[Tour] Stof!

Op de stenen bij Cambrai
Stond Pinot te klagen
Op de eindstreep bij die stad
Won de Panzerwagen

Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar een drama in vijf bedrijven in de neergutsende regen. Dit jaar gingen de renners door het stof. Letterlijk dan. Figuurlijk doen ze dat alleen als ze dopinggebruik bekennen. Het werd geen drama in vijf bedrijven, maar wel een leuke rit.

Net als vorig jaar was er een kopgroep met Westra. Volgens Herbert Dijkstra duidde dat op een plan van Nibali. Net alsof de andere klassementsrenners een beetje rondreden en zich wanhopig afvroegen wat ze in Godsnaam moesten gaan doen op de kasseien.

Nog voor de kasseien brak het peloton echter al onder de gesel van de renners van Sky. Onder andere Gallopin zat in een derde groep. Ook de jongens van Giant moesten de zevenmijlslaarzen aantrekken om Degenkolb terug te brengen in het eerste peloton.
Waaiers met de wind tegen. Het moet niet gekker worden. Maar het was loos alarm.

Verder was er niet zoveel te beleven. Alleen een leuk toneelstukje van Sagan na de tussensprint. Hij vroeg aan de andere sprinters of ze wilden gaan ronddraaien. Greipel moest er meteen om lachen en dan zitten zijn mondhoeken echt helemaal bij zijn oren.

En toen kwam de regen. Tien kilometer van de kasseien kwamen de spetters op de lens. Net op het moment dat de hanengevechten in het peloton om vooraan te raken op gang kwamen. Froome dacht al dat het hem dun door de broek liep, maar het was een straaltje regenwater. Hij bleef toch maar weer ternauwernood rechtop. De man kan echt niet sturen. Ik zie hem in één van de komende etappes nog wel onderuit gaan. Ook bij Nibali scheelde het trouwens niet veel.

Een slang kroop inmiddels over de kasseien. Niemand wilde lossen. Zou het een massasprint worden? Peraud, de nummer twee van vorig jaar moest eraf, maar kon later weer terugkeren. Pinot was wel de pineut na een lekke band. Duidelijk was ook de Boom dit jaar niet ging winnen. God zorgde voor een lekke band.

Er waren voorin de eerste groep diverse aanvalletjes. Nibali en Barguil probeerden het, maar niemand kwam echt weg. Op het laatst was zelfs die dunne gele nog met een groepje weg en die ging toen aan de anderen vragen of ze wilden meewerken, want hij had alleen Thomas. Tja, die Froome heeft wel gevoel voor humor. Als Greipel erbij was geweest, dan hadden zijn mondhoeken weer in zijn oren gezeten, maar die lag minuten achter, samen met Pinot en Rolland. De Franse kijkers hadden namelijk vandaag een kutdag. Pinot en Rolland weg. Pinot vermoord vanavond al zijn ploegmaten en mecaniciens.

Op het einde van de rit bleek dat er toch wel slimme Duitsers bestaan. Der Tony trok een laatje energie open en demarreerde op zo'n vier kilometer van de eindstreep. Probeer dan die Panzerwagen nog maar eens in te halen.

Mijn mening:

Als je de uitzendingen over de Tour al om 19.00 uur laat beginnen, moet je ook niet gek opkijken als Dione alleen op een bankje blijft zitten tot het einde van de uitzending. Alle renners zitten op dat moment of in de bus, of ze liggen op de massagetafel, of ze zitten te eten. Ik denk niet dat zij er iets aan kan doen, maar het is toch weer zo dat NOS Sport alweer zeer amateuristisch bezig is. Geweldig gepland. Kijk naar de Belgen. Die beginnen om 21.40 met de uitzending en hebben iedere dag al de ritwinnaars in de uitzending gehad. Maar ach, misschien heeft Dione vroeger ook wel eens een jongen een blauwtje laten lopen.

De leukste uitspraak van Herbert: De verwachting is dat er vandaag wel wat gaat gebeuren, want de Tour is de Tour.

Tweet van de dag: Joost: Hey Dione, is Bauke er al?

De rit van morgen

De renners rijden morgen naar Amiens. Een leuk stadje in de Picardie. De Picardie was vroeger erg geliefd bij de Franse adel en vandaar dat je er heel veel kastelen vindt. De stad Amiens heeft echter iets anders dat zeer bijzonder is.

Bangkok staat niet alleen bekend om Patpong, maar ook om de Floating Markets. Daar kun je met een longtailboot over een kanaal allerhande groente en fruit kopen. Talloze handelaren verkopen dat op kleine bootjes. Daarom noemt men het een drijvende markt. Maar zoiets heb je niet alleen in Bangkok, maar ook in Amiens. In de negentiende eeuw was er een levendige handel van de groentetelers. In de wijk Saint-Leu hadden de telers zo´n duizend drijvende tuinen met allerlei groenten, de zogenaamde Hortillonnages. Ze voeren met op puntige boten met een platte bodem door de kanalen om hun waren naar de markt te brengen. Drie dagen per week is er een grote markt aan de voet van de kathedraal. De telers verkochten daar hun spullen in traditionele kleding: een pet met een klep voor de man en een lange jurk en een sjaal voor de vrouw. De pet heet een capeline hortillonne. Ze bevoorraadden zelfs de beroemde Hallen in Parijs. Tegenwoordig is het allemaal wat minder, maar de 19de-eeuwse sfeer is er nog steeds op de markt.

Je kunt in de Picardie ook uitstekend op forel vissen. Je hebt bij het plaatsje Chantilly bovendien het grootste ruitertrainingscentrum van de wereld. Dat komt mede omdat de omgeving daar zeer bosrijk is. Je hebt daar het Forêt de Halatte. Dat was vroeger koninklijk jachtgebied. Het zit nog altijd boordevol met wild. Mocht je in het bos willen gaan wandelen, informeer dan even of het soms jachtseizoen is, want de Franse jagers zijn beslist nooit bij Specsavers geweest en knallen ieder jaar weer diverse verkeerde herten en zwijnen neer. Sorry, foutje.

De renners zullen hoogstwaarschijnlijk geen last hebben van die jagers. De eventuele kopgroep zal wel last hebben van jagers morgen. Het is namelijk een van de weinige echt vlakke ritten en dus zullen de ploegen van de sprinters uiteindelijk jacht gaan maken op de kopgroep. Maar normaal gesproken vallen daarbij geen doden.