Het nieuws van de vooruitgang

'There's no news like bad news.' Dat zei Elliot Carver in de film 'Tomorrow Never Dies' en hij heeft volgens mij gelijk.

Ik heb eens in een column gezegd dat je niet op het NOS Journaal komt als je in de stad gratis bloemen uitdeelt aan de mensen, maar wel als je er zeven neerschiet. We geilen blijkbaar op geweld. Waarom? Het is natuurlijk niet zo gek dat het neerschieten van zeven mensen op het Journaal komt, maar waarom het bloemen uitdelen dan niet? Vinden we dat geen nieuws? Ik heb het nog nooit gezien. Ja, tijdens verkiezingstijd delen de mensen van veel politieke partijen ballonnetjes uit, maar daar zit alleen gebakken lucht in. Ik heb echter nog nooit gezien dat iemand gratis bloemen uitdeelt aan de mensen, maar ik weet zeker dat het niet het NOS Journaal haalt. Misschien hooguit een plaatselijk krantje of het Regionale Nieuws.

Ik vind dat dom. Als de mensen alleen maar ellende, strijd, verkrachtingen, onthoofdingen, zelfmoorden, branden, orkaanvernielingen, busongelukken, longkanker en het weerbericht met temperaturen onder normaal te zien krijgen, dan is het niet gek dat ze denken dat ze in een klotewereld leven. Daar word je pessimistisch en depressief van. Het gebeurt natuurlijk wel allemaal, maar we krijgen het ook te zien als er brand uitbreekt in een gebouw ergens in China en er een dode valt te betreuren. Waarom moet ik dat weten?

Het lijkt wel of ze het uitzoeken. Het is alsof het nieuws gefilterd wordt op dood en ellende. Heel soms komt het NOS Journaal met een neutraal item of een stukje dat is gejat van YouTube en dat niet negatief is, maar het is ook niet iets dat we per se moeten weten omdat de wereld er iets mee opschiet.

Ik luister vaak naar Sublime FM en dan hoor je op het halve uur ieder uur het Nieuws van de Vooruitgang. Daar komen alleen maar positieve onderwerpen aan bod. Ze hebben ook dat nieuws op hun website. Even voor ik deze column ging schrijven, las ik onder andere dat een Spaans energiebedrijf startende boeren helpt om duurzame energie op te wekken en dat twee Nederlandse ondernemers een app hebben ontwikkeld waarmee je anoniem kunt bellen. Voor die app heb je geen telefoonnummer nodig. Ik heb die onderwerpen niet bij het NOS Journaal gezien.

Het NOS Journaal hoeft natuurlijk niet louter uit positieve onderwerpen te bestaan, maar laat eens wat vaker een positief onderwerp zien. Ja, als de Vierdaagse er is, dan hebben ze eens een wat positiever onderwerp, maar meestal is het doffe ellende die je krijgt voorgeschoteld.

Doffe ellende is er natuurlijk genoeg te vinden in de wereld. Maar ik weet zeker dat je ook journaals vol kunt maken met positief nieuws. Als je even zoekt bij het nieuws op internet dan vind je voldoende positief nieuws dat ook geschikt is voor de NOS Journaals.

Bijvoorbeeld het napalmmeisje dat eindelijk mogelijk zonder pijn verder kan leven. Ik las het op RTL Nieuws. Jarenlang heeft ze met littekens en pijn rondgelopen, maar nu krijgt ze een gratis behandeling van een dermatoloog die al jaren patiënten behandelt met een speciale lasermethode. Dat heb ik nog niet op het NOS Journaal gezien en dat is nu juist belangrijk nieuws van de vooruitgang. De foto van haar als meisje is de hele wereld overgegaan en heeft de Pulitzer-prijs en de World Press Photo gewonnen.

Ik las ook een artikel in de Volkskrant dat zeewier de energiebron van de toekomst is en dat er over tien of twintig jaar evenveel duurzame energie mee kan worden verkregen als met de windmolens in 2020. Waarom kan dat niet ook eens op het NOS Journaal? Waarom alleen die ellende en af en toe een nietszeggend item?

En als je dan laat zien dat er in China een brand is met een dode, waarom dan niet even vermelden dat Argentijnse wijnboeren op duurzame productie overstappen en het waterverbruik drastisch verminderen? Of dat Boliviaanse vrouwen via biologische stadslandbouw zichzelf uit de armoede hebben gehaald? Wat is het verschil? Nou, dat van China is ellende en dat van Argentinië en Bolivia is positief nieuws. Dat willen ze blijkbaar niet bij de NOS en dat komt natuurlijk ook omdat de bronnen die de NOS gebruikt geen beelden van Argentinië en Bolivia hebben en wel van China. Oorlog en ellende overheerst namelijk het nieuws van de hele wereld.

Ik zou het toejuichen als er naast het gewone NOS Journaal ook een journaal komt met nieuws van de vooruitgang. Net als bij Sublime FM. Dan zien de mensen ook weer eens dat er meer is dan oorlog en ellende in de wereld.