Nooit klagen als niets moet

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over ijdelheid.

Ik moet helemaal niks – Martin7sloten
In mijn zondagse reacties op columns probeer ik doorgaans een net iets andere draai aan stellingen van collega's te geven. Als je mij echter de vrijheid geeft om te reageren op columns, bestaat altijd het gevaar dat ik het ergens gewoon niet mee eens ben.

Ik vind een term als 'niks moet' altijd van dezelfde categorie als 'positief denken' en 'yolo'. Je gebruikt een paar andere termen om situaties, problemen en verantwoordelijkheden een beetje leuker in te pakken. Als je dan maar blijft roepen dat alles goed komt en dat 'niets moet', lijkt de wereld eventjes wat leuker.

Negatief denken werkt natuurlijk zeker destructief en helemaal niets doen is niet bijster productief. Als je dan echter maar gaat roepen dat alles wel goed komt en 'niets moet', ga je ook niets aan situaties veranderen. In alle gevallen blijven zaken liggen en kom je toch weer op dat punt dat je je de pestpokken moet haasten of gewoon te laat bent.

Kijk. Iedereen wil hetzelfde: een leuk leven en beetje gelukkig zijn. Alleen wijst de praktijk twee zaken uit. Ten eerste lukt het je nooit om 100% van je leven 100% gelukkig te zijn. Ten tweede vereisen alle zaken die jou gelukkig maken wel degelijk een eigen bijdrage.

Een gezond lijf is een voorwaarde voor een redelijk leven. Vandaar dat je fatsoenlijk MOET eten en drinken en daarom MOET je ook uitkijken bij het oversteken.

Een paar knaken op je rekening zijn ook handig. Hoe meer knaken, hoe leuker je leven. Het is dan handig om op je werk te doen wat je MOET doen en zelfs als je in een uitkering zit, blijft het verstandig te voldoen aan die paar taken die je nog MOET doen. Of je moet een afkeer van geld hebben, maar dan zul je de consequenties moeten aanvaarden.

Relaties. Leuke relaties maken de meeste mensen gelukkiger. Maar zowel vriendschappen als liefdesrelaties vragen om actie en aandacht. Aandacht die je aan elkaar MOET besteden. Afspraken die je met elkaar maakt en die je MOET nakomen.

Waar het op neerkomt is dat je echt wel redelijk wat MOET doen om gelukkig te blijven en dingen voor elkaar te krijgen. Als je maar positief blijft denken en vooral blijft roepen dat je NIETS MOET, zullen heel wat collega's, bazen, uitkerende instanties, vrienden en partners je egoïstisch en lui gaan vinden. En dan sta je er toch een keer zeer ongelukkig alleen voor.

Je schrijft geen columns omdat het MOET, maar omdat je het WILT? Waarom doe je het dan op het laatste moment? De praktijk wijst uit dat je beter werk levert als je er tijd, liefde en aandacht in steekt. Vind je nu dat je lezers je columns moeten lezen omdat jij dat wilt, of streef je er naar dat ze het willen lezen, omdat jij vindt dat je goed werk moet leveren?

Niks moet? Maar wat moet een ander dan om alles een beetje leuk voor je te houden?

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns