu, tevreden zijn met wat je hebt is paradoxaal genoeg een goed uitgangspunt om een 'bestelling' te plaatsen bij de kosmos. Er zit dan geen spanning achter maar nieuwsgierigheid, zodat de energie vrij kan stromen.
“Zou het niet leuk zijn als...?” klinkt ontspannender en speelser dan: “Ik moet dit hebben!”
Je kunt je levendig voorstellen hoe het zou zijn als je wens in vervulling gaat.

Veel mensen zijn onbewust bang voor geluk en stoten het af. Reageer niet met ongeloof maar ontvang met open armen. Neem met blijdschap in ontvangst wat je wenste te krijgen. 

De wet van aantrekking is een Universele wet, net als zwaartekracht. Denk er maar eens over na, welke mogelijkheden dat biedt.