Kanker aan de strijkstok

Alpe d'HuZes en Inspire2live, twee organisaties die volgens mijn gewaardeerde collegae geen knip voor de neus waard zijn. Volgens mijn collega Luc kan er dit over gezegd worden: ‘Intrekken, die automatische-incassomachtigingen! Met hartelijke dank aan Coen van Veenendaal, de oprichter oplichter van Alpe d'HuZes.’ En volgens Driek: ‘Ik onderschrijf die oproep volledig.  Want iedereen wordt bestolen. U wordt bestolen omdat uw gulle gave in de verkeerde zakken verdwijnt en de kankerpatiënt wordt bestolen omdat het geld niet wordt uitgegeven aan onderzoek naar genezing van die verschrikkelijk wrede ziekte.’

Mijn collegae zijn niet de enigen die dit scanderen, bijna de gehele media schreeuwt het na. En aangezien de journalistiek in dezen nogal wat te wensen overlaat, krijgt de burger niet het gehele verhaal te horen. Er wordt niet gesproken over wat er precies gebeurt met de gelden. Er wordt alleen gesproken over wat er zogenaamd aan de strijkstok is blijven hangen. Grondig onderzoek is hier niet gepleegd. Verschillende stichtingen hebben verschillende motto’s en doelen als het gaat om de strijd tegen kanker. De een doet onderzoek, de ander wil de juiste onderzoekers en wetenschappers bij elkaar brengen om efficiënter te kunnen werken. De een strijdt tegen alle soorten kanker, de ander alleen tegen kinderkanker.

Begrijp mij niet verkeerd, ook ik denk dat de kosten bij een stichting goed in de gaten gehouden moeten worden. En waarschijnlijk kunnen die bedragen ook in verschillende gevallen omlaag, maar dat is voor mij nu even niet het punt. Waar ik ontzettend kwaad van word, is de oproep om niet meer te doneren. Aankomende week zal het KWF weer collecteren voor onderzoek in de strijd tegen kanker, een heel goed doel. Maar doordat de media zo ontzettend hard heeft geschreeuwd, hoor ik de burgers om mij heen op het moment alleen nog maar zeggen: ‘Ben je gek geworden, ik geef geen rooie cent meer aan die klotestichtingen.’ Het KWF is nu dus de dupe geworden door die argeloze en eenzijdige berichtgeving. Al die journalisten en columnisten hebben nooit bedacht wat de keerzijde is van deze medaille.

Want wat was er gebeurd als men nooit had gedoneerd en er dus in het verleden geen geld was geweest voor onderzoek? Dan hadden velen van ons de strijd tegen kanker bij voorbaat al verloren. Mijn moeder, die nu veilig naast mij zit op de bank en net haar laatste chemo heeft gekregen, had dan misschien niet naast mij kunnen zitten. Onderzoek had dan niet uit kunnen wijzen of het een genetisch bepaalde vorm van kanker was of niet. Ik had dan niet kunnen weten dat ik wel of niet een verhoogd risico liep. Jouw vader, moeder, broer, zus, dochter, zoon, beste vriend of vriendin was er dan nu ook niet meer geweest! Jouw vader, moeder, broer, zus, dochter, zoon, beste vriend of vriendin zal er straks ook niet meer zijn als de kanker zich blijft ontwikkelen en wij niet meer onderzoeken. En dat omdat wij luisterden naar de stompzinnige eenzijdige berichtgeving van de media en niet meer wilden doneren.

Dus ja, misschien hebben ze bij Alpe d'HuZes en Inspire2live verkeerde keuzen gemaakt, maar jij en ik maken de verkeerde keuze als wij niet meer doneren. Ik beloof je stellig bij dezen, dat ik deze week zeker geld zal doneren als er een vrijwilliger van het KWF voor mijn deur staat. En als het KWF mij nog snel een collectebus kan geven, zal ik deze week ook de blaren op mijn voeten lopen om geld op te halen tegen een ziekte die van ons wint als wij niet terugvechten.