13 dingen die je leven niet zullen veranderen

Met alle reclames, YouTubefilmpjes, zelfhulpboeken en goedbedoelde Facebookberichten die claimen dat ze je zullen veranderen, beloof ik je bij deze: deze column zal je leven niet veranderen. Veranderen is meestal helemaal niet leuk. Veranderen is gedoe. Veranderen is lastig. En al helemaal als het van je vrouw moet.

1. YouTubefilmpjes kijken die je leven veranderen
Zwervers die je hun schamele spullen uitlenen of een pizzapunt met je delen, schokkende of dramatische filmpjes: zodra iemand bij een video claimt dat het je leven zal veranderen, kijk je na 3 minuten en twintig seconden alweer naar het volgende filmpje dat je leven zal veranderen. Of naar een video met kittens. Iedereen houdt van kittens.

2. Een nieuwe auto
Het rijdt hooguit iets comfortabeler. En misschien kan je een keertje extra uit eten, omdat de onderhoudskosten tijdelijk zijn verlaagd. (Laten we dat dan maar niet afzetten tegen de omruilkosten van de nieuwe auto. Hij rijdt namelijk net zo lekker.)

3. Diëten
Als je lijf al dunner wordt, dan houd je toch diezelfde rotkop. En die zeikende buurvrouw.

4. Datingsites
Wees gerust: ondanks alle claims van datingsites over huwelijken, baby’s en andere ingrijpende gebeurtenissen, verandert er na aanmelding bij een datingsite voor de meeste mensen helemaal niets.

5. Trouwen
Je bent er ruim zes maanden druk mee bezig geweest. Op de ochtend na de trouwdag blijk je een ring om je vinger te hebben, maar is degene naast je nog steeds hetzelfde. Voor de komende vijftig jaar.

6. Je vriendin/vrouw
Hoe graag ze het ook wil en hoe hard ze het ook probeert, je vriendin of vrouw zal je leven toch niet veranderen. Dat weet jij, dat weet ik. Alleen zij weet het nog niet. Maar zolang je eens in de twee jaar een kastje voor haar ophangt, dan accepteert zij je ook wel voor wie je altijd zal blijven. Daar is ze ten slotte verliefd op geworden, dus dan hoeft ze daar niet over te zeuren.

7. Een nieuwe keuken
Dat moment dat je erachter komt dat je van je kookeiland nog steeds maximaal 3 gaspitjes tegelijk gebruikt.

8. Facebook
Voor de laatste mensen die denken dat hun sociale leven ineens enorm zal instorten zodra zij deel zullen nemen aan Facebook, is er geruststellend nieuws: Facebook zal je leven niet veranderen. Je zult er je vrienden tegenkomen, die daar net zulke blije onzin zitten uit te kramen als op een willekeurig verjaardagsfeestje. Wat niet zo gek is, want zowel op Facebook als op het feestje zit de moeder van die vriend op een klein afstandje stilletjes mee te luisteren.

9. Een smartphone
Ook hiervoor geldt weer de geruststellende gedachte dat een smartphone je leven niet zal veranderen. Waar je eerder zou sms’en gebruik je nu Whatsapp, als je eerst altijd op de laptop keek hoe laat je trein zou gaan, bekijk je dat nu op het station op je telefoon. En als je een vraag hebt, spreek je geen plaatselijke bewoners meer aan, maar Google je het antwoord. Google weet namelijk alles. Zelfs als je vraagt waar het toilet precies is.

10. De derde plaats voor het Nederlands Elftal
Hoewel de wereld even verging toen het Nederlands elftal op basis van die fucking penalty’s verloor van Argentinië, gingen de meeste mensen slapen alsof er geen morgen meer zou komen. Gek genoeg kwam die er wel. Inclusief het ontbijt, het werk, het avondeten en weer een dag.

11. Bloed doneren bij Sanquin
In het begin denk je nog: wauw, ik ga iemands leven beter maken. Na een tijdje kom je alleen nog voor de gratis koffie met roze koek.

12. Stemmen op een politieke partij
“Jouw stem telt, zeiden ze. Als je stemt, mag je klagen over de politiek, zeiden ze.”

13. Een heerlijke vakantie om écht éven tot rust te komen
Je gaat lekker twee weken op reis en hoopt als herboren weer terug te komen. Bij terugkomst ben je doodop: je was drie dagen aan de schijt, hebt ruzie gehad met je partner over dezelfde dingen waar je thuis ook altijd ruzie over hebt en op het werk is de stapel papier op je bureau gek genoeg maar niet geslonken. Maar gelukkig ben je een beetje bruin geworden.

Deel deze column met iedereen die ook niet van verandering houdt. Tenzij je nooit columns deelt, natuurlijk, dan hoef je dat niet te aan te passen. En voeg vooral je eigen tips toe om nooit meer te hoeven veranderen. Tenzij je dat nooit doet, natuurlijk. Dat respecteer ik gewoon.