De lul van het jaar

In deze laatste maand van het jaar hebben we weer de gebruikelijke jaarlijkse verkiezingen.
De politicus van het jaar, de sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar, het talent van het jaar en ga zo maar door. Maar er is nooit eens een verkiezing van de Lul van het jaar. Dat ga ik dan maar eens doen. Het moet dan wel een Nederlander of Nederlandse zijn, net als bij de andere verkiezingen. Anders zou met afstand Sepp Blatter de Lul van het jaar zijn natuurlijk. Misschien dat anderen liever Assad als Lul van het jaar zien, maar dat is een massamoordenaar en dat is vele malen erger dan lul van het jaar.
Ik heb zomaar een willekeurig aantal mensen uitgekozen die wat mij betreft in aanmerking komen voor de titel Lul van het jaar.

Laten we rustig beginnen met iemand die eigenlijk niet zelf de titel verdient, maar door anderen niet goed te controleren toch de lul van het jaar zou kunnen zijn. Ik heb het over John Ewbank. Hij heeft het Koningslied weliswaar alleen gecomponeerd en heeft dus niet bijgedragen aan die belachelijke tekst, maar hij was er wel voor verantwoordelijk. Hij heeft niet ingegrepen toen hij dat misbaksel onder ogen kreeg. Waarschijnlijk omdat hij dacht dat het allemaal klopte. Weet hij veel. In de teksten van onze John staan wel meer fouten. In het lied Binnen van Marco Borsato komt bijvoorbeeld deze zin voor: en de reden dat ben jij. Dat is net zoiets als 'de dag die je wist dat zou komen'. Het woordje 'dat' slaat in ieder geval niet op 'reden', want het is niet 'het reden'.

Rutte kan natuurlijk ook makkelijk worden gekozen als Lul van het jaar. En dan met name vanwege zijn oproep om eens lekker wat geld uit te gaan geven.
Stel je voor. Je zit in een verzorgingstehuis en hebt net te horen gekregen dat de vermogensbijtelling in 2013 is gestegen naar 12% en dat je het spaargeld moet opeten omdat artsen, Bulgaren, ziekenhuizen en zorginstellingen er maar op los frauderen. En dan zegt onze minister-president dat je het geld flink moet laten rollen. Of je hebt net je baan verloren en moet van Rutte toch maar eens een huis kopen. Of je pensioentje staat al jaren droog en dan moet je van onze grote leider je oude sok leegmaken.
Ik zou tegen Mark willen zeggen: ga lekker zelf eens investeren. Dat is goed voor de economie. Je koopt eens een windmolen, je geeft eens wat meer aan onderwijs, je verlaagt de belastingen eens lekker, Jan Lul! En toch is hij niet mijn Lul van het jaar, maar ik weet zeker dat hij volgend jaar voor de herkansing gaat.

Dan hadden we nog Selçuk Öztürk. Hij betreurde later zijn uitspraak over het geweld dat in Turkije tegen de demonstranten werd gebruikt. Hou dan je bek. Dat vind ik altijd zo slap. Politici hebben er vaak een handje van. Ze roepen iets en als dan iedereen over ze heen valt, hebben ze het ineens niet zo bedoeld of bieden hun excuses aan. Daar is natuurlijk geen zak van gemeend, maar anders kost het de partij stemmen en leden.
Selçuk vond het politiegeweld in Turkije 'wel meevallen'. Misschien wil hij eens vrijwillig meedoen aan een experiment. Hij gaat gewoon op straat vreedzaam demonstreren en we laten onze politie een waterkanon op hem richten, traangas in zijn gezicht spuiten en met de gummiknuppel bewerken. Eens kijken of hij het dan nog wel mee vindt vallen.

Op sportief gebied kunnen we Michael Boogerd wel als Lul van het jaar benoemen, denk ik. Niet omdat mister Prodent eindelijk zijn dopinggebruik heeft opgebiecht, maar omdat hij vertelde dat hij het zijn zoontje niet zou verbieden.
Wat is dat voor gelul? Natuurlijk zal hij het niet aan zijn zoontje opdringen, maar hij zei wel dat hij trots op zijn zoon zou zijn als die de Ronde van Vlaanderen zou winnen, zelfs als dat met doping gebeurt.
Dat hij dat zegt is natuurlijk eerlijk, maar hij zegt het wel op tv bij de Week van Filemon. Wie weet hoeveel jongeren dat hebben gezien, want BNN is een jongerenzender. Lekker voorbeeld van Michael.
'Wat lul je nu, pap. Waarom wil je niet dat mijn broer mij bloed geeft via een transfusie? Michael Boogerd vindt het ook goed. Hè pap, toen nou.'

Eens kijken, wie hadden we nog meer. Natuurlijk kan ook een vrouw Lul van het jaar worden. Hoewel het dan eigenlijk 'Muts van het jaar' zou moeten heten. Monique Burger bijvoorbeeld. Met haar uitspraken over armoedzaaiers. Weer iemand die later 'sorry' heeft gezegd. We leven in een sorrycultuur, geloof ik. Ik heb daar echter al een aparte column over geschreven.

Gordon is ook een goede kandidaat voor de titel Lul van het jaar, vind ik. Of eigenlijk is hij niet speciaal de Lul van het jaar, maar gewoon een lul. Het is echt niet vanwege die achterlijke reactie tegenover die Chinees dat ik Gordon een lul vind. Hij bedoelde dat ook echt niet racistisch. Gordon beledigt gewoon alles en iedereen en ach, ach, ach, wat moet iedereen erom lachen. Ik vind de 'grap' met Connie Breukhoven veel erger. Het echte telefoonnummer van iemand noemen op een benefietgala voor het Ouderenfonds. Natuurlijk is het geweldig wat Geer en Goor voor het Ouderenfonds deden, maar dat betekent nog niet dat je iedereen maar kan beledigen. Ik heb ook nog die opmerking over het nekschot in mijn geheugen. 'Geef haar een nekschot'. Wat een lol.
Ik zou het beslist minder erg vinden als Gordon zelf ook tegen beledigingen zou kunnen, maar dat kan hij zeker niet. Dat is laatst nog gebleken bij Umberto Tan, toen naaktmodel Ancilla Tillia tegen hem zei dat hij wat minder coke moet gebruiken. Hij was diep beledigd, de lul. Hulde voor Ancilla.
Maar voor mij is zelfs Gordon niet de Lul van het jaar.

Wilders dan? Vanwege zijn tweet over de vervangend voorzitter Arib? 'Het zal nooit wennen, een Marokkaanse als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus'. Daaruit bleek weer eens dat Geertje af en toe een leugentje niet schuwt, want ooit zei hij dat hij geen moeite had met Marokkanen die zich volledig hebben aangepast aan Nederland en niet crimineel zijn. Nou, een beter voorbeeld van zo'n Marokkaan dan Arib is er bijna niet.
Toch is ook Geertje voor mij niet de Lul van het jaar.

De titel Lul van het jaar kan wat mij betreft maar naar één persoon gaan. Iemand die het in zijn achterlijke kop haalt om in één van de populairste programma's op de Nederlandse televisie en op een tijdstip dat er nog kleine kinderen in de huiskamer rondlopen, keihard in de microfoon te toeteren dat Sinterklaas niet bestaat. Het is overduidelijk voor mij dat Prem Radhakishun de titel Lul van het jaar dik en dik heeft verdiend. Sorry, Prem. Er zit geen beker of geldprijs aan vast, maar je kunt van mij best een emmer stront over je heen krijgen.