Hoera, minder plastic?

De regering had een aantal voornemens voor 2016 en eentje daarvan was het verbieden van gratis plastic tasjes voor de klanten van de winkeliers. Ik zal de laatste zijn die daar tegen is, want ik heb al eens een column geschreven over de plastic soep in de oceaan.

Vanaf 1 januari 2016 mogen er geen gratis plastic tasjes meer worden verstrekt door de winkels. Geweldig natuurlijk, maar ik nam toch al nooit zo'n tasje. Toch werden er blijkbaar nog heel veel gratis verstrekt en daar heeft staatsecretaris Mansveld toch maar mooi een einde aan gemaakt. Het was een van de weinige goede dingen die ze heeft gedaan in haar regeringsperiode. Dit was natuurlijk een stuk makkelijker dan de NS en Prorail onder de knie te krijgen.

Er blijven nog wel twee uitzonderingen. Plastic tassen die nodig zijn voor functionaliteit en voedselveiligheid mogen blijven. Wat die functionaliteit is, heb ik nog nergens zien staan. Met voedselveiligheid bedoelen ze etenswaren die kunnen lekken, zoals soepen, sauzen en verse vis. Als je bij je boodschappen melk of room hebt, dan zou je dus een plastic tasje mogen hebben, want het kan stuk gaan en dan loop je kans dat het je vleeswaren 'besmet'. Dat is weer typisch overdreven Nederlandse hygiëne. Als door het schudden de cola zodanig wordt geschud dat de fles openspringt heb je ook een groot probleem met de rest van de boodschappen. Toch mag die wel in een gewone tas. Zo lust ik er nog wel een paar. Bovendien, hoe moet een kassière nu uitmaken of het plastic tasje voor de functionaliteit of voedselveiligheid is, of niet?

Als je dan toch bezig bent met wetgeving, zeg dan meteen dat die tasjes voor de zogenaamde voedselveiligheid uit afbreekbaar plastic moeten bestaan. Dat bestaat namelijk, maar zal we te duur zijn voor de arme middenstand. Appie heeft komkommers in dat soort plastic. Ze zijn echter zo aardig om er een barcode op te plakken zodat het niet meer afbreekbaar is.

Toch is het al wat. Het schijnt dat plastic tasjes bij het afval op de Nederlandse stranden op nummer drie staat. Dat zegt echter niets over de plastic tasjes, maar meer over de gemiddelde strandganger. Ik kom wel eens op het strand en dan zie je overvolle prullenbakken. Meer van die dingen zou dus ook helpen. Dan komt het in ieder geval niet in zee en blijven de vogels er ook vanaf. Want dat zijn de gevaren van plastic. Vissen en vogels kunnen er dood aan gaan.

Aan de andere kant vind ik het bijna komisch. Je krijgt geen gratis plastic tasje meer, maar verder is vrijwel alles in de supermarkt van plastic. Tien plakjes kaas zit tegenwoordig verpakt met twintig plastic vloeitjes er tussen. Uniekaas geeft op de website bij veelgestelde vragen aan dat kaas een natuurproduct is en dan kan het seizoen en rijpingsproces er voor zorgen dat soms de plakjes aan elkaar kleven. 'Kan' en 'soms'. Dus dan pleur je voor alle zekerheid maar tussen alle plakjes een plastic vloeitje. Ik heb meegemaakt dat de kaas buiten de vloeitjes dan toch gewoon plakt en dat de kaas soms aan de vloeitjes plakt. Weg dus met die rotzooi.

Wat te denken van groente in plastic? Komkommers, aubergines en paprika's bijvoorbeeld. Nu schijnt het zo te zijn dat die in plastic zitten als ze niet uit Nederland komen. Dat zou ook nog eens beter voor het milieu zijn, want in bijvoorbeeld Spanje hebben ze er geen kassen voor nodig en hier wel. Het plastic is dan tegen het bederf. Dan telt men zeker dat plastic en het vervoer niet mee. En als je trouwens groente koopt die bij het seizoen hoort, dan hoeft die helemaal niet in kassen te worden geproduceerd. Het kan dus best anders.

Je hoeft natuurlijk niet per se naar de supermarkt voor je boodschappen. Ik ben met pensioen en heb buiten mijn vele hobby's best nog wel tijd om de boodschappen te spreiden. In Delft op vijf kilometer van mijn huis is een biologische boerderij met een eigen biologische slagerij. Daar krijg je het spul echt niet in plastic. En anders kan ik in de Boogaard in Rijswijk naar de Ekoplaza. Ook alles biologisch. Maar die boerderij en Ekoplaza hebben niet alles wat ik nodig heb, dus dan moet ik toch nog altijd naar Appie of Kruidvat. En ik denk dat mensen die werken helemaal geen zin hebben om naar drie of vier winkels te gaan voor de boodschappen en al helemaal niet naar een biologische boerderij op vijf kilometer afstand. Dus het zal Appie en Kruidvat worst (in plastic) zijn of vrijwel alles in plastic is verpakt.

Het zal dus allemaal van wetgeving moeten komen, maar voor dat soort wetgeving is het al heel wat dat deze regering met de VVD erin de plastic tasjes heeft verboden. Het was ook Mansveld van de PvdA die de wet erdoor heeft gekregen. De PvdA als groene partij? Straks, als het verkiezingstijd is, zie je ze weer bij de kraampjes staan met hun rode ballonnetjes. Dan krijgt iedereen die langskomt weer zo'n gratis ballonnetje en dat verdwijnt dan in de lucht en komt in de natuur terecht. Wanneer komt er eens een wet tegen al die ballonnetjes bij bruiloften, verjaardagen, feestjes en verkiezingsperiodes PvdA?