Obama verwijt Poetin dat-ie zwart ziet

In het geval van zeer veel nieuws genererende gebeurtenissen zoals de huidige crisis op de Krim, komen voor nieuwsposters hobby en beroep bij elkaar. Tig liveblogs in tabjes, tv op CNN en al dat nieuws opzoeken, herschrijven en posten is een dagtaak maar tegelijkertijd dus ook pure hobby (met als voordeel dat deze hobby geen geld kost). 

Bij het herschrijven van Kerry's statements over het handelen van Rusland schoten echter de ironiemeters door het plafond heen, toen hij Rusland '19e-eeuws imperialisme' verweet door 'landen binnen te vallen om compleet verzonnen redenen'. De Amerikanen zijn klaarblijkelijk Irak en Vietnam alweer vergeten, dacht ik tijdens het typen, en op werkelijk alle sites van Reddit tot Huffington Post en FOK.nl deelde men dat sentiment.

Zware, zeer zware dreigementen werden er geuit, vrij unieke nood-NAVO-bijeenkomsten belegd, een waar politiek dreigementencircus dat we sinds begin jaren tachtig niet meer zo heftig meemaakten tussen het Westen en Rusland. Ondertussen hield Poetin nu al een week lang zijn mond dicht en is het Russische ministerie van BuZa onbereikbaar.

Zal het echter tot oorlog komen? Ik hoop van niet, maar denk ook van niet. Het Westen heeft weinig poten om op te staan, en hoewel er beloftes zijn gedaan om Oekraïne te verdedigen zie ik het niet gebeuren dat er een gecoördineerde NAVO-aanval op Russische troepen in Oekraïne komt. Dat zou direct leiden tot een Europa- of wereldwijde oorlog.

De sancties die zijn voorgesteld zijn echter erg stringent en zullen ook het Westen veel geld gaan kosten. We mogen hopen dat er op de één of andere manier nog iets mogelijk is, voor de diplomatieke banden écht bevriezen, Rusland de G8 uitgeschopt wordt en we de Tweede Koude Oorlog inrollen.

Vooral ben ik benieuwd naar de onderhandelingen achter de schermen. Polderen is koehandel op Nederlands niveau, maar in de internationale politiek gebeurt het op internationaal en intercontinentaal niveau – grote deals en grote beloftes, waar we als gewone nieuwslezers maar een heel klein deel van mee krijgen.

We gaan het zien. Vandaag is er weer een dag.