De spindoctor van Sinterklaas

Vandaag vertrekt de goedheiligman weer. Tijdens zijn korte verblijf in ons land was er paniek, paniek, paniek! Nederland stond in brand, want het was onduidelijk welke kleur schmink er ingekocht moest worden. De vlam sloeg in de pan in Gouda waar kinderen werd toegeroepen dat Sinterklaas niet bestaat en negentig aanhoudingen nodig waren om de boel te blussen. Daarna werd in Almelo een 15-jarige zwarte Piet mishandeld en in de categorie klein verzet kneep een vrouw stelselmatig chocolade Sinterklaasjes kapot in de supermarkt. Te midden van alle consternatie hield één man zijn hoofd koel: de spindoctor van Sinterklaas.

Zoals het spindoctors betaamt zien we Ajé Boschhuizen weinig voor de schermen. Maar achter de schermen heeft hij (als scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal) grote invloed op het beleid van Sinterklaas. En bij monde van het Sinterklaasjournaal laat deze spindoctor zien dat zijn spinnen grenst aan het geniale.

Nederland brandt, de ontologie van Piet staat ter discussie. Mag hij zwart zijn? En zo ja, is dat dan een negatieve stereotypering? En hoe komt hij dan zwart? Onze Ajé (van enthousiasme word ik vaak amicaal) doktert het uit: de Pieten springen van de stoomboot omdat ze denken dat hij gaat zinken, waardoor er een tekort aan Pieten ontstaat. Om dit tekort op te lossen gaat Opa Piet nieuwe Pieten trainen in Nederland. Je buurmeisje, de dokter, jij, ik, allemaal kunnen we Piet worden. Piet is daardoor beschikbaar in verschillende kleuren. De één heeft roetvegen van de schoorsteen, de ander is helemaal zwart van meer schoorstenen en de derde is simpelweg een clown in een pietenpak. Want zoals Opa Piet zegt: ‘De kleur van de Pieten is bijzaak.’ Als je maar een pietenpak hebt en een kunstje kan. Duidelijk.

Het geniale is dat onze spindoctor hiermee om de hete brij heen danst: hij laat in het midden wat de oorspronkelijke Pieten nu feitelijk zijn. Zijn zij wél zwart van zichzelf? En waarom dan? Dit blijft onaangeraakt terwijl het zoeklicht zich richt op de nieuw getrainde Pieten, die zijn aangepast om criticasters tevreden te stellen.
En deze aanpassing wordt mooi gespind. Enerzijds geen complete knieval voor de tegenstanders van Zwarte Piet: het merendeel van de nieuwe Pieten blijft volledig zwart. Anderzijds wordt de traditionalisten een spiegel voorgehouden als blijkt dat er in Nederland geen ruimte meer is voor zowel de oorspronkelijke, als de nieuwe Pieten. Het adagium ‘eigen Pieten eerst’ blijkt namelijk toch niet goed te werken op het moment dat de eigen Pieten wat minder hard werken dan de oorspronkelijke Pieten.

Uiteraard is het allemaal nooit genoeg. Niet voor de bal-en-keten-verslaafden en niet voor de kale vlaggenzwaaiers. Maar dat ligt niet aan Ajé de spindoctor, hij heeft dit jaar weer een prachtweb gesponnen om Nederland bij elkaar te houden. En tegen de mensen voor wie het nog steeds niet genoeg is, kun je nog maar één ding zeggen: ‘Dag hoor’

Deze column is geschreven door de schrijvers van blogcollectief Kaf.