GGO's en auto's

Wij zijn voor het verbieden van alle auto's! De manier hoe omgegaan wordt met auto’s zorgt voor vele snelheidsovertredingen, ongelukken en gevaarlijke situaties. De enige oplossing hiervoor is om auto's geheel te verbieden op Europees, maar liever nog wereldniveau.

Klinkt raar hè? Toch is dat wat veel tegenstanders van Monsanto en soortgelijke bedrijven willen doen met GGO's - Genetisch Gemodificeerde Organismes. En dan maakt het ze niet uit wat er eventueel allemaal te bereiken is met GGO's, mits je die goed gebruikt. In hun blinde woede jegens het, overigens walgelijke, gedrag van Monsanto, zijn ze bereid om het kind met het badwater weg te gooien.

Even ter achtergrond, de mens is al sinds ze planten zijn gaan kweken bezig met genetische modificatie. Dat gebeurde tot een aantal decennia terug alleen indirect. Door middel van enting werden goede eigenschappen van de ene plant toegevoegd aan een andere plant.  Ook door middel van kruising gebeurde dit bij dieren. Kijk bijvoorbeeld naar de grote hoeveelheid verschillende honden. Van te voren was dan onduidelijk welke eigenschappen meegaan met de enting of kruising. Toch zie je niemand vragen om een label wat voor suiker (riet of biet) er in een product zit. Hoe die planten zijn gecultiveerd, of waar ze groeien.

Dat wil men wel met de nieuwe vorm van enten. Bij GGO’s wordt er een stukje genetische informatie van de ene plant (bijvoorbeeld beter bestand tegen kou) direct toegevoegd aan het DNA van een andere plant. Praktisch gezien exact hetzelfde als enten, alleen op een lager, en controleerbaarder niveau. Maar nu wil men dat dat wel duidelijk op de verpakking komt te staan. Liever nog, wordt het helemaal niet gebruikt in producten voor menselijke consumptie.

Een zeer groot gedeelte van deze angst komt neem ik aan door hoe bedrijven als Monsanto omgaan met GGO’s. Maar dat betekend niet dat GGO’s an sich slecht zijn. Als ik weer terug spring naar de vergelijking met de auto’s. Natuurlijk moeten GGO’s en auto’s eerst goed getest worden, voor ze gebruikt worden. Natuurlijk moeten eerst alle risico’s afdoende weggenomen zijn. En natuurlijk moeten we niet gevaarlijke producten opdringen aan mensen.

Maar GGO’s en auto’s verbieden, omdat sommige bedrijven of mensen er niet goed mee omgaan, is eeuwig zonde, gezien de voordelen die we uit beiden kunnen halen.