(FOK!)hits van nu

Zodra ze de 20 gepasseerd zijn lijken de meeste mensen af te stompen voor muziek die in de hitlijsten staat. “Er is wel leuke nieuwe muziek, maar je moet ernaar zoeken” is dan het devies. Toch worden ook anno 2013 behoorlijk noemenswaardige liedjes geproduceerd, die vaker dan niet geaccompagneerd worden door heel origineel bedachte muziekvideo's. 

Op de één of andere manier is in mijn ritme een gewoonte ingesleten om moderne muziek op te zoeken. MTV Brand New, de Tipparade, Wiki-pagina's van nieuw-uitgebrachte muziek: ik zoek het op, luister het af en ontdek zo vrij vaak mogelijke toekomstige (en huidige) hits. Daarom op mijn columnstekje zo af en toe een handvol muzikale bijzonderheden. De releasedatum is aanklikbaar en leidt naar een nieuw schermpje met het officiële videootje. Dit om copyrightgeneuzel bij voorbaat in de kiem te smoren.

Heb je zelf hedendaagse aanraders die de hits van nu of van de nabije toekomst zijn? Noem in de comments hieronder artiest, titel en reden van spotlightwaardigheid en ik zal ze beluisteren en meenemen in komende stukken.

Breach – Jack
Releasedatum: 12 juli 2013

Breach is een Engelse DJ en producer uit Bristol die tegenwoordig in Amsterdam woont. De 32-jarige Ben Westbeech is cellist en vocalist en gebruikt house-, soul-, jazz- en hiphop-invloeden. In Nederland stond hij nog nooit in de Top 40, maar daar zou heel binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.

“Jack” heeft één van de vreemdste clipjes die de afgelopen jaren zijn geproduceerd. De figuranten switchen naar willekeur tussen twee staten: één met haar op de plekken waar je haar verwacht, en één met alleen haar op de normaal naakte plekken van het lichaam.

Het levert een bizar schouwspel op en is zeer goed geproduceerd. Het lijkt een soort mix van (de clipjes van) Duck Sauce [zie hieronder], Benny Benassi en Mr. Oizo, al heeft het een distinctief eigen stijl. Het nummer staat momenteel al in de Top 10 van hitparades in Engeland, Ierland en Schotland en zou mede dankzij het clipje weleens Europa- of wereldwijd bekend kunnen worden.

Duck Sauce – It's You
Releasedatum: 25 juni 2013

Het Amerikaans-Canadese DJ-duo Duck Sauce, bestaand uit Armand van Helden en A-Trak, genoot in 2010 kortdurende internationale faam met het nummer “Barbra Streisand”, dat talloze keren gecoverd en gepariodeerd werd op YouTube en elders. Het stond in Nederland 16 weken in de Top 40, waarvan zeven weken op de tweede plaats.

“It's You” heeft een herkenbaar geluid maar een eigen karakter. Zoals bij Breach' “Jack” hierboven ook het geval is, wordt het videoclipje tien keer beter door het creatief gebruiken van haar. In dit geval danst het haar van verschillende bezoekers aan een kapsalon op en neer op de beat van het nummer, dat nog veel vrolijker is dan “Barbra Streisand” al was.

Het nummer komt tot dusver niet verder dan een schimmig lage plek in de Hollandse tipparade, maar verdient alleen al om de videoclip een (hoge) Top 40-notering.

Ellie Goulding – Burn
Releasedatum: 7 juli 2013

Vorige week gestegen van plekje 26 naar 1 in de Tipparade en een minstens even degelijk geproduceerd nummer en clipje als Gouldings eerdere hits – “Burn” staat in praktisch de hele Westerse wereld in de Top 10-20 en zal ongetwijfeld die positie ook binnen enkele weken in Nederland veroveren.

Goulding is een verfrissend nuchtere Engelse van 26 jaar oud die niet door een X-Factor- of Idols-achtig programma, maar puur op eigen kracht ontdekt werd. In het buitenland dringen haar nummers tot op heden veel hoger door dan in de Nederlandse hitlijsten, maar daar lijkt langzaamaan verandering in te komen. Haar heruitgebrachte en uitgebreide tweede album “Halcyon Days” staat momenteel op plek 48 in de Album Top 100 en is stijgende.

“Lights” (2010) bereikte eind 2012 de 33e positie in de Top 40, “I Need Your Love” strandde op 29. Of “Burn” die stijgende lijn doorzet is te hopen: haar fans, 'Goulddiggers', prijzen haar zangkwaliteiten. Live klinkt ze weinig anders dan op de plaat, hetgeen tegenwoordig verfrissend is en haar stem wordt 'perfect voor elektronische muziek' genoemd. Daarnaast heeft ze, ondanks dat ze mooi en jong is, tot dusver niet de behoefte gehad om zichzelf tot op het ondergoed of naakter uit te kleden in haar videoclipjes.

Disclosure – F for You
Releasedatum: 23 juni 2013 

Hoewel mij tot voor kort onbekend, blijken de twee Engelse broers die het duo Disclosure vormen in het buitenland het afgelopen jaar al hits gescoord te hebben met nummers als “Latch”, “White Noise” en “You & Me”. Gezien het feit dat de twee 21 en 18 jaar oud zijn, is hun meest recente single “F for You” een zeer goed te verteren werkje.

Degelijke kleding, zang, productie en een niet-ergerlijke combinatie van Mika-achtige pop en elektronische muziek zorgen ervoor dat ik in elk geval vrij snel overtuigd was van de meerwaarde van het nummer. De effecten rond 1.00 minuut doen denken aan de vroege dagen van elektro, met name de geluidseffecten die Kraftwerk in hun seventieswerk stak. Of het nummer hier zal aanslaan is verre van gewis, maar zal moeten blijken in de komende maanden. Verdiend zou het zeker zijn.

MGMT – Your Life Is a Lie
Releasedatum: 5 augustus 2013

MGMT, een psychedelische rockband uit Connecticut bestaat al negen jaar en had in Europa groter succes dan in het thuisland: in 2008 kwamen “Time to Pretend”, “Electric Feel”, “Metanoia” en “Kids” in verschillende landen in de hitlijsten.

Het nieuw-uitgebrachte “Your Life Is a Lie” is naargeestig en catchy tegelijk: oude mensen, jongeren, kinderen, vrouwen, mannen, het leven van iedereen is een leugen, zo meldt het nummer. Waiting to die, zingt men bij beelden van oude mannen die op hun horloge kijken. “Your Life Is a Lie” als slogan op een politiek speldje. Een dwerg die met een negerin in Tron-achtige outfit op straat danst. Een embryo. Een man met een banaan.

Kortom: zó vreemd dat het het waard is om de twee minuutjes die het nummer duurt, het clipje te bekijken. Spreekt de muziek niet aan, dan wel de eigentijdse, ongebruikelijke video. Gezien de nogal buitengewone boodschap is het opmerkelijk te noemen dat het deze maand in de B-rotatie van MTV Brand New is opgenomen. Daardoor kan ik het u echter aanraden, dus dank, MTV.