Islam of Fransje

Maurice de Hond heeft op verzoek van de PVV weer eens een 'representatieve' steekproef gehouden onder ruim twaalfhonderd mensen over de plannen van de PVV tegen de islamterreur in Nederland. Uitslag: 65% vindt dat de islamitische cultuur niet bij Nederland hoort. Een vreemd antwoord op een nogal complex onderwerp.

Dit was uiteindelijk ook maar het eerste antwoord op zes stellingen, waarvan de tweede was: “De islamitische cultuur hoort bij Nederland.” Exact dezelfde stelling als de eerste, maar dan andersom. Grappig is dan dat de uitkomst van die twee stellingen niet overeenkwam. 65% vind dat de islamitische cultuur niet bij Nederland hoort. Dan zou 35% het met de tweede stelling eens moeten zijn. Maar dat werd dus 25%. Grappig.

De ondervraagde PVV'ers bleken wel consequent: 100% ja en 0% nee. Geen twijfel bij Henk en Ingrid.

Daarna een aantal vragen die een link leggen tussen de gebeurtenissen in Irak en Syrië en de daaraan verbonden gevaren van (terugkerende) jihadisten. Met natuurlijk de vraag of de Nederlandse overheid wel voldoende doet en de suggestie dat de PVV veel betere maatregelen in gedachten heeft.

Eigenlijk liggen de percentages van de overige stellingen niet zo ver uit elkaar. Logisch. Heel veel mensen zijn bang voor een toenemende kans op aanslagen door jihadisten. Iedereen zou graag afdoende maatregelen willen zien om die te voorkomen. En ook ik heb liever geen jihadist die er een paar de strot heeft afgesneden in mijn straat. Met die stellingen scoor je gegarandeerd. Dat zijn de spreekwoordelijke 'open deuren'.

Geert Wilders weet dit weer 'briljant' te vertalen. De aanhangers van de PVV en de VVD halen de cijfers van de eerste stelling omhoog en de rest van de stellingen geven de te verwachten uitslagen. Dus deelt twee derde van Nederland de mening van de PVV!

Nee Geertje! Dan had je in de huidige peilingen namelijk ook op 65% gestaan. Op een paar suggestieve vragen krijg je enkel een groot deel van die twaalfhonderd lui achter je. Dat zijn nog geen 8,5 miljoen stemgerechtigde Nederlanders!

Oké. De stelling dan: “De islamitische cultuur hoort niet bij Nederland.”

Daar kun en mag je het mee eens zijn. Dat is ook democratie. Maar is dat meteen reden om de islam te verbieden? Want laten we elkaar geen mietje noemen: als de PVV die vraag stelt, zit daar altijd de wens om de islam te verbieden achter. Daar doet Geertje echt niet geheimzinnig over.

En toch wordt DIE specifieke vraag dan weer net niet in diezelfde enquête gesteld. Een beetje laf.

Ik zie pas een goede reden om de islam te verbieden, als ik door de islam gedwongen zou worden om me aan de islamitische cultuur te conformeren. Nu zijn er wel een aantal extreme gevallen die dat graag zouden zien, maar juist bij dit soort enquêtes krijg ik datzelfde gevoel. "Als je niet tégen de islam bent, ben je een landverrader." En meer van dat soort extreme uitspraken.

Maar nee. Ondanks een landelijk gemiddeld aantal moslims in mijn eigen stad en omgeving heb ik me nooit gedwongen gevoeld mijn baard te laten staan, jurken te dragen, halal te eten of aan de ramadan mee te doen. Net zo min als ik me ook maar één keer gedwongen heb gevoeld om nog enkel spruitjes en bloemkool te eten en enkel nog naar Fransje Bauer te luisteren.

Fransje Bauwers cultuur is ook niet echt de mijne. Daarom kijk ik ook maar weinig TROS. Uiteindelijk hebben zowel de Nederlandse smartlappen als de islam eigenlijk geen enkele dwingende invloed op mijn leven en mijn cultuur gehad. En dan ken ik toch nog meer moslims persoonlijk dan rolstoelende Frans Bauwer-fans.