De winnaars bij het associatieakkoord met Oekraïne

Als we de EU moeten geloven zijn er alleen maar winnaars als het associatieakkoord met Oekraïne doorgaat. Volgens de Jonge Socialisten zijn er alleen maar verliezers als het associatieakkoord niet doorgaat, compleet met suggestief plaatje van een zoenende Wilders en Putin. Maar wie wint er dan echt bij een akkoord met Oekraïne?

De Nederlandse burger wint er in ieder geval niets bij. Oekraïne heeft ons niet echt wat te bieden. Ze hebben een grote plofkippenindustrie, maar daar blijft het wel bij. Wij krijgen geen extra geld, geen extra producten en geen extra diensten. Sterker nog, de burger verliest alleen met dit verdrag. Oekraïne krijgt een hoop geld van de EU om de richtlijnen uit te kunnen voeren en de burger betaalt. Er staat een investering van 26 miljard euro klaar om aan Oekraïne te geven en de burger hoest dit op. Volgens de voorstanders kost het Nederland niks en het is inderdaad waar dat Nederland geen extra budget moet vrijmaken om aan Oekraïne te geven, dit gaat echter via instanties als de ECB en daar betalen we elk jaar weer aan mee.

Het midden-kleinbedrijf dan. Wat hebben die dan te winnen bij een verdrag? Zoals eerder gezegd heeft Oekraïne niets te bieden. De inwoners zijn arm en zitten niet op dure producten te wachten, die kunnen ze toch niet betalen. Ze kunnen zelf ook niet zo gek veel aanbieden op de Nederlandse markt. Het MKB gaat hier niets uithalen. Het kost te veel tijd en geld om nog een normaal geprijsd product hier op de markt te brengen.

De Oekraïense burger gaat hier ook niet op vooruit. Zelf verwacht ik veel bedrijven die omvallen en een hogere werkloosheid, maar dat is niet het enige. Volgens de voorstanders pakt dit verdrag de corruptie en het gebrek aan fatsoenlijke mensenrechten aan, er staat echter nergens concreet in het verdrag dat dit gaat gebeuren. In de aanhef van het verdrag staat dat de EU de democratische rechtsstaat wil ondersteunen, maar dat komt verder niet in het verdrag voor. In de aanhef van het verdrag staat dat de EU de corruptie in Oekraïne wil tegengaan, maar dat komt verder nergens in het verdrag voor. In de aanhef staat dat de EU de mensenrechten in Oekraïne wil bevorderen, maar nergens in het verdrag is te vinden hoe de EU dat dan wil doen. Er worden geen plichten genoemd, er worden geen eisen gesteld. Het zijn loze woorden zonder betekenis. Het verdrag gaat niet zorgen voor een betere rechtsstaat, voor minder corruptie en verbetering van mensenrechten, want dat staat er simpelweg niet in. Het komt er niet in voor. De aanhef is het verdrag niet.

Maar de EU zelf wint er dan toch wel wat bij? Ja, een verslechterde relatie met Rusland. Terreinwinst, gezien Rusland geen buffer meer heeft tussen de uitdijende EU en zichzelf. Is dat een burgeroorlog waard? Het ziet eruit als een diplomatieke oorlog tussen de EU en Rusland, terwijl Rusland een goede partner zou zijn in het oplossen van vele wereldproblemen. De Hoop Scheffer, oud-topman bij de NAVO, gaf in een lezing aan dat het Westen Rusland nodig heeft op het wereldtoneel. Waarom we ze dan in de haren strijken is een grote vraag voor mij.

Zeer grote bedrijven winnen hier vooral bij. Goedkope werknemers en schaliegas zijn belangrijk voor deze bedrijven. Het mag geen geheim zijn dat grote multinationals schaliegas willen winnen in Oost-Europa en dat Oekraïne een grote voorraad schaliegas heeft. Het is een stuk makkelijker en goedkoper als Oekraïne een verstrekkend verdrag heeft met de EU; dat levert een stuk meer op voor deze bedrijven. Het winnen van schaliegas is desastreus voor het milieu en daarom komt het weinig voor in West-Europa, maar in Oost-Europa kan het wel en worden er veel minder eisen gesteld aan het winnen ervan. Ook de landbouwindustrie wordt door dit verdrag in de uitverkoop gedaan, ten koste van de kleine(re) boeren. Met dit verdrag worden de mensen in Oekraïne goedkope arbeidskrachten voor multinationals en eisen ze ook nog eens de grondstoffen van Oekraïne op.

Kortom: wie wint er echt bij dit verdrag met Oekraïne? Niet de burger in Oekraïne of Nederland, ook niet het MKB of de EU zelf, maar de grote multinationals. De bedrijven die het milieu slopen, werknemers ziet als goedkoop vervangbare machines en waarbij de enige drijfveer een grotere winst is. Nou, daar moeten we dan maar blij mee zijn.