Middelvinger voor Verene Shepherd

Faux stuurde via de submit deze column in.

Het volk is dom, het volk is stom, en het volk heeft deze keer gelijk. Niets verenigt Nederland zo erg als haat. Tegen de bondscoach, tegen het Koningslied en deze keer tegen VN-troela Verene Shepherd. Maar dat maakt niet uit; mevrouw de voorzitter is ook hartstikke boos op Nederland! Maar wie is deze Shepherd eigenlijk, en waarom is ze zo boos op ons? Professor Verene Shepherd is een dertien-in-een-dozijn vrouwenactiviste. Met een papiertje sociale geschiedenis op zak hopt ze van de ene onzincommissie naar de andere, waaronder nu ook de 'Werkgroep van experts van Afrikaanse afkomst'. Ongetwijfeld een commissie waar we als samenleving niet zonder mee kunnen en het geld dubbel en dwars waard is. Maar goed, ze is dus een heuse expert. Een boze expert, dat wel. En dat blijkt een slechte combinatie te zijn. Ook ik keek dinsdagavond naar EenVandaag. De werkgroep die zich over ons Zwarte Pietenprobleem zou buigen werd aan ons voorgesteld.

Wat mij gelijk opviel: waar was de blanke in het gezelschap? Ga je nou echt vier zwarten een onderzoek laten leiden naar racisme? Wij van wc-eend, maar dan andersom. Werkgroepopperhoofd Shepherd kwam telefonisch aan het woord, en ik moet zeggen: frustratie heeft een geheel andere betekenis gekregen. Haar stem sloeg nog net niet over. Op een manier die niet zou misstaan in een film met John Travolta las ze Nederland de les. "Het is kwetsend, het is kwetsend! Wij zeggen toch ook geen dingen over jullie?", luchtte ze haar hart. Het deed me denken aan een klein kind waarvan het snoep door de ouders wordt afgepakt. "Geef het terug, geef het terug! Ik pak toch ook jullie snoep niet af?". Het kleine beetje geloofwaardigheid dat er nog was maakte ze met de grond gelijk bij haar volgende, inmiddels legendarische uitspraak: "Waarom moet je twee kerstmannen hebben?".

Het moge duidelijk zijn dat het onderzoek nog niet begonnen was. De kerstman met Sinterklaas vergelijken is een universitair professor onwaardig en getuigt bovendien van ongefundeerde frustratie. De kern van het vermeende probleem: Zwarte Piet is als knechtje van Sinterklaas racistisch. Na de Gouden Koets is er gelukkig weer nieuw bloed gevonden om over te klagen. Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden heeft bij elke mogelijk instantie lopen huilen en gaat nu zelfs naar de Verenigde Naties om daar het gelijk te halen - een stap die overigens niet helemaal willekeurig is, gezien het VN-verleden van oprichter Briekman. Hier werd het voor de media interessant, want ach, niets kopt er zo lekker als "VN wil af van Zwarte Piet". Nederland zal zich met het schaamrood op de wangen neerleggen bij dit besluit want niemand zo machtig als de Verenigde Naties. Maar niet heus. De VN kan werkelijk niets doen. Mark Rutte zal hun beslissing breed glimlachend in ontvangst nemen om het vervolgens in de ministeriële shredder te flikkeren - mits hij zich wat minder laks opstelt. Het is een onderzoek van niets over iets dat in Nederland niet speelt. Hoewel elk jaar de discussie opnieuw zachtjes oplaait is er geen kind in Nederland dat het verband tussen slavernij en Sinterklaas zal opmerken. Het is een combinatie van factoren: een jankplatform dat klaagt over zaken die zich tweehonderd jaar geleden hebben afgespeeld, een machteloze commissie en het Nederlandse volk dat nog wat olie op het vuur giet. De compleet overbodige 'Pietitsie' is daar het schoolvoorbeeld van. Sinterklaas en Zwarte Piet spelen eigenlijk de kleinste rol in het toneelstuk. Maar waar gaat het hier dan over? Het antwoord ligt voor het oprapen: het gaat hier om geld. Verene Shepherd is al eerder boos geweest op het grote gemene Westen. Samen met Groot-Brittannië en Frankrijk eiste de Caribische Gemeenschap geld van Nederland als vergelding voor de slavenhandel van meer dan 150 jaar geleden.

Los van het ethische vraagstuk of de regering daar nu nog voor verantwoordelijk is, worden de ware motieven van Shepherd duidelijk: "We want to create compensation mechanisms that would contribute to the development of the claimant states. First of all, we want Europe to apologise, because so far they have issued statements about their regret, but no country has apologised. Then we want infrastructure for development: schools, health centres, roads, hospitals. And then we want to end racism". De eeuwige 'Het rijke Westen laten opdraaien voor de rest'-cliché ten voeten uit. Het "And then we want to end racism" is er nog snel aan toegevoegd en staat aan de zijlijn, ondergeschikt aan waar het volgens Shepherd echt om draait: gratis geld. Als conclusie zou ik eigenlijk willen stellen: laat het gaan jongens. Verene Shepherd heeft de geloofwaardigheid van haar werkgroep als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, waardoor de uitkomst van het onderzoek door de regering niet serieus genomen zal worden. Een demonstratie op het Malieveld (bekend dankzij het waanzinnige succes van de NPO-demonstratie), een petitie op Facebook, laat het toch gaan mensen. Het knechtje van Sinterklaas dat we al meer dan honderd jaar Zwarte Piet noemen, wordt niet van de ene op de andere dag wit, paars, of welke kleur anders dan zwart dan ook. Het probleem ligt namelijk niet bij ons volksfeest, maar bij de VN-werkgroep onder leiding van Shepherd. Volgens Nieuwsuur laat zij haar oordeel afhangen van de herstelbetalingen waar ze al sinds januari dit jaar om bedelt bij de regering. Meer dan een paar gouden chocolademunten van Sinterklaas en de roe van Zwarte Piet zal het niet worden.