Met Rutte naar de afgrond

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Eindelijk een beoordelaar die het snapt. Al een paar jaar worden we geregeerd door kabinetten onder leiding van een binnen de VVD omhooggevallen incompetente flapdrol. Volkomen terecht zijn we bij Standard & Poor’s onze AAA-status kwijtgeraakt. Geld lenen aan ons land is misschien toch niet helemaal zo risicoloos als het lijkt, dus de beslissing van de kredietbeoordelaar is niet zo verwonderlijk als sommigen nu beweren.

Natuurlijk, ook in al die jaren die aan de treurkabinetten van Minkukel Mark voorafgingen hebben de Kabinetten-Balkenende-I tot en met -Zoveel ontelbare steken laten vallen. Juist in de tijd dat we nog een rijk land waren, is nagelaten orde op zaken te stellen. Maar ook Mark met zijn kneuzenkabinetten had dat kunnen oplossen. Maar Mark had andere wensen.

Voor de totstandkoming van zijn eerste kabinet deed hij niet alleen zaken met het CDA, dat al een decennium van wanbestuur op zijn conto had en een stelletje minkukels als afgeserveerde baantjesjager Gerd Leers en brokkenpiloot Henk Bleker nog aan een baantje moest helpen. Nee, Mark ging daarnaast nog in zee met de fascisten van de PVV: een bende brievenbuspissers, zuipschuiten, vechtersbazen en openlijke NSB-vlaggenisten van zeer bedenkelijk allooi. Daarmee zette Mark ons land op een niet te evenaren manier te kakken. Maar die flauwekulcoalitie kon natuurlijk onmogelijk een lang leven beschoren zijn. Verkiezingen en een verbijsterende uitslag. Een nagenoeg gelijk spel van VVD en PvdA. De partijen kozen er meteen voor, andere buitenboord te houden. Dus kregen we een soort rechtslinkskabinet. Een regering van uitsluitend VVD en PvdA, dat is zo’n beetje te vergelijken met een hoofdgerecht dat bestaat uit haring en slagroom. Nadat ten tijde van Balkenende al diverse graaibanken voor omvallen moesten worden behoed, was het ook bij Rutte het geval. Door falend overheidstoezicht dreigde SNS-Reaal in mekaar te sodemieteren, dus werd er weer een gigantische stapel belastinggeld uitgetrokken om de boel financieel te stutten. En ook de betrouwbaarste bank van ons land bleek last te hebben van een als een gezwel voortwoekerende fraudecultuur, die toegedekt werd door een hoofddirectie die horende doof en ziende blind was. De burgers in ons land vrezen voor hun inkomen en stoppen daarom met het doen van grote uitgaven. De huizen waarin zij wonen, zijn onverkoopbaar door de -ondanks de schandalige bevoordeling van huizenkopers door de veel te luxe hypotheekrenteaftrek- ingestorte vraag naar koophuizen. Onze economie staat dus stil en ons bankensysteem is door en door verrot.

Volkomen terecht krijgen we straf van Standard & Poor’s. We zijn een bespottelijk volk, dat accepteert dat het wordt bestuurd door een horde idioten. Want wij hebben met z’n allen deze kliek aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen. In het stemhokje.

Er is maar één manier om hier wat aan te doen. Dit kabinet naar huis en nieuwe verkiezingen. Zelfs mijn pleidooi voor een gedragsverbetering van PvdA en VVD is inmiddels ingehaald door de actualiteit. Standard & Poor’s maken dat er nu geen tijd meer is voor rustig oplappen van onze economie en rehabilitatie van kabinet en land. Overigens is men ook doof gebleken voor mijn oproep. Inmiddels is gebleken dat een belastende telefoontap van een gesprek van een corrupte wethouder met  VVD-staatssecretaris Teeven van Justitie op wonderbaarlijke wijze is verdwenen. Hoogst verdacht. In een fatsoenlijk kabinet had Teeven zijn functie moeten neerleggen. Maar nee hoor. Niets daarvan. Dus mijn pleidooi voor een beschaafd landsbestuur is doodgeslagen als een mier onder een stoomwals. Ieder Kamerlid dat een in te dienen motie van wantrouwen tegen Minkukel Mark en zijn rariteitenkabinet niet steunt, is werkelijk geen knip voor de neus waard.