België sluit luchtruim voor Nederland

De federale regering van België heeft vanmorgen in een spoedzitting besloten het luchtruim voor Nederland voor onbepaalde tijd te sluiten. Met deze maatregel wil de Belgische regering mogelijke economische schade als gevolg van het extreme weer tot een minimum beperken.

"De Nederlandse regering moet zorgen dat zij het extreme weer binnen haar landsgrenzen houdt", meldt Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming Melchior Wathelet op de persconferentie. "De buien zorgen voor enorme wateroverlast. In deze tijden van economische crises zullen we scherper op dit soort dingen moeten letten. Een flinke hoosbui kan voor miljoenen euro's aan schade veroorzaken. Kleine buien zullen we uiteraard toelaten, maar buien die zorgen voor meer dan vijftig millimeter neerslag per etmaal zijn niet langer welkom in ons luchtruim en verzoeken we dan ook terug te keren naar het land van herkomst."

Staatssecretaris Wilma Mansveld van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu is per direct vertrokken naar Brussel om de kwestie met haar Belgische collega te bespreken. Bewindsman Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde op vragen uit de Tweede Kamer: "De maatregel druist in tegen het verdrag van Maastricht, waarin het vrije verkeer van goederen is vastgelegd. Niet alleen zaken als hemelwater, maar ook afgewaaide takken en dakpannen blijken daaronder te vallen."

Door de genomen maatregel komen de economische betrekkingen tussen beide landen op scherp te staan. President-directeur Eurlings van de KLM vindt de maatregel buiten alle proporties: "De sluiting van het luchtruim heeft grote gevolgen voor het vliegverkeer, terwijl nimmer is bewezen dat vliegtuigstrepen (afkomstig van waterdamp van de motoren, red.) op enigerlei bijdrage leveren aan de vorming van regenwolken."

Aanleiding voor de maatregel is het afkondigen van code oranje door het KNMI afgelopen weekend, waar het Belgische KMI liever code rood had gezien. Hoofddirecteur van het KNMI Frits Brouwer ontkent ten stelligste dat er een verband zou bestaan tussen de keuze van de kleurcode en de strijd tussen de lage landen: "De kleuren rood en oranje zijn internationaal vastgelegd en hebben helemaal niets met voetbal te maken."

Bondskanselier Angela Merkel is door de Europese Commissie gevraagd te bemiddelen in dit conflict. Als voorlopige oplossing stelt ze voor om buien die ontstaan boven Nederland en richting België drijven, om te leiden via Duits grondgebied.