Scheiden is modern

Begin februari was de internationale marriageweek. Sinds die tijd hebben de Kamerleden Esmé Wiegman en Joël  Voordewind van de ChristenUnie een drang om het instituut huwelijk maar weer eens te beschermen

Er zijn veel te veel scheidingen in Nederland. Vooral als het eerste kindje er is. Dan begint de ellende in het huwelijk. Het kind ligt net in de wieg, man, of het gaat de relatie al niet meer voor de wind. Dus willen Wiegman en Voordewind dat jonge, getrouwde mensen cursussen en relatietherapie gaan volgen.

Vroeger kwam de pastoor bij jonge rooms-katholieke paartjes die net getrouwd waren, vragen wanneer de kleine kwam. Nu komen de gristenen van de CU vragen of je als jong paartje wel bent voorbereid op het eerste kindje omdat het nogal eens tot scheiding leidt. Ik zie het al voor me.

Rik en Paula zitten net even op hun smartphone te gamen na een dag hard werken en dan gaat de bel. ‘Doe jij even open, Paula’, zegt Rik, ‘Ik heb bijna genoeg goud om een super stevige boot te bouwen en daar kan ik nu even niet mee stoppen.’ Paula kijkt verveeld op uit haar Minecraft spel. ‘Godver, Rik, waarom ik altijd? Het is toch niets om deze tijd. Een collecte of Jehova’s. Laat maar lekker bellen.’  Nadat de bel drie keer is gegaan, besluit ze toch maar te gaan kijken. Je weet nooit wat er is. Voor hetzelfde geld is het Robert ten Brink met een vette prijs.

In de deuropening staan een man in een lange grijze jas. Hij heeft zwart kort haar met een scheiding in het midden. Hij draagt een bril met een zwart montuur. Naast hem staat vrouw in een lange bruine jas met grote knopen. Ze draagt een zwart hoedje. ‘Kut’, denkt Paula, ‘toch Jehova’s getuigen.’ Het was echter al te laat. De deur was open. De vrouw wenste haar goedenavond. Gelukkig bleken het geen Jehova’s te zijn.

Wij komen een bezoekje brengen in verband met het heugelijke feit dat u uw eerste kindje gaat krijgen.’ Paula is meteen een beetje opgewonden. Zou het misschien een zoveelste kindje in de gemeente zijn en krijgen ze dan van alles? Maar ze heeft het mis.

Hebben jullie er wel eens aan gedacht wat er allemaal op je af komt als je een eerste kindje krijgt?’ De vrouw kijkt het stel vragend aan en neemt vervolgens een slokje van de koffie die Paula haar heeft ingeschonken. Ze zitten gezamenlijk aan de eettafel. Rik zit een beetje verveeld te kijken. Hij heeft eigenlijk helemaal geen zin in het gesprek sinds hij weet dat de twee van de ChristenUnie zijn. Paula en hij zijn niet eens christelijk. Maar de mensen zijn nou eenmaal al binnen, dus hij moet maar even door de zure appel bijten. ‘Nou, voorlopig alleen twee mensen van de ChristenUnie’, merkt hij grinnikend op. De twee kijken hem verbaasd aan.

Wij bedoelen wat er op een jong stel afkomt wanneer een kindje in hun leven komt. Het blijkt dat veel jonge stellen dat niet weten, want het aantal scheidingen na de komst van een eerste kindje is enorm.’ Er is een ernstige blik in de ogen van de vrouw en de man knikt instemmend. Hij neemt het over van de vrouw.

Je moet er als stel op voorbereid zijn dat de nachten niet meer hetzelfde zullen zijn als ze waren voor het kindje er was. Baby’s worden ‘s nachts nogal eens wakker, gewoon omdat dit een natuurlijk proces is, en als je dan als ouder niet snel genoeg komt, dan kan het een opgewonden standje worden.’ Paula moet erom glimlachen. ‘Nou, dat is niet zo erg, hoor. Wij hebben wel ervaring met opgewonden standjes, ’s nachts.’ De twee kunnen er niet om lachen.

‘U moet het niet onderschatten, hoor.’ De vrouw zegt het op een beetje strenge toon. ‘Het veroorzaakt slaapgebrek en daar kun je dan snel een kort lontje door krijgen.’ Hier onderbreekt Paula haar. ‘Nou, dat valt nogal mee bij Rik, hoor. Die lont van hem is niet snel opgebrand.’ Rik knikt instemmend. De vrouw gaat echter onverstoorbaar door. Blijkbaar heeft ze dit al eerder meegemaakt.

Een baby slorpt tijd op en die heb je dan niet meer voor elkaar. Wat gebeurt er dan?’ Ze kijkt vragend naar het jonge stel tegenover zich. Rik haalt zijn schouders op en zegt: ‘Dan wachten we gewoon met neuken tot hij slaapt, denk ik.’ De vrouw fronst haar wenkbrauwen, maar gaat er niet op in. ‘

‘Wat je dan vaak ziet, is dat de man dan de tijd voor zichzelf neemt en dat de vrouw hier niet toe in staat is vanwege de baby. Ze gaat hem verwijten maken, want zij moet altijd voor het volgespuugde bed en de schone luiers zorgen. Zij moet iedere dag heel veel tijd aan de baby besteden en dat heeft zijn uitwerking op de relatie. Dat blijkt uit onderzoek. Veel jonge gezinnen scheiden nadat het eerste kindje er is.’

 Rik wordt er een beetje kriegel van. ‘Volgens mij denken jullie dat het huwelijk nog is zoals honderd jaar geleden. Wij werken allebei en hebben allang een oppas geregeld voor overdag en ’s nacht verdelen we gewoon de taken. En dan nog wat. Wat is er mis met scheiden? Jonge mensen moeten van de regering en de werkgevers voortdurend omscholen. In de reclame rijdt een wijf in een auto rond en heeft het voortdurend over change. Dat was ook het toverwoord van Obama en nu willen jullie dat alles zo blijft als het is?’

De twee zijn even stil maar de man laat zich niet zo snel uit het veld slaan. ‘We doen dit niet voor niets, hoor. In de Amersfoortse wijk Vathorst strandt één op de twee huwelijken.’ Hij kijkt een beetje triomfantelijk naar Rik, maar die begint te lachen.

Dat klopt. En weet je hoe dat komt? Het is een wijk met veel jonge mensen en je bent jong en je wilt wat. Ik heb er een vriend wonen en een vrouw kwam bij hem aan de deur vanwege een onderzoek naar die scheidingen. Hij was net gescheiden en de vrouw vroeg of dat door hun eerste kindje kwam. Hij moest erom lachen. Hij zei: welnee, mens. Ik neukte de buurvrouw en daar is Greet achter gekomen. Zo gaat dat nou eenmaal in zo’n wijk. Jonge mensen moeten voortdurend veranderen in onze maatschappij.’

Even later staan de man en de vrouw buiten en Paula en Rik zitten nog even stil voor zich uit te kijken tot Paula de stilte doorbreekt. ‘Wat een betutteling weer van die ChristenUnie’, zegt ze, ‘Ik heb er wel zin door gekregen om meteen maar eens flink aan onze relatie te gaan werken’, grinnikt ze er achteraan. Rik begrijpt het meteen. ‘En anders ik wel. Zolang dat kind er niet is, moeten we er maar flink van profiteren. Soms zijn politici toch wel ergens goed voor.’