Kankerdief Coen van Veenendaal en Peter Kapitein van Inspire2Live

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Collega Luc van Lier schreef vorige week in deze rubriek al een schuimbekkend stukkie over het tuig van de richel dat al zakkenvullend over menig kankerpatiënt heen pist. Vanmorgenvroeg werd mij duidelijk dat het nog veel erger is.

Net zoals al die dubieuze fraude-BV’s, die een kerstboom van zuster- en dochterondernemingen optuigen, heeft ook dat Alpe d'HuZes een dochterbedrijfje opgezet. Inspire2Live. Een toko waar meesteroplichters Coen van Veenendaal en Peter Kapitein en hun zakenvriendjes hun zakken mee konden trachten te vullen. Aardig gelukt.

Van de opbrengst van Alpe d'HuZes werd via het KWF (dat ziende blind moet zijn geweest, en waarvan de directeur, naar mij werd gemeld, ook een belachelijk hoog salaris schijnt te verdienen) € 1.600.000 op de bankrekening van Inspire2Live gestort. Voor uitgaven ten behoeve van het onderzoek naar de genezing van kanker.

Daar is vrij weinig van terechtgekomen, moet ik zeggen. Twee ton werd inderdaad uitgegeven aan onderzoeksprojecten. De overige 1,4 miljoen ging op aan salarissen en congresbezoek. Het zevenvoudige ging dus op aan leukigheid in plaats van aan het waarmaken van de doelstelling.

En is die twee ton dan nog leuk aan onafhankelijke onderzoekers gegeven? Nee dus. Peter Kapitein was niet alleen de nieuwe voorzitter van geldverdeler Inspire2Live, maar ook bestuurslid van Sage Bionetworks, een wat obscuur bedrijf. Sage Bionetworks kreeg € 150.000 van Inspire2Live. Dus driekwart van die schamele twee ton is door de ene club van Kapitein ook nog betaald aan de andere club van Kapitein.

Luc schreef het vorige week al: “Daarom mijn oproep aan ieder burger van Nederland: geef niet langer aan goede doelen die zijn gehuisvest in veel te grote kantoren en worden gerund door graaiers.” Ik onderschrijf die oproep volledig.  Want iedereen wordt bestolen. U wordt bestolen omdat uw gulle gave in de verkeerde zakken verdwijnt en de kankerpatiënt  wordt bestolen omdat het geld niet wordt uitgegeven aan onderzoek naar genezing van die verschrikkelijk wrede ziekte.

Eerlijk gezegd verlang ik in dit verband een beetje terug naar de Middeleeuwen. Ook toen werd er amper gelde besteed aan medisch onderzoek, maar er was wel een belangrijk verschil met nu. Dieven en oplichters werden meestal gewoon gedood. Lijkt me een veel betere oplossing dan de halve maatregelen die anno nu zullen worden genomen jegens meesteroplichters Coen van Veenendaal en Peter Kapitein.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns