Kankerdief Coen van Veenendaal van Alpe d'HuZes

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Jaren geleden is er op onze columnredactie heel wat afgelachen over Gonny Oudenallen van de Amsterdamse gemeenteraadsfractie Mokum Mobiel. Van de door de gemeente verstrekte fractie-ondersteuningsvergoeding had ze een deel in eigen zak gestoken. Voor advieswerk. Gonny betaalde Gonny voor advieswerk aan haarzelf. Een soort in jezelf praten op declaratiebasis, dus. Maar dan wel met als gevolg dat er een hoop gemeenschapsgeld aan je strijkstok blijft hangen. Smerige profiteur Oudenallen werd ook nog een poosje Kamerlid voor de LPF, het verkiezingsvehikel van de overhoopgeschoten fascist Pim Fortuyn. Ze zat net lang genoeg in de Kamer om een riant wachtgeld op te strijken. U weet wel, namens die LPF, die vond dat de politiek betrouwbaarder moest… Wat wij toen nog niet wisten, was dat Gonny niet alleen een smerige uitvreter was, maar ook een trendsetter.

Inmiddels wordt pijnlijk duidelijk dat allerlei goededoelendirecteuren enorme bedragen in hun zak steken. Geld dat is geschonken door nietsvermoedende burgers die graag een financieel steentje bijdragen aan de verwezenlijking van een goed doel. Zoals de baas van de Hartstichting. Voor zijn salaris moesten heel wat collectanten aan de rammel met hun collectebus. En hard!

Opnieuw is zo’n goededoelenbaas door de mand gevallen. Betrapt op schandalige zelfverrijking. Oprichter Coen van Veenendaal van het goede doel Alpe d'HuZes. Je weet wel, zo’n sponsorloop, maar dan per fiets tegen een berg op. Van Veenendaal declareerde een kleine € 300.000 van het geld dat was ingezameld ten behoeve van de bestrijding van kanker. Dat is niet alleen schandalig veel geld, het is ook raar. Zijn motto, immers, luidde altijd dat organisatoren niets mogen verdienen aan fondsenwerving. Sterker nog, hij vond dat organisatoren van acties voor het goede doel dat altijd gratis behoorden te doen. Je moet maar durven: anderen zo de maat nemen en vervolgens zonder een spier te vertrekken zelf drie ton in je zak te steken. Coen van Veenendaal. Echt een naam om nooit meer te vergeten.

Wel frappant. De man die anderen de maat nam, wil nu niet reageren op vragen van journalisten over zijn zelfverrijking. Wel een grote bek over anderen, maar wegduiken wanneer je een kritische vraag over jezelf krijgt. In de communicatiebranche noemen we dat een Siebertje.

Maar ik ben er wel een beetje klaar mee. Niemand kan er nog op vertrouwen, dat zijn of haar goede gave werkelijk voor de volle honderd procent bij het beoogde goede doel terechtkomt. Uitsluitend kleine organisaties die tot de laatste cent kunnen verantwoorden wat er  met het ingezamelde geld gebeurt, zouden nog moeten worden gesteund. Kinderachtig, maar de goeden moeten onder de kwaden lijden.

Daarom mijn oproep aan ieder burger van Nederland: geef niet langer aan goede doelen die zijn gehuisvest in veel te grote kantoren en worden gerund door graaiers. Echt, u besteedt dat geld veel beter als u zo nu en dan een bosje bloemen voor die eenzame buurvrouw koopt of een keer een hapje kookt voor die gehandicapte jongeman aan de overkant van de straat.

Intrekken, die automatische-incassomachtigingen! Met hartelijke dank aan Coen van Veenendaal, de oprichter oplichter van Alpe d'HuZes.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns