Was het vroeger ook kut, pa?

Laat me die vraag meteen beantwoorden met een volmondig 'JA'! Vroeger was het ook best wel kut. Als eind veertiger ben ik inmiddels 'Ouwe Lul' genoeg om daar een onderbouwd antwoord op te geven.

Nu ben ik natuurlijk van een generatie die het gewoon relatief goed had. Daar komt wel bij dat ik vanuit de eerste hand de verhalen uit de oorlog en de hongerwinter heb meegekregen. Dan leer je toch al een stukje relativeringsvermogen aan. Leerpuntje!

Wat kan een gemiddelde jonge dertiger momenteel zijn kind leren over 'vroeger'? Dat internet verdomde langzaam was en Windows 95 vaak vastliep? Geen internet op een mobieltje?

Ik weet het. Flauwe voorbeelden maar het bekt lekker.

Het is best makkelijk om vroeger en nu neer te zetten als de tijd vóór en ná de moderne media. Deze media hebben de wereld oneindig kleiner gemaakt en zorgt dat je alle ellende, criminaliteit en oorlogen vanuit je luie stoel kunt bekijken. Daardoor zou je ook haast gaan denken dat er nu meer ellende en meer problemen zijn. De naoorlogse jaren tot aan de jaren tachtig lijken dan ineens onschuldig. Alsof we toen amper oorlog of criminaliteit kenden.

Onzin natuurlijk. Ook op mijn lagere school had je armere en rijkere kinderen. Wij zaten zo'n beetje aan de vervelende kant van het midden. Ook in mijn jeugd had je brave en ronduit criminele jeugd. Ook toen had je woninginbraken, verslaving, huiselijk geweld, kinderlokkers, foute wijken, voetbalgeweld en drugshandel. En dat was allemaal nog behoorlijk in mijn directe omgeving en we wisten het ook gewoon. Niet instant, zoals nu. Berichtgeving duurde een paar uur tot enkele dagen. Maar ook toen kregen we die informatie via kranten, radio en televisie. Of uit eerste hand dus.

Wereldwijd zag je bewegingen als de PLO, RAF en ETA. In Nederland de kapingen door Molukkers. Zonder internet wisten zij de wereld aardig op z'n kop te zetten. Hun gedachtegoed werd niet met moderne media maar middels stencils verspreid. Nee, geen kopieermachines of printers: stencilmachines! Simpele drukmachines, waar je nog met een handwiel de blaadjes door het apparaat moest zwengelen. De effecten waren er niet minder om. Al die propaganda op zelfgedrukte vodjes papier heeft heel wat slachtoffers gemaakt.

Misschien voelde het voor ons veiliger. Iets minder kut. Het was wat minder 'in your face' en er waren filters. Jonge kinderen keken nog niet naar het achtuurjournaal. Onder de jeugd had je maar een beperkte groep jongeren die zich al politiek of sociaal engageerden. Wij hadden overwegend wel wat beters te doen: bier en lekkere wijven!

Dus nee. Het was beslist niet beter. Maar ook niet slechter. En is het nú eigenlijk wel zo kut? In deze economisch beroerde tijden, zijn we op de hoogte van al die ellende in de wereld, juist omdat we allemaal een smartphone in onze binnenzak en een tablet of laptop op schoot hebben.

Mensen zonder zo'n ding hebben nu waarschijnlijk stukken minder ellende aan hun hoofd. Idem bij mensen die de 'uit-knop' vaker gebruiken. Je zou dat rustig 'gelukkiger' of minder kut kunnen noemen.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns