Come fly with me

Net als Frank Sinatra vind ik luchtvaart machtig interessant. Of het nou een eeuw geleden is of (de vliegtuigen van) de toekomst, commercieel of militair, het wekt automatisch interesse. Vele docu's over alles van Lufthansa en Luftwaffe tot Pan Am en KLM passeerden de revue. Daarnaast speel ik veel en graag managementspelletjes: pretparken, wereldrijken, ziekenhuizen, geef me de mogelijkheden en ik manage een eind weg. “Airline Empires” is het beste van twee werelden.

Ik had nooit zo veel op met online statistiekspellen als voetbal- en andere sportmanagers. Wat kon daar nou leuk aan zijn, een eigen club maken en er de wereld mee veroveren? Achteraf blijkt dat de aversie vooral door het sportgedeelte komt. Airline Empires is namelijk van hetzelfde laken een pak, maar in plaats van een club heb je een luchtvaartmaatschappij en in plaats van een thuisstadion heb je een thuishaven.

Je begint met een paar miljoen op de bank, twee gates bij je thuishaven en één zielig vliegtuig. De vreugde bij het openen van de eerste paar nieuwe gates met retourvluchten is dan ook groot. Het spel kent verschillende spelwerelden waarin honderden andere spelers elkaar beconcurreren met echt bestaande airlines, maar vaak ook geestig verzonnen namen. (Mijn vliegtuigen gaan de wereld rond onder de naam Flying Dutchmen.) In de realistische wereld kun je alleen naar andere continenten vliegen vanuit je thuisland. 

De wereld zónder regels is echter veel leuker. De spelduur is veertig jaar, van 1960 tot 2000. Als een Marco Polo of Charles Lindbergh verken je steeds een stukje verder, sluit je nog verdere havens op je nog verder uitgebreide netwerk aan.

De eerste vluchten naar een ander continent zijn tof, maar je kunt je al helemaal goed voorstellen hoe die vroege luchtvaartpioniers zich moeten hebben gevoeld als je met je maximaal 2000 mijl vliegende, voor huidige begrippen minuscule DC-9's van Afrika naar Zuid-Amerika en via Reykjavik naar Noord-Amerika weet te vliegen, waarna je al snel duizenden plaatsen over de hele wereld met elkaar verbindt.

Verschillende mensen heb ik al aangestoken: ze spelen net als ik, furieus zoekend naar weer meer luchthavens, verbindingen, nieuwe en tweedehands vliegtuigen en ga zo maar door. Als je één miljoen omzet per dag hebt wil je tien, heb je tien, wil je honderd. Zo gaat het met elk goed (management)spel, maar Airline Empires weet het toch wel heel goed te brengen.

De screenshots tussendoor zijn zoals je wellicht al verwacht plaatjes van mijn verbindingen op het moment van schrijven. Erop klikken geeft een groter exemplaar. De website van het (overigens volledig kostenloze) Airline Empires is hier te vinden. Mocht je benieuwd zijn geraakt: alvast veel speelplezier. Heb je wellicht eerdere ervaringen met luchtvaartmaatschappijsimulators?