[F1] Wat een start!

Ja, wat een start. Afgelopen zondagochtend was het dan eindelijk zo ver. Na weken van testen en maanden van wachten ging dan eindelijk de eerste race van het seizoen van start. Er was veel geschreven en nog veel meer gezegd, maar nu kwam het er op aan. Wie had het na een wat rommelige kwalificatie het beste voor elkaar? Daarom een aantal starts op een rijtje. In willekeurige volgorde. 

Wat een start!
Laten we maar beginnen met een slechte start. Daniil Kvyat. Kende een zeer teleurstellende kwalificatie en strande al in Q1, niet waar hij op had gehoopt. Op zondag werd het allemaal nog erger toen hij met nog 50 meter tot zijn startplek te gaan stil kwam te vallen. Dat moet komend seizoen niet te vaak gebeuren. Extra zuur is dat teamgenoot Daniel Ricciardo wel een goed weekend kende en netjes vierde werd. 

Wat een start!
Dan een positieve en ondanks dat Kimi Räikkönen uitviel kan je niet om Ferrari met Sebastian Vettel heen. Het is heel jammer dat Räikkönen uitviel, maar dat deed niks af aan zijn start. Ook die van Vettel mocht er zijn, dit mag komend seizoen wel vaker gebeuren. Het is jammer dat Vettel in de race de snelheid van beide Mercedessen niet meer kon bijhouden na de rode vlag. De derde plaats was niet helemaal waar Vettel eerder in de race op gehoopt had. Direct na zijn bliksemstart begon hij namelijk weer een ouderwets gat te trekken met de rest van het veld en reed hij een strak tempo.

Wat een start!
Het nieuwe team Haas F1 maakte in de testsessies in Catalunya al een goede indruk. Het team was op tijd klaar, de auto's zagen er goed uit en ze beschikken over twee goede coureurs en een motor van Ferrari. Alles zag er netjes en afgewerkt uit, alsof het al jaren. De beloning kwam zondag: ja, het team zal vast optimaal geprofiteerd hebben van de rode vlag, maar dat geluk gun ik ze van harte. Plek zes van Romain Grosjean is dik verdiend en ik had het eerder al voorspeld. Ik hoop dat ze deze lijn kunnen doorzetten! 

Wat een start!
Van Fernando Alonso en Esteban Gutierrez. Toen ik het eerste beeld zag dacht ik eerst dat Gutierrez een domme fout had gemaakt, maar direct daarna zag ik een andere auto ondersteboven liggen. Het zag er in eerste instantie ernstig uit..ik was het ene moment aan het schreeuwen en keek het volgende moment ademloos toe. Toen ik Alonso zag lopen was ik best opgelucht. Ook goed was Gutierrez die direct op Alsonos afliep en blij was hem te zien lopen. Ik was heel benieuwd of Alonso ook zo uit de auto was gekomen als er een 'halo' op had gezeten. 

Wat een start!
De op één na laatste start gaat naar Toro Rosso met Max Verstappen en Carlos Sainz. Wat zullen ze op zaterdagmiddag blij zijn geweest na de kwalificatie! P7 voor Sainz en P5 voor Max! Vooraf hadden ze bij Toro Rosso al wel de verwachting dat Q3 gehaald kon en eigenlijk ook moest worden, maar een P5 was echt een goed resultaat. Het beste team achter de verwachte top-4. Zondag werd dat goede resultaat echter verprutst. Onduidelijke communicatie over de boordradio, Sainz die eerder stopte dan afgesproken zou zijn en banden van Verstappen die nog in productie waren toen hij aan kwam rijden. Daarna ging het van kwaad tot erger toen Verstappen niet voorbij kon komen aan Sainz. Drie punten in het constructeurskampioenschap. Daar had meer in gezeten.

Wat een start!
Uiteraard kan Mercedes niet onopgemerkt blijven. Na zaterdag was duidelijk wat iedereen al verwachtte. Lewis Hamilton heeft niks ingeleverd aan snelheid en Nico Rosberg evenmin. Het verschil van vorig jaar is er weer en het lijkt geen geluk of toevalstreffer te zijn. Eerlijk is eerlijk, de start was niet fantastisch, maar dat gebeurde vorig jaar ook op Silverstone. Kort daarna stelde Mercedes orde op zaken met Nico Rosberg toch wel een beetje als verrassende winnaar. Kende een iets betere start omdat hij Hamilton meteen naar buiten drukte die daardoor veel plaatsen verloor. Rosberg was na afloop blj en zelfs Hamilton leek niet ontevreden, er werd zelfs onderling nog even gegrapt. Het zal een hele opgave worden om deze mannen dit seizoen voorbij te komen.