82.000 euro voor longkanker

Het lijkt wel een koopje, spaar ongeveer een ton aan euro’s bijeen, ga naar een of ander academisch medisch centrum en laat je longen even goed volpompen met longkanker. Daarvoor moet je overigens ook nog wat andere handelingen verrichten. Tijdens feestjes moet je buiten in de kou staan, ook als het regent. Je moet bereid zijn om ongeveer veertig jaar uit je bek te stinken, alsmede je kleding en je haar. Daarbij moet jij je willen laten behandelen als een paria in de maatschappij. Oh, en ik vergeet haast een klein dingetje: voorkeur voor een slechte conditie is toch wel een dikke pre.

Als je dit zo leest, lijkt het toch wel een belachelijke investering voor longkanker. Direct zelfmoord plegen door middel van een hondenriem om je nek en bungeejumpen in het trappengat van een dichtbijgelegen appartementencomplex, kost beduidend minder moeite. Mocht je in een appartementencomplex wonen, is het nog makkelijker! Maar blijkbaar hebben sommige mensen zo veel over voor een trage en uiterst pijnlijke dood, dat ze bereid zijn bijna honderdduizend euro te investeren in sigaretten, graag willen horen dat ze stinken en op regelmatige basis buiten in de regen willen staan.

Wist je trouwens dat longkanker een van de meest dodelijke vormen van kanker is? Je kunt beter tietkanker hebben. Maar dat terzijde.

Terug naar de gekkie en zijn toekomstige longkanker. Het was je vast al wel duidelijk dat we het hier over rokers hebben, toch? De meeste rokers zijn op redelijk jonge leeftijd al begonnen met roken en de meeste longkankerpatiënten krijgen de diagnose tussen het 65ste en 75ste levensjaar te horen. Ga er vanuit dat ze dan toch al een vijfenveertig jaar hebben gerookt en gemiddeld vijf euro per dag kwijt zijn geweest aan roken. Dan kom je al gauw uit op een investering van 82.125 euro. In het voorgaande betoog heb ik nog niet eens gesproken over de gevaren waar de roker zijn omgeving mee opzadelt. Wist je bijvoorbeeld dat niet-rokers die worden blootgesteld aan sigarettenrook binnen dertig minuten al een plotselinge vermindering van de werking van de bloedvaten vertonen? En dan hebben we het alleen nog maar over de volwassen meerokers. Bedenk je eens wat het met kinderen doet!

Maar ondertussen, zelfs na deze wetenschap, blijft de roker belachelijke bedragen investeren, ze blijven buiten staan in de regen tijdens feestjes of op het werk en ze nemen de stank die ze bij zich dragen op de koop toe, om uiteindelijk een pijnlijke en trage dood te sterven. Als je het zo bekijkt, kunnen we zelfs wel concluderen dat een roker één van de domste rassen is, toch? Of willen we geloven in de reclames uit de jaren tachtig, waarbij de roker werd neergezet als avonturier? Want eigenlijk is roken toch ook wel te vergelijken met een soort Russisch roulette, krijg je wel of krijg je niet een ernstige ziekte? Best avontuurlijk als je het zo bekijkt.

Ik kies vooralsnog even voor de laatste optie, zie mezelf als avonturist en investeer nog even verder, ik zit namelijk bijna op de helft. Dus totdat ik eindelijk de kracht heb gevonden om het geld in een beter beleggingsfonds te pompen, zul je mij buiten in de regen zien staan en op afstand kunnen ruiken.