Het zwartepieten begint vroeg dit jaar

Het is half juni. Het is zo heet op het dak dat de mussen er dood vanaf vallen, dus geen temperatuur om een paard het dak op te sturen, maar bij Knevel en Van den Brink hadden ze het godverdomme over Zwarte Piet. Ik snap er geen pepernoot meer van.

Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed had met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gesproken en kwam nu al met het resultaat naar buiten. Vorig jaar begon de ellende zo'n beetje in oktober, maar nu het voorjaar ook veel vroeger dan normaal is, dachten ze bij het VIE dat ze niet achter konden blijven. En wat kregen we te zien? Een zwarte indiaan met een pietenpak.
Deze Zwarte Piet droeg geen oorringen, had geen kroeshaar en ook geen dikke rode lippen, want dat zou doen denken aan de slavernij. En deze Zwarte Piet mag ook niet meer dom praten. Vervolgens werd er minstens twintig minuten dom gepraat aan de tafel bij Knevel en zijn maatje. Ze hadden naast Ineke Strouken ook nog Anousha Nzume, een tegenstandster van Zwarte Piet en Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap. Anousha is geboren in Moskou en kind van een Russische moeder en een vader uit Kameroen. Ze droeg gek genoeg grote oorringen. Jan van Wijk leek op Sinterklaas, maar dan zonder baard. Man, wat heb ik weer gelachen om die kinderachtige prietpraat. Op hetzelfde tijdstip was op Nederland 2 een fantastische documentaire van 2Doc over het leven van de homo's in Rusland. Als je uit Moskou komt en een Russische moeder hebt, kun je je dan niet veel beter druk maken over de homorechten in je geboorteland? Nee, want dat is te lastig. Daar kun je zomaar worden opgepakt en dat is gevaarlijk. Hier heb je vrijheid van meningsuiting dus dan kun je best eens even flink van leer trekken tegen een kinderfeestje.
Denk nu niet dat ik het eens ben met die voorstander van het Sinterklaasfeest in de huidige vorm, want die bleek zo buigzaam als tropisch hardhout.

Maar als we toch bezig zijn met dat kinderfeest, dan wil ik wel een heel andere discussie beginnen.
Want waarom willen we Zwarte Piet veranderen en Sinterklaas niet? Je zult in het verleden maar misbruikt zijn door een bisschop. En dat zijn heel veel Nederlanders blijkbaar. Zou jij het dan leuk vinden als je bij iedere intocht van Sinterklaas die oude knar over kinderhoofdjes ziet aaien? Of je doet nietsvermoedend boodschappen bij de supermarkt om de hoek en daar zie je ineens een bisschop met een kind op schoot. Wat denk je dan? Of je dochtertje van negen komt thuis van school en vertelt dat er een Sinterklaasfeest was en dat ze de staf van Sinterklaas mooi vond.
Sinds bekend is dat in de hele wereld en dus ook in Nederland kinderen zijn misbruikt door bisschoppen, priesters en andere mannen met mijters, kijk je toch zeker met heel andere ogen naar Sinterklaas met een kind op schoot? Of niet soms?
Zing je dan nog uit volle borst mee: 'De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas. De zak van Sinterklaas, o jongens jongens 't is zo'n baas.' En even verderop: 'Hij is voor groot en klein.' Nou, lekker is dat als je zelf door bisschop Gijsen bent misbruikt.
De man komt ook nog eens een keer uit Spanje. Een land dat ons in het verleden erg lang heeft onderdrukt, dat ons een ander belastingstelsel wilde opdringen, waartegen we tachtig jaar oorlog voerden en waar we een WK-finale van verloren.

Over Sinterklaas hoor je echter niemand. Het gaat altijd over Zwarte Piet. Ik wil voortaan een Sinterklaas die gewoon Klaas heet, want het woordje Sint ligt gevoelig bij een deel van onze bevolking. Ik wil ook niet meer dat hij een mijter en een tabberd draagt, want dat zijn symbolen van het misbruik. Doe maar een leuk oranje petje op zijn hoofd en een oranje koningscape. Dan heb je tenminste een kindervriend van eigen bodem. Hij mag dan lekkere sinaasappelen uitdelen aan de kinderen, want die pepernoten zijn niet goed voor de tanden. Ik begrijp ook niet dat daar nog geen discussies over zijn ontstaan. Snoepgoed is niet goed voor kinderen en wat krijgen ze van die ouwe kinderlokker? Suikergoed, marsepein en pepernoten.

Kunnen we niet gewoon ophouden met dat kinderachtige gelul over het sinterklaasfeest? Laat iedereen het gewoon vieren zoals hij of zij zelf wil. Wil je een oranje Piet? Mij best. Wil je gewoon een traditionele? Ook goed. Het zal me een rotzorg zijn. Wij vierden Sinterklaas vroeger op de traditionele manier en ik had nooit het idee als ik Zwarte Piet zag dat ik naar een slaaf keek. Ik had eerder het idee dat ik naar mijn vader met een zwarte kop keek. Als ik nu met mijn kinderen een Sinterklaasfeestje zou vieren dan zou niemand mij via de televisie kunnen opleggen dat het een zwarte, een blauwe of een groene moet zijn.
En bij een intocht en een Sinterklaasjournaal dan? Dat moeten ze in de stad van de intocht en bij het Sinterklaasjournaal zelf weten. Als het je niet bevalt, dan kijk je maar niet. Niemand is verplicht naar een intocht te kijken of ernaartoe te gaan. Hetzelfde geldt voor het Sinterklaasjournaal.
'Ja, maar mijn kinderen willen wel naar de intocht en het Sinterklaasjournaal kijken.'
Precies. En weet je waarom? Kinderen zeiken niet over de kleur van de Piet en over de oorringen en ze zeiken ook niet over de mijter en de tabberd van de Sint en ze zeiken zelfs niet over de liedjes. Kinderen willen gewoon een leuk feestje.