[Tour] Massasprint!

Greipel kwam weer als een gek
Ook Sagan was razendsnel
Maar ze wonnen beide niet
Cavendish die deed dat wel

Dat was het dan. De etappe kan zeer kort samengevat worden. Een kopgroep, een peloton op twee minuten dat langzaam dichterbij de kopgroep komt, een strijd om het rode rugnummer, koplopers ingelopen, treintjes, massasprint, klaar. Maar dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht en er is toch nog wel wat te vertellen.

Het verhaal begint vandaag namelijk al in de neutrale zone. Gesink en Contador zijn daar onderuit gegaan. Dan vraag ik me af of ze nog lichamelijke problemen ondervinden van die val. Je zou dus als NOS zijnde even de ploegleider van Lotto Jumbo kunnen bellen, maar nee, ze bellen de ploegleider van Teklehaimanot om te horen hoe zijn bolletjestrui het doet in Eritrea.

En het is natuurlijk ook belangrijk dat Tony Martin de Tour heeft verlaten. De man is zelfs al geopereerd en keek ons op Twitter lachend vanuit zijn ziekbed aan. Bauke Mollema moet het in de ploegentijdrit zonder Cancellara doen, maar Uran is die sneltrein uit Duitsland kwijt. Dat kan de ploeg nog parten spelen overmorgen.

De rit zelf was saai en dat was vooraf al bekend, want Bram Tankink raadde ons aan om wat anders te gaan doen dan naar de Tour kijken. Ik blijf toch altijd de Tour volgen en niet alleen vanwege de columns. Het verschil met de tien kilometer schaatsen is dat je bij de tien kilometer alleen maar een kont ziet en heel veel ijs en bij de Tour zie je heel veel konten, maar ook mooie plaatjes van de omgeving.

Gelukkig had ik nog wat andere dingen te doen in de tuin anders was ik beslist in slaap gevallen tijdens het kijken. Ik snap heus wel dat er ook vlakke etappes voor de sprinters moeten zijn, maar maak dan de ploegen iets kleiner zodat vluchters meer kans maken om weg te blijven. Dan krijg je meer ontsnappingen.

Wat hebben we vandaag allemaal gezien in de koers? Kastelen, huisvlijt, kerken die door Herbert allemaal kathedralen werden genoemd, bossen en een kopgroep en een peloton die op ongeveer dezelfde afstand van elkaar bleven. De Franse regie heeft weer heel wat plekjes in beeld gebracht waar de mensen volgend jaar vakantie kunnen houden.

Het is trouwens helemaal niet gek dat die Eritreeër weer bij de vluchters zat. Ze zijn het nou eenmaal gewend.

En weer was Sagan tweede in de sprint, maar dit keer was het de tussensprint. Degenkolb won die namelijk.

Op 30 kilometer voor de streep ging Delaplace versnellen om zeker te zijn van het rode rugnummer, want het peloton kwam er aan. De treintjes van de favorieten waren er al. Hij kwam echter niet weg, maar het was wel genoeg voor de het rode rugnummer, Daarna vond hij het welletjes en zocht een plekje in het peloton.
En zo stormde het peloton treinsgewijs naar de grens van drie kilometer en daarna in afgeslankte vorm richting de finish. Eindelijk dan een massasprint en Cavendish won. Simone Weimans zou zeggen: 'Dat was het.'

Leukste uitspraak van Herbert: De Fransen hadden poupou, titi en nu wawa.

Leukste tweet van de dag: Herman Benschop: Nu op de markt in Eritrea gaan staan met in Vietnam gemaakte bolletjestruien.

De rit van morgen

De rit eindigt morgen op de Mûr-de-Bretagne. De vorige keer dat een etappe op die muur eindigde won Evans net van Contador. Dat was in 2011. Er zal dus waarschijnlijk geen sprinter eerste worden.

De renners fietsen door de streek van de menhirs. Bekende wielrenners uit vroeger tijden kwamen er vandaan. De bekendste renners: Louison Bobet en Bernard Hinault. Het stadje zelf heeft haar roots in de tijd van de Romeinen. Het was een Romeinse basis. Zo'n kamp dat het kleine dorpje dat zich moedig tegen de Romeinse overheersers bleef verzetten en waar de vis niet altijd vers was bewaakte en af en toe door Asterix en zijn dorpsgenoten werd aangevallen. Later zijn er Bretons en mensen uit Armorica komen wonen. Het is een leuk stadje om te logeren en daarvandaan de omgeving te leren kennen. Fietsen en wandelen kun je er goed.

Veel toeristen gingen in het verleden onder andere naar een prachtig stuwmeer daar in de buurt. Het Lac de Guerlédan. Juist de komende zomer heeft het nog meer zin dan normaal om naar dat meer te gaan. Het wordt namelijk tijdelijk drooggelegd. Dat gebeurt normaal eens in de tien jaar, maar in Frankrijk wonen nou eenmaal Fransen en dus is het al dertig jaar geleden dat het voor het laatst werd drooggelegd. Het ziet er dan uit als een maanlandschap. Dat is natuurlijk niet zo mooi om te zien en je kunt even niet watersporten, maar er komen dan ruïnes van huizen en andere gebouwen tevoorschijn. Normaal liggen die tientallen meters onder water. Er worden rondleidingen georganiseerd. In april van dit jaar is men begonnen het meer te laten leeglopen. De onderhoudswerkzaamheden aan de dam kunnen dan beginnen.

Het is niet te hopen dat veel renners 's avonds te veel eten van de streekgerechten van Bretagne. Fruit de mer, coquilles Saint-Jacques zijn heerlijk, maar als je er te veel van eet, kun je er ook van leeglopen en dan zijn er de volgende dag geen onderhoudswerkzaamheden mogelijk.