Rot op naar je eigen land!

De titel van het nieuwe EO-programma. Mensen die dit vinden worden meegenomen naar plekken waar vluchtelingen allerlei ontberingen hebben moeten doorstaan. Kampen, opvangcentra, zelfs het oorlogsgebied wordt er bijgehaald!

            Het grote moreel zie je van mijlenver aankomen en is derhalve geen verrassing. De Evangelische Omroep wil mensen met een wat té rechtse mening bekeren. Ze laten zien dat een vluchteling hier ook niet voor gekozen heeft. Hartstikke waar en nobel, maar ik krijg er toch een vies smaakje van in mijn mond.

            Hoe nobel is het om over de ruggen van andermans ellende een programma te maken? Als een willekeurige campingzender dit zou doen, zouden we er schande over spreken. Sensatiezoekers zouden we ze noemen. Alles voor de kijkcijfers.

            Het programma neemt de groep vooroordelers letterlijk mee in een live-setting van oorlog en ellende. Drukt camera’s onder neuzen van arme mensen die hutjemutje slapen op een veld. Waar hygiëne en gezondheid ver te zoeken zijn. Bommen en kogels vliegen letterlijk om hun oren. Dat allemaal om een handvol mensen overtuigd te krijgen dat het niet handig is om te zeggen dat de bootjes op zee beter kunnen zinken.

            De EO wil ons een spiegel voorhouden. Dat begrijp ik ook wel. Waarom op een wijze die niet bij deze omroep hoort? Waarom thrillseeken? Voor de kijkcijfers of voor de mensheid? Ik begrijp het echt niet. Die vluchtelingen zitten al genoeg in de stront. Komen ze hier, is het grootste deel ze liever kwijt dan rijk. “Wat kost dat allemaal wel niet?” hoor je de doorsnee Nederlander denken. “Dweilen met de kraan open,” roept een ander.

            Voor de gelovige omroep is dit vloeken in de kerk. Zij wapenen zich met camera’s en grijpen de macht van de media om ons de ogen te doen openen. Banjeren door kampen om de groep te overtuigen dat ze ongelijk hebben. Wat de vluchteling ervan vindt die ongewild een lens op zijn hoofd gericht krijgt, is bijzaak. Zij doen het toch immers voor hen? Voor het begrip?

            Maar lieve EO, begrijpen jullie hen wel? Willen ze dit? Wil een vluchteling dit? Nog meer aandacht, nog meer op TV. Dringen jullie niet teveel op als overwegend linkse groep? Allemaal om een groepje rechtse mensen een spiegel voor te houden?

                Er is maar een groep die ’s avonds zichzelf echt recht in het gezicht kan kijken. Dat spiegeltje hangt in het vluchtelingenkamp.